Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, z początkiem roku 2017 planuje budowe domu, wybrałem juz projekt:

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-2-ver-2-m66d1f925d8112

Chciałbym dowiedzieć się od was jak ma się kosztorys podany przez Archon do realnych kosztów budowy. Czy nastawiac się, że bede potrzebowal więcej gotówki, czy raczej jest szansa, że z tej kwoty zostanie cos na wykończenie. Drugie pytanie tyczy sie firmy budowlanej. Z braku czasu oraz chęci szybkiego zamieszkania myśle o budowie systemem zleconym. Czy polecacie jakąs konkretna firme która wykona wszystko od A do Z ? Ile czasu zajmuje budowa takiego budynku ?

ps. budowa w Smolnie (Puck), woj. pomorskie

Edytowane przez Tomek-S

Ja budowałem dum w lukrecji 2 - czyli w sumie takie jak twoje bez garażu, bo dobudowałem sobie wiatę obok domu. Stan deweloperski wyszedł mnie 280 000 tyś - więc pewnie jak u Ciebie jest garaż to będzie właśnie te 315 000 jak piszą

ALE:

Te koszty nie uwzględniają kosztów kierownika, wszystkich pozwoleń, przygotowania działki do budowy, geodety, przygotowania drogi dojazdowej - u mnie to było z 10 000 - i nie uwzględniają przyłączy - ja miałem każdego po 40 metrów, w sumie za prąd wode gaz i kanalizacje wyszło 30 000. Więc na pewno nie zostanie Ci nic na wykończeniówkę. A to dodatkowe 100 000 zł w przypadku Twojego domu jak będziesz robił na średnich materiałach - czyli kuchnia za 10 000 a nie 30 000 tyś itp

Ile zajmie budowa? No jak się człowiek pospieszy i zacznie budować w marcu to w październiku juz się wprowadzi - tylko że stan surowy zamknięty powinno sie zostawić na zimę by wszystko siadło i wyschło - dlatego z reguły budowa trwa 5 miesięcy w jeden rok i 5 w kolejny

Edytowane przez turalyon