Przemolo 10.07.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Witam, dom w którym mieszkam ma ponad 30 lat. Piwnica, parter i piętro.W piwnicy wymiennik ciepła z pompą (ciepło z elektrociepłowni), od niego 4 piony - każdy do 1 pomieszczenia na parterze i 1 na piętrze (z jednym wyjątkiem opisanym niżej).Całość działa całkiem ok.Z racji remontu jednego pokoju na piętrze chciałbym pozbyć się stalowych rur, bo mi nieco przeszkadzają w miejscu gdzie są (idą do jednego grzejnika i jest jeszcze na nich odpowietrznik. Wymyśliłem, że wytnę rurki z tego pionu w piwnicy lub na parterze (akurat ten pion zasila tylko ten pokój na piętrze), nagwintuję je (0,5 cala) i od tego miejsca po przejściówce 0,5 cala - 20mm poprowadzę już do pokoju instalację PP (pamiętając o zrobieniu jeszcze odpowietrznika). No i tu pytanie do doświadczonych Forumowiczów. Czy mogę napotkać tu jakieś problemy w eksploatacji takiego mix-a? instalację wodną PP robiłem sam, więc trochę pojęcie o tym mam.Czy do 1 grzejnika aluminiowego (14 żeberek) dać rurkę 20mm czy wystarczy 16? no i czy zwykłą czy stabi? (temperatura zimą w wodzie przychodzącej praktycznie nigdy nie przekraczała ok. 45C, a zwykle była max. 40C). Serdecznie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.07.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Rury PP nawet te do ciepłej wody markowe z czerwoną wkładką mają wytrzymałość do 90 - 100*CJeśli temperatura nie przekracza 45*C to OK ale pytanie jakiego typu jest tam jeszcze instalacja i piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts