Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż, glina, płasko, sucho

Recommended Posts

Hej wszystkim

Mamy zrobione fundamenty pod kanadyjczyka. Wygląda to mniej więcej tak:

13555772_10208214050843366_790588936_o.jpg13510790_10208215490799364_987469039043006681_n.jpg

Działka jest płaska, ławy fundamentowe są posadowione na 1,20m. Ziemia to jakieś 20cm humusu, a potem to już sama glina, potem glina, i jeszcze raz glina :). Wody powierzchniowe są dużo poniżej ław.

Zastanawiam się jak zrobić drenaż, czy ma on w tym przypadku jakikolwiek sens?. Czy może lepiej objechać ławy i ściany dysperbitem kilka razy, założyć folię kubełkową i zasypać gliną (i ubić), a tylko wodę z rynien odprowadzić gdzieś ...., a może robić drenaż, ale jak?

chyba nie ma sensu. Taki drenaż opaskowy wokół domu może się zamienić w zbiornik wodny - woda będzie stała w żwirze otoczona nieprzepuszczalną gliną.

Natomiast wodę z rynien trzeba odprowadzić jak najdalej od domu. Można zakopywać specjalne skrzynki drenarskie:

http://ogrody-aj.pl/wp-content/uploads/2016/01/ogrody_aj_odwadnianie3.jpg

albo zrobić to bardziej naturalistycznie - w części ogrodu obniżyć lekko teren, skierować tam wodę i obsadzić wilgociolubnymi roślinami - wierzbą, wierzbówką, języczką, sadźcem, spartyną, tarczownicą itp. Nie chodzi o to by robić stawek z lustrem wody, ale coś w rodzaju bagienka - napełniającego się tylko po deszczach, a potem naturalnie wsiąkającego.

Wodę z drenażu i rynien trzeba gdzieś odprowadzić. Jeżeli nie masz rowu melioracyjnego blisko to pozostaje studnia chłonna. Nie wiadomo czy zda egzamin. Wypadałoby zrobić badania czy na głębokości np. 4-5m znajduje się warstwa chłonna np. piaski, żwiry... Jeżeli są warstwy chłonne - puścić wszystko w studnie. Jeżeli nie ma - problem.

Jeżeli nie ma nachylenia terenu to po roztopach i dłuższych opadach woda będzie stała i długo wsiąkała w grunt. Może robić się zwykłe bagno na działce. Na forum opisywane były przypadki gdzie ktoś na taki grunt nawiózł jeszcze ziemi a potem po kostki zapadał się w błocie, bo woda stała, a glina jak to glina powoli piła/przepuszczała wodę.

Twój największy problem to miejsce gdzie odprowadzisz wodę, później martw się o drenaż i jak go wykonać.

Witaj w klubie miłośników gliny. Wszyscy ją kochamy...

Edytowane przez Antymateria

Tam miała być według projektu pustka podpodłogowa na wysokość 60cm, ale uznaliśmy z kierownikiem budowy że zrobimy w zasadzie od poziomu ław, czyli na jakies 1,20-130m, można będzie wejść, jakąś kanalizację poprawić jakby się coś działo, a i opony zimowe do auta tam będzie można dać. Nigdy nie było zamiarem pełne podpiwniczenie. Nawet podłoga nie jest zbrojona, tylko to zwykły chudziak żeby po błocie nie chodzić.

Ja mam trochę gliny, piaski gliniaste (nie ma tragedii) i od 3 m piasek. Dach dwuspadowy, pow. zabudowy 100 m2. Woda gruntowa wyszła 2,8m z podejściem do 1,6 m

W planach mam drenaż i zbiornik na deszczówkę 3000l.

Chce wyprowadzić drenaż i deszczówkę (jak się zbiornik napełni) do studni chłonnej albo właśnie do skrzynek Stormbox.

Co jest lepsze Waszym zdaniem?

studnia chłonna chyba wyjdzie taniej...

Studnia wyjdzie duzo taniej, mnie studnia z kregow fi 100 na glebokosc 4,6m wyniosla 2600, w cenie kregi, koparka, zwir na dno. Poza tym przy studni masz jakotaki dostep, do skrzynek juz nie. Ja zrobilem tak ze na studnie zrobilem betonowy dekiel z rura kanalizacyjna 160, mam wglad co sie dzieje, czy woda sie wchlania czy cos sie zamulilo. A jak cos sie stanie to odgrzebie 30cm ziemi i mam dostep, a przy skrzynkach nie sprawdzisz czy gdzies rura sie zapchala, czy sie zamulilo

Ja mam trochę gliny, piaski gliniaste (nie ma tragedii) i od 3 m piasek. Dach dwuspadowy, pow. zabudowy 100 m2. Woda gruntowa wyszła 2,8m z podejściem do 1,6 m

W planach mam drenaż i zbiornik na deszczówkę 3000l.

Chce wyprowadzić drenaż i deszczówkę (jak się zbiornik napełni) do studni chłonnej albo właśnie do skrzynek Stormbox.

Co jest lepsze Waszym zdaniem?

zdecydowanie studnia. Skrzynki wiele nie dadza jak wkopiesz ja w gline. Gdzie woda ucieknie? chyba ze zakopiesz te skrzynki 4m pod ziemia. aLe chyba lepiej miec jednak studnie. Zawsze latwiej oczyscic, sprawdzic czy woda odchodzi etc.

Ja mam tez dzialke gliniasta i po ok 3 m jest zwirek. Woda wchodzi ze hej!