Tomek-S 07.07.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 (edytowane) Witam wszystkich, z początkiem roku 2017 planuje budowe domu, wybrałem juz projekt: http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-2-ver-2-m66d1f925d8112 Chciałbym dowiedzieć się od was jak ma się kosztorys podany przez Archon do realnych kosztów budowy. Czy nastawiac się, że bede potrzebowal więcej gotówki, czy raczej jest szansa, że z tej kwoty zostanie cos na wykończenie. Drugie pytanie tyczy sie firmy budowlanej. Z braku czasu oraz chęci szybkiego zamieszkania myśle o budowie systemem zleconym. Czy polecacie jakąs konkretna firme która wykona wszystko od A do Z ? Ile czasu zajmuje budowa takiego budynku ? ps. budowa w Smolnie (Puck), woj. pomorskie Edytowane 7 Lipca 2016 przez Tomek-S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.07.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 wyszukiwarka się kłania:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73466-projekt-DOM-W-RODODENDRONACH-2-pracownia-ARCHON/page2&highlight=rododendronach popytaj tych, co zbudowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 07.07.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 (edytowane) Ja budowałem dum w lukrecji 2 - czyli w sumie takie jak twoje bez garażu, bo dobudowałem sobie wiatę obok domu. Stan deweloperski wyszedł mnie 280 000 tyś - więc pewnie jak u Ciebie jest garaż to będzie właśnie te 315 000 jak pisząALE:Te koszty nie uwzględniają kosztów kierownika, wszystkich pozwoleń, przygotowania działki do budowy, geodety, przygotowania drogi dojazdowej - u mnie to było z 10 000 - i nie uwzględniają przyłączy - ja miałem każdego po 40 metrów, w sumie za prąd wode gaz i kanalizacje wyszło 30 000. Więc na pewno nie zostanie Ci nic na wykończeniówkę. A to dodatkowe 100 000 zł w przypadku Twojego domu jak będziesz robił na średnich materiałach - czyli kuchnia za 10 000 a nie 30 000 tyś itp Ile zajmie budowa? No jak się człowiek pospieszy i zacznie budować w marcu to w październiku juz się wprowadzi - tylko że stan surowy zamknięty powinno sie zostawić na zimę by wszystko siadło i wyschło - dlatego z reguły budowa trwa 5 miesięcy w jeden rok i 5 w kolejny Edytowane 7 Lipca 2016 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.07.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Jeżeli zależy Ci na czasie i nie znasz się na budowaniu i chcesz zlecić budowę firmie pomyśl o zatrudnieniu inspektora nadzoru który nie będzie związany z ekipą budujący - i w twoim imieniu dopilnuje budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts