Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

takie lampy-razem?

Boguśka1719512681

Recommended Posts

Witam, nie mogę znależć wątku podobnego, więc poproszę o opinie.

Szukam obecnie lamp /zwisów do salonu, mnie się podobają takie:

31933d19-2134-4a67-a22e-9e5330c9c25a.jpg

a mężowi takie: ed35caa4d8304c439201fd375f83d2f6.jpg

czy takie zestawienie w jednym pomieszczeniu nie za bardzo się gryzie? ( mam miejsce na dwie lampy, w odleglosi ok 2 m od siebie)

Pomóżcie proszę, muszę coś wybrać na już ;)

Nikt nic nie podpowie? Bardzo prosze, kazda opinia dla mnie jest ważna, a sama nie bardzo znam się na urządzaniu. Chciałabym dobrze się czuć w swoim domu, a z doświadczenia wiem, że jak już coś załozymy/powiesimy, to zostanie na zawsze.. nie ukrywam, że ogranicza mnie budżet, stąd musze pogodzić to, co bym chciała, z tym, na co mnie stać:rolleyes:

na przykładzie:

tutaj dwie różne lampy, dośc blisko siebie:

http://i.dobrzemieszkaj.pl/i/18/70/13/940/12-pomyslow-na-oswietlenie-w-salonie-5.jpg

ale mają wspólne elementy - kolor stali, kuliste elementy

A tutaj różne lampy, przy czym jadalniana pełni rolę ozdobną, zaś lampy nad kanapą zlewają się z sufitem, aby nie konkurowały formą:

http://i.dobrzemieszkaj.pl/i/19/57/54/940/salon-w-bloku-tak-go-urzadzisz-z-4.jpg

Według mnie to przesada. Osobno obydwie mają swój urok i są bardzo fajne ale nie w takiej bliskiej odległości bo to zupełnie inna bajka.

Sama mam blisko lampę nad stołem z lampą główna w salonie i naprawdę długo myślałam nad nimi żeby nie przesadzić i mimo, że do salonu bardziej podobały mi się inne wybrałam prostszą formę bo nad stołem dałam ozdobne. Może ta pierwsza do sypialni skoro Tobie się podoba a w salonie zostanie pomysł męża.

Bardzo dziękuję, o takie konkretne odpowiedzi mi chodziło, bo ja strasznie niezdecydowana jestem ostatnio :) Czyli jedna z lamp powinna być bardziej neutralna, i chyba ta bliżej ściany z telewizorem ..pasowałby mi plafon jakiś jak na drugim zdjęciu ,które wkleiła Elfir. Styl trudno mi określić, lubię raczej proste formy. Na razie w pokoju nie ma nic- tylko pomalowane ściany na kolor szary jasny.

A powiedzcie mi jeszcze proszę, czy jeśli dam np.jasny abażurowy plafon, to ta druga lampa może być innego koloru, bardziej wyrazista i dłuższa, np. czarna jak ta loftowa?

plafon w kolorze sufitu i wówczas nad stołem dowolna lampa.

W tej chwili dobierasz lampy do pustego pokoju.

Jeśli masz w głowie spójny projekt pokoju - nie ma problemu. W przeciwnym razie kusisz los tym, że lampy nie zgrają ci się zakupionymi meblami. Będziesz miała jeszcze jakieś loftowe, druciane elementy, do których ta lampa mogłaby nawiązywać?

No cóż, chyba masz rację, Elfir, raczej kuszę los. Nie mam ii raczej nie planuję innych elementów typowo loftowych, jedynie metalowa opaska wokól kominka zamiast kamiennej. Teraz jak o tym wspomniałaś , to widzę, że to chyba nie najlepszy pomysł jednak:(

A taki zestaw?:

ramko-plafon-lima-e27-3x60w-66186-opal-mat.jpg (przed tv) + 7369.jpg (nad kanapę)

a nad stół

p-luminex-zyrandol-alumi-black-white-6223.jpg

opaska jest czarna , wloty tez czarne podluzne. Hmm, czyli nie mam co się spieszyć z kupnem, a chciałam wykorzystać , że Pana od wykończeniówki mam jeszcze, potem będzie problem z wieszaniem. W pokoju nie będzie wiele mebli, stolik, kanapa- myślę, że niestety jakaś rogówka.

Dziękuję Wam za rady , dałyście mi do myślenia tak czy siak;)

Dobrze, że nie kupiłam bo już mi się zmieniło;)

Dzisiaj przyjechał stół i krzesła:

13823272_1050292008358663_143573_n.jpg

kolor buk podobny do podłogi, krzesła szare

podłoga, gdzie będzie stał stół jest taka:

SURAZO-1.jpg

a lampę chcę taką:

5e591e31ff405f64bb9ff70a5ccc3ce3.jpg

Widziałam ją wczoraj na zywo, i choć nigdy nie lubiłam takich połączeń metau ze złotem/miedzią- to przemówiła do mnie.. i strasznie mi się spodobała.

Czy w takim zestawieniu mogłaby być?

obok w kuchni chciałam lampę ze szklanym kloszem, znalazłam takie:

74313.jpglampa-wiszaca-factory-klosz-szklany-do-kuchni-salonu.jpg

I drugie pytanie: Czy taka szklana będzie pasowała do tych czarno-złotych? Z góry dziękuję za rady:)

łuu-huu, to super :D

tym bardziej, że znalazłam ją taniej niż regularna cena. I to będzie jedyna , na którą wydam więcej niż zaplanowałam, a staram się kupować jednak lampy do 150-200 zł maks. Szukałam na forum inspiracji w wersji rozsądnej cenowo i natknęłam się na Twój dziennik Elfir, i u Ciebie właśnie zobaczyłam kilka fajnych rzeczy, które nie kosztują nie-wiadomo-ile a są naprawdę fajne.

Dziękuję za rady, czarne karnisze nawet mi do głowy nie przyszły ale może faktycznie warto bo meble jednak tez planuję jasne, drzwi są w kolorze podłogi..Hmm, muszę nad tym pomyśleć!

I nieodmiennie znów powraca temat lampy nad kanapę..Bo przed tv chyba dam , o której opinię prosiłam w wątku oświetlenie- z zuma line, taki plafon. Tylko co do niego będzie pasować?

http://mlamp.pl/64360-thickbox_default/mlamp-pl-plafon-lampa-sufitowa-adem-e9371-37-led-gr-zumaline-abazurowa-oprawa-led-18w-okragla-ip20-szara.jpg

łuu-huu, to super :D

tym bardziej, że znalazłam ją taniej niż regularna cena. I to będzie jedyna , na którą wydam więcej niż zaplanowałam, a staram się kupować jednak lampy do 150-200 zł maks. Szukałam na forum inspiracji w wersji rozsądnej cenowo i natknęłam się na Twój dziennik Elfir, i u Ciebie właśnie zobaczyłam kilka fajnych rzeczy, które nie kosztują nie-wiadomo-ile a są naprawdę fajne.

Dziękuję za rady, czarne karnisze nawet mi do głowy nie przyszły ale może faktycznie warto bo meble jednak tez planuję jasne, drzwi są w kolorze podłogi..Hmm, muszę nad tym pomyśleć!

I nieodmiennie znów powraca temat lampy nad kanapę..Bo przed tv chyba dam , o której opinię prosiłam w wątku oświetlenie- z zuma line, taki plafon. Tylko co do niego będzie pasować?

http://mlamp.pl/64360-thickbox_default/mlamp-pl-plafon-lampa-sufitowa-adem-e9371-37-led-gr-zumaline-abazurowa-oprawa-led-18w-okragla-ip20-szara.jpg

Bardzo ładna lampa, lubię takie proste i uniwersalne