Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż zestawu podtynkowego w takich warunkach?

Robin77

Recommended Posts

Witam

Czy w takich warunkach jest możliwy montaż geberitu?

Ściana jest szeroka na około 105cm

35cm to pion z rurami

70cm to komin wentylacyjny z wielkiej płyty, grubość ścianek szacuje na około 3cm

Poproszę o pilną odpowiedź

geberit.jpg

Edytowane przez Robin77

Stelaża w komin na pewno nie wprowadzisz a jeżeli planujesz postawienie stelaża zaraz przy ścianie to musiał byś rurą kanalizacyjną i kolankami musiał byś prawdopodobnie częściowo zasłonić jeden z kanałów.

Tak więc najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli wykujesz kanał wentylacyjny tak aby rura z kolankiem weszła w ściankę.

Problem w takim rozwiązaniu jest taki iż ścianka ze stelażem będzie odsunięta od ściany z kominem prawdopodobnie o co najmniej 10 - 15cm.

Innym pomysłem będzie umieszczenie stelaża w narożniku skierowanego po przekątnej.

W ten sposób za bardzo nie zmniejszysz wizualnie łazienki a przynajmniej zasłonisz strasznie wyglądające piony kanalizacji.

Nad stelażem w rogu możesz wykonać półki na akcesoria łazienkowye.

Stelaża w komin na pewno nie wprowadzisz a jeżeli planujesz postawienie stelaża zaraz przy ścianie to musiał byś rurą kanalizacyjną i kolankami musiał byś prawdopodobnie częściowo zasłonić jeden z kanałów.

Tak więc najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli wykujesz kanał wentylacyjny tak aby rura z kolankiem weszła w ściankę.

Problem w takim rozwiązaniu jest taki iż ścianka ze stelażem będzie odsunięta od ściany z kominem prawdopodobnie o co najmniej 10 - 15cm.

Innym pomysłem będzie umieszczenie stelaża w narożniku skierowanego po przekątnej.

W ten sposób za bardzo nie zmniejszysz wizualnie łazienki a przynajmniej zasłonisz strasznie wyglądające piony kanalizacji.

Nad stelażem w rogu możesz wykonać półki na akcesoria łazienkowye.

Bardzo dziękuje za odpowiedź

Zapytam o to czego nie rozumiem, albo jeszcze raz o pewne rzeczy

Komina nie chce ruszać, nie chce wprowadzać do niego stelaża, ani kuć pod rury

1) Czy zamontowanie stelaża do takiego komina z wielkiej płyty o grubości do 3cm to jakiś problem? Chodzi mi o śrubowanie

Czy to będzie się trzymać?

2) Zmieniłem trochę centymetry w oryginalnym poście pion z rurami ma 35cm, a pion wentylacyjny 70cm.

Chce kupić stelaż o szerokośći 30-35cm i ustawić symetrycznie na środku.

Stelaż z odpływem BOCZNYM.

Rurę do ścieków mam w tym pionie z rurami zaraz z brzegu, jest to pierwsza rura w zestawie.

Zrobiłbym kolanko pod kątem prostym do rury ściekowej ze stelaża.

Czy to mogłoby się udać?

3) Dlaczego stelaż musi być odsunięty od ściany z kominem o 10-15cm. Czy źle myślę, że przy odpływie bocznym może przylegać do niej?

Dzięki za rady

Jeśli zastosujesz stelaż z odpływem bocznym to będzie on przylegał do ściany ale jego konstrukcja jest taka iż sam stelaż ma grubość w zależności od modelu 10 - 15cm

Oprócz tego rura dn110 wychodząca z boku to kolejne 5 - 6cm

To daje nam ściankę zewnętrzną stelaża na której będzie wisiał sedes odsuniętą od ściany komina na poziomie min. 15cm.

Czy na fotce komin wentylacyjny wystaje a piony są umieszczone w powstałej wnęce?

Jeśli stelaż umieścisz na środku i wpasujesz rurę wylotową tak aby jej kolanko weszło we wnękę gdzie nie ma komina to zmniejszysz tą odległość o jakieś 5 -6cm.

Stelaż przykręć kołkami z jednej strony do komina a z drugiej ściany.

Nogi możesz trochę wkuć w posadzkę lub przykręcić i będzie OK.

Edytowane przez Mareks77