Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy konieczna zmiana projwktu budowlanego w tej sytuacji ?

Recommended Posts

Witam

Mamy domek w stanie przed ociepleniem, planujemy zwiekszyć jego grubość o 5cm względem projektu (według audytu podwyższyto o dużo oszczedności z tego powodu). Minimalna odległość do granicy działki zostanie zachowana. wedlug projektu miało być 4.25m a po zwiekszeniu ocieplenia bedzie 4.20m. Problemem jest powierzchnia zabudowy która według MPZP nie powinna przekraczać 20% ponieważ 80% mają stanowić "tereny biologicznie czynne". U nas budynek wraz z tarasem i podjazdem wedlug projektu zajmuje właśnie dokładnie 20.0 % działki. Obliczyliśmy że jeśli zwiększymy grubość ocieplenia o 5cm to powierchnia zabudowy powiększy się o niecałe 2m2, śmiesznie mało ale to już może spowodować że przy odbiorze budynku ktoś sie doczepi i każą nam zrywać elewacje i placić mandat... Co o tym myślicie ?

Plan B to zrobić zmianę w projekcie i np zmiejszyć taras o te 2m2 dla świętego spokoju (i tak jeszcze nie wybudowany). Ile może kosztować taka zmiana u architekta? I czy po tej zmianie musze gdzieś to zgłaszać ? Teraz juz nie potrzeba przeciez pozwolenia na budowe...

ale przeciez nie odbiorą mi domu bez ocieplenia a ono już będzie niezgodne z projektem. Pytanie jedno i najważniejsze czy te 5cm styro będzie powodem do odmowy jeśli granica ciągle będzie ponad 4m a obszar zabudowany minimalnie przkroczy ten dopuszczalny w MPZP (wedle projektu bo tarazu jeszcze nie będzie). Edytowane przez Aaricia23

To że chodzą z liniką to wiem bo sąsiad i kilku innych znajomych tak miało, ale mierzyli im tylko odległość do granicy. Podobno żadne 3.98m nie wchodzi w gre. Ma być minimum 4m. Oczywiście jest kwestia poprawności postawienia ogrodzenia ale to tez weryfikują z oznaczeniami geodetów. Ale u mnie jest nawet po dołożeniu styropaniu minmium 4.18m a w projekcie 4.25m. Czy do tego może sie przyczepić? Nie sądze... Gorzej jest właśnie z tym procentowym pokryciem terenu działki bo to możemy miec przekroczone (przynajmniej według papierów bo tarasu jeszcze długo nie będzie).

wy jesteście niepoważni albo żyjecie w innym państwie :)

no ale nawet jak u was chodzą z linijką to chyba nie sprawdzają ilości styro przy oknach ?

bo z granicami się zgodzę, nie może być 3,90 jak ma być 4,00 i koniec, ale jeśli masz 4,25 a po twoich modyfikacjach będzie 4,20 to proszę Cię....

wy jesteście niepoważni albo żyjecie w innym państwie :)

no ale nawet jak u was chodzą z linijką to chyba nie sprawdzają ilości styro przy oknach ?

bo z granicami się zgodzę, nie może być 3,90 jak ma być 4,00 i koniec, ale jeśli masz 4,25 a po twoich modyfikacjach będzie 4,20 to proszę Cię....

Jeśli Podkarpacie jest w innym państwie, to pewnie żyję w innym ;-) I zapewniam, mierzyli bardzo dokładnie, nawet w przypadku, gdzie do granicy od budynku mam 6 metrów. Kwestia tego, na jakiego urzędnika się trafi.

No właśnie wiem że sporo stąd ten wątek. U mnie do granicy jest spory zapas ale rozchodzi się o te nieszczęsne porycie działki budynkiem które według MPZP nie może przekroczyć 20% a u nas jest własnie dokładnie te 20% - wyliczone w biurze archit. - projekt indywidualny.
to akurat nie ma problemu, problemem jest wymiar zewnętrzny budynku i jego kubatura.

to akurat nie ma problemu, problemem jest wymiar zewnętrzny budynku i jego kubatura.

Przecież to jest to samo, wymiar zewnętrzny = pokryciu procentowemu zabudową działki. Zwiększając ocieplenie o 5cm zwiększamy powierzchnie zabudowy o 1,2m2 i o to się mogą przeczepić bo nie bedzie już 20% tylko prawie 20,4%.

Ze zmniejszeniem np tarasu nie ma problemu ale wydaje mi sie że przy odbiorze domu musze mieć to zmienione w projekcie. W papierach musi grać nawet jeśli to nie bedzie jeszcze skoczone.

No to musisz wstrzymać budowę i zrobić projekt zamienny, poczekać na decyzję i wtedy wznowić prace.

Edytowane przez Slawko123