Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór najkorzystniejszego układu mieszkania 53m2

Mortias

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat układu mieszkania. Mam jeszcze możliwość jego zmiany, więc zastanawiam się czy nie skorzystać. Nie mam jednak doświadczenia w projektowaniu i aranżacji, więc liczę na cenne porady :)

RZUT 1

1.JPG

RZUT 2

2.JPG

RZUT 3

3.jpg

Z góry dzięki za pomoc.

Mortias

To może jeszcze moja propozycja. Dwie łazienki i trochę zmian w układzie pokoi. Wc można zamienić np. na garderobę. Albo przesunąć łazienkę w miejsce wc i od strony kuchni zrobić jeszcze jakąś spiżarnię w zamian za brak miejsca do przechowywania lub powiększyć kuchnię.

[ATTACH=CONFIG]359754[/ATTACH]

Bardziej się skłaniałem ku RZUT 2 lub 3. Nie chcę robić labiryntu z mieszkania. Na tylko 53m więc odkładanie pomieszczeń nie jest mi w smak, wolałbym juz dołożyć metrów do salonu lub łazienki. Dzięki za pomysł z salonem :)

Mortias, moim zdaniem propozycja tak Elfir, jak i anika1003, są lepsze niż deweloperskie pomysły.

Przy czym u Elfir bym zmieniła dwie rzeczy:

- w kuchni piekarnik byłby pod płytą a ścianka oddzielająca kuchnię od salonu byłaby niska - tylko tyle, aby zasłonić kuchenny rozgardiasz

- drzwi do pojedyńczej sypialni przesunęłabym bardziej w prawo, aby na lewo zmieścić jakaś komodę - przedłużenie szafki nocnej

W propozycji aniki, zamieniłabym jedną z łazienek na pomieszczenie gospodarcze z pralką, suszarką, mopem, odkurzaczem, deska do prasowania itp.

Jeśli chodzi o labirynt korytarzy, to moim zdaniem lepiej (bo praktyczniej i przytulniej) jest wyodrębnić strefę wejściową, gdzie zostawiamy buty i parasole, wieszamy kurtki na wieszakach... Od razu od wejścia nie mamy widoku na kuchenny rozgardiasz, i nie obejmujemy od razu wzrokiem dużej części mieszkania, co sprawia wrażenie, że mieszkanie jest mniejsze, niż gdyby dawkować widoki stopniowo.

Edytowane przez moniss