gorbag 14.07.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Ja teraz z doswiadczenia juz wiem ze robiłbym sam tylko nieskomplikowane prace i takie ktore nie zajmuja ekipa duzo czasu a kaza sobie slono placic. Zeby zaoszczedzic na czasie warto zlecic posadzki i tynki, to na pewno. Reszta wg uznania. Polecam podobne kryterium. Często tak się składa, że najcięższe fizycznie prace bywają nisko wyceniane, a te lżejsze kosztują dużo, nie wiadomo za co. Na ciężką pracę szkoda pleców, a na lekką szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.07.2016 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Jak chcesz aby było prosto i niedrogo to szukaj projektów na rzucie prostokąta aby nie musiały być takie jakby dwa dachy jak w BILL II bo drugi dach musi być nad wiatrołapem i łazienką. Wiatrołapu nie zlikwidujesz bo jakiś musi być. A pokój czemu chcesz zlikwidować? Mnie projekt z368D bardziej się podoba i uważam ze jest lepiej zorganizowany. Co do dachu to jest świadom tego kosztu. W kwestii wiatrołapu wyjaśniam, iż chcę jedynie pozbyć się drzwi i otworzyć to małe pomieszczenie na dom. Te śmieszne ganeczki/ przedsionki/ wiatrołapki to jest coś co jest dla mnie zbyteczne i niepotrzebne. W kwestii projektu Z368D, tak jak pisałem muszę z niego zrezygnować ponieważ będę zmuszony zbudować dom na jednej z moich działek (szerokość 15m), ponieważ druga sąsiednia jest objęta innym MPZP, który ma zupełnie inne (mniej korzystne zapisy) - oczywiście "podwórkiem będą obie działki. Uprzedzając pytanie, budując dom według BILL II zachował wymagane 4m od granicy z sąsiadem. Z drugą działką (będącą moją własnością nie muszę chyba stosować się do minimalnej odległości od granicy? Dodam, że obie działki mają JEDNĄ księgę wieczystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.07.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Energetycznie Bill II jest kiepski. Salon i duża sypialnia mają po trzy ściany zewnętrzne, do tego te ganeczki zwiększające powierzchnię ścian, łazienka z dwoma ścianami zewnętrznymi od wschodu...Do tego kotłownia jest dostępna ze spiżarki. W praktyce ze spiżarki nie zostanie nic, bo będzie służyć za przejście, a z kotłowni będzie się wchodzić do kuchni... bez sensu zupełnie. Lepiej byłoby zrobić drzwi w miejscu szafy na korytarzu, a spiżarkę zrobić funkcjonalną, choć jeśli zrezygnujesz z tego wypustu na kuchnię poza prostokątną bryłę budynku, to ci się spiżarka nie zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.07.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Dawid, Mnie osobiście bardzo podobają się projekty z pracowni Domy z WIzją.Zobacz ten projekt, bardzo fajny, konstrukcja prosta i bardzo efektowny i podobny do BILa. Jest kilka wersjihttp://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.07.2016 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Widziałem je. Jednak sypialnie są mniejsze, salon zbyt maly. Generalnie fajny, ale bill II fajniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 01.08.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 dawiddur - zasadność pytania bardzo słuszna. Ten temat weryfikuje moje "dam radę". Kredyt już przyznany i zegar wystartował, a ja czekam na pozwolenie na budowę... Mam dwa lata, że wziąść wszystkie transze kredytu. Wiadomo, że każdą kolejną otrzyma się dopiero po udokumentowaniu wykonania etapu poprzedniego. Będę musiał mieć cały czas z tyłu głowy, żeby się nie rozpraszać i nie robić czegoś co nie zbliża mnie do stanu deweloperskiego. Wszytsko inne odkładać na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts