Aaricia23 29.06.2016 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 WitamMamy domek w stanie przed ociepleniem, planujemy zwiekszyć jego grubość o 5cm względem projektu (według audytu podwyższyto o dużo oszczedności z tego powodu). Minimalna odległość do granicy działki zostanie zachowana. wedlug projektu miało być 4.25m a po zwiekszeniu ocieplenia bedzie 4.20m. Problemem jest powierzchnia zabudowy która według MPZP nie powinna przekraczać 20% ponieważ 80% mają stanowić "tereny biologicznie czynne". U nas budynek wraz z tarasem i podjazdem wedlug projektu zajmuje właśnie dokładnie 20.0 % działki. Obliczyliśmy że jeśli zwiększymy grubość ocieplenia o 5cm to powierchnia zabudowy powiększy się o niecałe 2m2, śmiesznie mało ale to już może spowodować że przy odbiorze budynku ktoś sie doczepi i każą nam zrywać elewacje i placić mandat... Co o tym myślicie ?Plan B to zrobić zmianę w projekcie i np zmiejszyć taras o te 2m2 dla świętego spokoju (i tak jeszcze nie wybudowany). Ile może kosztować taka zmiana u architekta? I czy po tej zmianie musze gdzieś to zgłaszać ? Teraz juz nie potrzeba przeciez pozwolenia na budowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 zmniejszenie tarasu to dobry pomysł. Zrobić go dopiero przy okazji zagospodarowania ogrodu. Na tym etapie już nikt się nie interesuje domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.06.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 a nie lepiej odebrać dom i potem robić co dusza pragnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 29.06.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) ale przeciez nie odbiorą mi domu bez ocieplenia a ono już będzie niezgodne z projektem. Pytanie jedno i najważniejsze czy te 5cm styro będzie powodem do odmowy jeśli granica ciągle będzie ponad 4m a obszar zabudowany minimalnie przkroczy ten dopuszczalny w MPZP (wedle projektu bo tarazu jeszcze nie będzie). Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.06.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 jedna na 1000 budów ma kontrole poza tym, myślisz że chodzą z linijką ? co wy tacy jesteście znerwicowani ? ludzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 29.06.2016 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 jedna na 1000 budów ma kontrole poza tym, myślisz że chodzą z linijką ? co wy tacy jesteście znerwicowani ? ludzie..... Zapewniam Cię, że chodzą z linijką I na mnie trafiło z tą kontrolą A może w lepszy styro zainwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 30.06.2016 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 To że chodzą z liniką to wiem bo sąsiad i kilku innych znajomych tak miało, ale mierzyli im tylko odległość do granicy. Podobno żadne 3.98m nie wchodzi w gre. Ma być minimum 4m. Oczywiście jest kwestia poprawności postawienia ogrodzenia ale to tez weryfikują z oznaczeniami geodetów. Ale u mnie jest nawet po dołożeniu styropaniu minmium 4.18m a w projekcie 4.25m. Czy do tego może sie przyczepić? Nie sądze... Gorzej jest właśnie z tym procentowym pokryciem terenu działki bo to możemy miec przekroczone (przynajmniej według papierów bo tarasu jeszcze długo nie będzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 30.06.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Jest jeszcze dopuszczalny błąd pomiaru. Nie pamiętam ile on wynosi, ale po głowie chodzi mi 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 01.07.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 wy jesteście niepoważni albo żyjecie w innym państwie no ale nawet jak u was chodzą z linijką to chyba nie sprawdzają ilości styro przy oknach ? bo z granicami się zgodzę, nie może być 3,90 jak ma być 4,00 i koniec, ale jeśli masz 4,25 a po twoich modyfikacjach będzie 4,20 to proszę Cię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.07.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 odległość od granicy to miescisz sie w normie, ale zwiększasz wymiary budynku o 10cm a co za tym idzie kubaturę. Wszystko zalezy od geodety, ale 10cm to znaczna zmiana. do 3-5cm z wymiarami, nie ma problemu, ale 10cm to juz sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 03.07.2016 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 No właśnie wiem że sporo stąd ten wątek. U mnie do granicy jest spory zapas ale rozchodzi się o te nieszczęsne porycie działki budynkiem które według MPZP nie może przekroczyć 20% a u nas jest własnie dokładnie te 20% - wyliczone w biurze archit. - projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 03.07.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 wy jesteście niepoważni albo żyjecie w innym państwie no ale nawet jak u was chodzą z linijką to chyba nie sprawdzają ilości styro przy oknach ? bo z granicami się zgodzę, nie może być 3,90 jak ma być 4,00 i koniec, ale jeśli masz 4,25 a po twoich modyfikacjach będzie 4,20 to proszę Cię.... Jeśli Podkarpacie jest w innym państwie, to pewnie żyję w innym I zapewniam, mierzyli bardzo dokładnie, nawet w przypadku, gdzie do granicy od budynku mam 6 metrów. Kwestia tego, na jakiego urzędnika się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.07.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 No właśnie wiem że sporo stąd ten wątek. U mnie do granicy jest spory zapas ale rozchodzi się o te nieszczęsne porycie działki budynkiem które według MPZP nie może przekroczyć 20% a u nas jest własnie dokładnie te 20% - wyliczone w biurze archit. - projekt indywidualny.to akurat nie ma problemu, problemem jest wymiar zewnętrzny budynku i jego kubatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 03.07.2016 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 to akurat nie ma problemu, problemem jest wymiar zewnętrzny budynku i jego kubatura. Przecież to jest to samo, wymiar zewnętrzny = pokryciu procentowemu zabudową działki. Zwiększając ocieplenie o 5cm zwiększamy powierzchnie zabudowy o 1,2m2 i o to się mogą przeczepić bo nie bedzie już 20% tylko prawie 20,4%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.07.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 usuniesz jeden chodnik, albo zmniejszysz szerokość i będzie ok, ewentualnie zmniejszysz podjazd. Przecież sam budynek nie zajmuje dokładnie 20%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 04.07.2016 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Ze zmniejszeniem np tarasu nie ma problemu ale wydaje mi sie że przy odbiorze domu musze mieć to zmienione w projekcie. W papierach musi grać nawet jeśli to nie bedzie jeszcze skoczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.07.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 (edytowane) Ze zmniejszeniem np tarasu nie ma problemu ale wydaje mi sie że przy odbiorze domu musze mieć to zmienione w projekcie. W papierach musi grać nawet jeśli to nie bedzie jeszcze skoczone. No to musisz wstrzymać budowę i zrobić projekt zamienny, poczekać na decyzję i wtedy wznowić prace. Edytowane 4 Lipca 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts