Kaizen 08.07.2016 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Hm... no to może to http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/rolety-zewnetrzne No właśnie skupili się na samym oknie, a pominęli to, co nad oknem (skrzynka). Tak, jakby artykuł miał udowodnić, że intuicyjna energooszczędność okien jest faktem. A ile ciepła ucieknie przez pustą po rozwinięciu rolety skrzynkę? I ciągle to teoria, a nie badania, pomiary, termowizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.07.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Jak dobrze zainstalujesz tę pustą skrzynkę to nic lub niewiele Ci przez nią ucieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2016 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Jak dobrze zainstalujesz tę pustą skrzynkę to nic lub niewiele Ci przez nią ucieknie. Jakbyś nie zamontował, to będzie miejsce gdzie prawie nie będzie izolacji z zewnątrz do wnętrza skrzynki (co najwyżej grubość pióra - właśnie tam, gdzie pióro wychodzi ze skrzynki) i do wnętrza budynku niewiele więcej, przy rolecie naokiennej. Więc w sumie góra kilka centymetrów izolacji co porównując z 20 albo i więcej cm izolacji gdyby zrezygnować w tym miejscu z rolety może dać persaldo zero energooszczędności rolety albo i straty. http://fatcap.pl/images2/rol%20(51).jpg http://www.okna-pasywne.pl/i/articles/59_680_0_1_488b5c1f4e__img-0297.jpg A przy lince czy tasiemce wręcz potrafi wiatr hulać. Czy znasz sposób montażu tak, żeby nie zmniejszać warstwy izolacji (żeby było tyle samo, co w tym miejscu gdyby zrezygnować z rolety)? Oczywiście pomijając montaż rolety w świetle okna Tylko to ciągle luźne przemyślenia - a nie badania czy pomiary. Edytowane 9 Lipca 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.07.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Jak masz napęd elektryczny to nic ci nie pizga. Przy osadzenia okien w warstwie ocieplenia i skrzynce roletowej osadzonej przed profilem miałem dokładnie 9 cm na ocieplenie za skrzynka. Dałem płytę pur lambda 0.22 . Na ścianie mam 22 styropian 0.31- czyli na upartego jest niewielki mostek.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.07.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Surgi. Nie ma sprawy jak kilka dni bedzie pond 30. Kaizen - jedynie montaz na ociepleniu badz na poszerzeniach gdzie od wewnatrz powstala przestrzen wypelni sie styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menio0 18.08.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam, trzeba podejść do sprawy od strony jakie rolety mają być a dokładniej jakie skrzynki, natynkowe tzw. integro czy na okienne tzw. BeClever..Mając do wyboru ja optuję za pierwszymi, ponieważ przy użyciu odpowiedniej izolacji folią termo pod skrzynka nie mama problemu z mostkami. Jesli jeszcze jesteśmy na etapie budowy i możemy cofnąc nadproże aby trochę schowac skrzynki to bez problemu je przykrywamy ociepleniem z zewnątrz. Przy skrzynkach nadstawnych mamy problem izolacji i hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 27.08.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 To w końcu co jest lepsze? Takie rolety jak zaprezentowane na powyższych zdjęciach czy markizy Fakro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2017 01:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Zrezygnowałem z rolet. Ale temat wrócił, bo jak nie mam rolety nadstawnej, to muszę kupić nadproża (wg projektu nad roletami rolę nadproży spełniać miał wieniec). Tak wg wstępnych szacunków na nadproża musiałbym wydać ze 40% wartości rolet (czekam na wycenę nadproży i rolet). Wyższe okna nie wchodzą w grę, bo paskudny domek się zrobi bez innych modyfikacji. Tak chciałem tylko się pożalić, jak to trzeba uważać na różne aspekty, jak chce się coś zmienić i że oszczędzanie nie jest takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 11.03.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Ciekawy wątek, jestem na etapie koncepcji projektu. Architekci proponują rolety ze względu na ochrone przed słońcem, wydaje mi się, że nie jest to wystarczjący argument, potencjalne mostki odstraszają, nie da się ich zamocować bez mostków? Chyba jedynie na elewacji Gdybym murował z BK to mostek może byłby mniejszy przy nadprożu systemowym U. Gra nie wydaje mi się warta zachodu, do tego koszt rolet... Może żaluzje zewnętrzne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianbb 11.03.2017 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Z ciepłych rozwiązań znalazłem aluprof: http://www.aluprof.eu/system-podtynkowy-sp Jeszcze sprawdzić jak wychodzi cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 05.10.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Witam, trzeba podejść do sprawy od strony jakie rolety mają być a dokładniej jakie skrzynki, natynkowe tzw. integro czy na okienne tzw. BeClever.. Mając do wyboru ja optuję za pierwszymi, ponieważ przy użyciu odpowiedniej izolacji folią termo pod skrzynka nie mama problemu z mostkami. Jesli jeszcze jesteśmy na etapie budowy i możemy cofnąc nadproże aby trochę schowac skrzynki to bez problemu je przykrywamy ociepleniem z zewnątrz. Przy skrzynkach nadstawnych mamy problem izolacji i hałasu. Mam rolety nadstawne Beclever na oknach Aluplast - na razie jeszcze nie jest tak zimno zeby sprawdzić czy z nich wieje jak niektórzy twierdzą ale odkąd zamieszkaliśmy bardzo zdziwila nas fatalna akustyka w tym domu - strasznie slychac wszystko z zewnątrz. Wcześniej mieszkaliśmy na kilku mieszkaniach i ja w domu u rodziców jakis czas i wszędzie byly to na pewno okna o wiele starsze i gorsze a nigdzie nie spotkaliśmy sie z takim przenikaniem hałasu z zewnątrz jak tutaj. Czy może inni użytkownicy rolet nadstawnych tez spotkali sie z tym problemem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 05.10.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 .....ale odkąd zamieszkaliśmy bardzo zdziwila nas fatalna akustyka w tym domu - strasznie slychac wszystko z zewnątrz..... I zapewne zauważyłeś że głośniej jest przy opuszczonej rolecie Niestety tak jest w roletach nadstawnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 05.10.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 raczej nie widzę aż takiej różnicy ale tak czy siak to jest jakieś przegięcie czasami. Tyle różnych rzeczy sprawdzałem na forum w czasie budowy ale nie przyszło mi do głowy ze rolety mogą mi pogorszyć komfort mieszkania... u rodziców na starym mieszkaniu jak się zamknelo rolety to jak w czołgu Orientujesz czy mogę jakoś to poprawić, nie wiem zmienić uszczelnienie na lepsze czy cos? Okna mam Aluplasta a na puszkach rolet jest napisane beclever, poniżej naklejka jaka sie ostała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 06.10.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Nic nie zrobiszTaka jest uroda rolet nadstawnych.Uroda o której żaden sprzedawca klienta nie informuje Musisz się z tym niestety pogodzić że odgłos pracy silnika będzie wkurzający a gdy pies szczeka na zewnątrz to ty słyszysz jakby był za ścianą Najlepsze rozwiązanie pod każdym względem to montaż rolety elewacyjnej na elewacji, nie na oknie. Ma jedną wadę, ale czy to wada ? Skrzynka jest widoczna.Widziałem nie raz pięknie wkomponowane skrzynki w kolor elewacji, wręcz niewidoczne z kilku metrów ale u nas pokutuje moda na dobieranie koloru rolety pod okno, a przecież są różne możliwości. Pancerz może mieć kolor okna a cała reszta kolor elewacji Ale jak to mówią o gustach się nie dyskutuje choć...przedkładałbym walory użytkowe nad zachwytem sąsiadów nad schowanymi roletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 06.10.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 no wlasnie nikt mi wczesniej nie wytlumaczyl ze moga byc takie problemy, gdybym wiedzial ze rolety nadstawne to takie dziadostwo to bym zmienil na podtynkowe albo w ogole z nich zrezygnował przynajmniej na pietrze.. W jednym pokoju gdzie mam okno narozne mam wlasnie podtynkowe i jest o wiele cisze, rzekłbym "normalnie".Ale na prawdę nie da się coś z tym zmienić, gdzieś coś chyba czytałem na forum że można ten styropian wymienić na jakiś neopren czy cos takiego?Dzwonilem tez do goscia od okien i mowil ze oni to moga uszczelnic jakis takim specjalnym sylikonem ale to tez takie rozwiazanie "polowiczne" bo jak trzeba sie dostac do puszki to wtedy to i tak to zrywa / roszczelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 06.10.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 przepraszam ale gadają głupotyNeopren zwiększa izolacyjność cieplną wkładek a nie ma wpływu na hałas jaki przedostaje się do wnętrzaSilikonowanie połączenia rewizji ze skrzynką nic nie da. Bo problem nie leży w jakichkolwiek nieszczelnościach tylko samej konstrukcji rolety i umiejscowienia jej w otworzeZapewne zauważyłeś także, że praca silnika jest o wiele bardziej słyszalna w porównaniu z tą jedną roletą podtynkowąTen typ tak ma - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 06.10.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 masakra jakas dalem 8,5 kola za cos co poza zaciemnianiem uprzykrzyło mi zycie.. Czyli co twierdzisz ze ta puszka dziala jak takie pudøo rezonansowe? tylko trochę nie rozumiem bowiem z tego co widze na schematach to rolka z pancerzem znajduje sie mniej więcej nad rama okna a ten styropian znajduje sie od tylu i dolu od strony pomieszczenia. Wiec jakby wymienić go na jakis materiał o wlasciwosciach redukujących dzwieki to przeciez powinno to stanowic jakas bariere. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts