Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja teraz z doswiadczenia juz wiem ze robiłbym sam tylko nieskomplikowane prace i takie ktore nie zajmuja ekipa duzo czasu a kaza sobie slono placic. Zeby zaoszczedzic na czasie warto zlecic posadzki i tynki, to na pewno. Reszta wg uznania.

Polecam podobne kryterium. Często tak się składa, że najcięższe fizycznie prace bywają nisko wyceniane, a te lżejsze kosztują dużo, nie wiadomo za co. Na ciężką pracę szkoda pleców, a na lekką szkoda pieniędzy.

Jak chcesz aby było prosto i niedrogo to szukaj projektów na rzucie prostokąta aby nie musiały być takie jakby dwa dachy jak w BILL II bo drugi dach musi być nad wiatrołapem i łazienką. Wiatrołapu nie zlikwidujesz bo jakiś musi być. A pokój czemu chcesz zlikwidować? Mnie projekt z368D bardziej się podoba i uważam ze jest lepiej zorganizowany.

Co do dachu to jest świadom tego kosztu. W kwestii wiatrołapu wyjaśniam, iż chcę jedynie pozbyć się drzwi i otworzyć to małe pomieszczenie na dom. Te śmieszne ganeczki/ przedsionki/ wiatrołapki to jest coś co jest dla mnie zbyteczne i niepotrzebne. W kwestii projektu Z368D, tak jak pisałem muszę z niego zrezygnować ponieważ będę zmuszony zbudować dom na jednej z moich działek (szerokość 15m), ponieważ druga sąsiednia jest objęta innym MPZP, który ma zupełnie inne (mniej korzystne zapisy) - oczywiście "podwórkiem będą obie działki. Uprzedzając pytanie, budując dom według BILL II zachował wymagane 4m od granicy z sąsiadem. Z drugą działką (będącą moją własnością nie muszę chyba stosować się do minimalnej odległości od granicy? Dodam, że obie działki mają JEDNĄ księgę wieczystą.

Energetycznie Bill II jest kiepski. Salon i duża sypialnia mają po trzy ściany zewnętrzne, do tego te ganeczki zwiększające powierzchnię ścian, łazienka z dwoma ścianami zewnętrznymi od wschodu...

Do tego kotłownia jest dostępna ze spiżarki. W praktyce ze spiżarki nie zostanie nic, bo będzie służyć za przejście, a z kotłowni będzie się wchodzić do kuchni... bez sensu zupełnie. Lepiej byłoby zrobić drzwi w miejscu szafy na korytarzu, a spiżarkę zrobić funkcjonalną, choć jeśli zrezygnujesz z tego wypustu na kuchnię poza prostokątną bryłę budynku, to ci się spiżarka nie zmieści.

Dawid,

Mnie osobiście bardzo podobają się projekty z pracowni Domy z WIzją.

Zobacz ten projekt, bardzo fajny, konstrukcja prosta i bardzo efektowny i podobny do BILa. Jest kilka wersji

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2

• 3 weeks później...
dawiddur - zasadność pytania bardzo słuszna. Ten temat weryfikuje moje "dam radę". Kredyt już przyznany i zegar wystartował, a ja czekam na pozwolenie na budowę... Mam dwa lata, że wziąść wszystkie transze kredytu. Wiadomo, że każdą kolejną otrzyma się dopiero po udokumentowaniu wykonania etapu poprzedniego. Będę musiał mieć cały czas z tyłu głowy, żeby się nie rozpraszać i nie robić czegoś co nie zbliża mnie do stanu deweloperskiego. Wszytsko inne odkładać na koniec.