Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mata kwarcowa pod panele - ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Witam.

Niedługo będe kładł u siebie w domu na piętrze panele podłogowe. W domu jest wodne ogrzewanie podłogowe.

No i mam dylemat jaki dać podkład.

Z tego co wyczytałem to najlepsza na podłogówkę jest mata kwarcowa. Matę kwarcową już dałem pod panele w pokoju na parterze. Nie mam jednak odniesienia czy jest to podkład lepszy od pianki, gdyż reszta domu jest w gresie, a nie w panelach.

Czy ma ktoś z Was doświadczenie w tym temacie?

Nurtuje mnie kilka kwestii. Skoro mata kwarcowa jest tak cudowna na podłogówkę to dlaczego w większości sklepów z panelami nawet o takiej macie nie słyszeli? Dlaczego jest tak mało ofert w internecie? Podkładów piankowych jest pełno, a matę kwarcową ciężko dostać.

Może chodzi o cenę, która jest wyższa i przez to nie ma na produkt popytu?

A może jednak mata kwarcowa nie jest tak dobrym podkładem?

Pozdrawiam

Witam,

ja właśnie jestem przed wyborem podkładu na ogrzewanie podłogowe pod panele 8mm. Szczerze mówiąc waham się pomiędzy dwoma skrajnościami cenowymi: mata kwarcowa, a tektura falista .

Prośba o opinie użytkowników jednej i drugiej wersji.

Pytanie jeszcze, czy pod tekturę należy ułożyć folię paraizolacyjną ??

• 1 month później...