uciu 21.10.2018 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 cegła mnie załamuje..... Kładzie się ją 3 razy dłużej niż zakładałem....a fuguje 10x dłużej.... cały weeken i tylko 1 fragment ściany zafugowałem.... W dodatku nie umiem domyć pobrudzonych fugą cegieł..... eh zawsze musze pomysłami utrudniac życie... Mam czas na konca listopada a musze jeszcze kuchnie kupić i ją poskładać.... i włókno szklane przykleić na ściany i pomalować... a tu mi jakiś czas bedą przesuwać i po pracy raptem 1 godzine bede miał jasno:-/ Inna sprawa ze chyba bym musiał się zainteresować jak się pompe ciepła obsługuje....bo nie mam bladego pojęcia co i jak poustawiać by było ciepło. Na razie mam w domu 18stopni wiec do roboty temperatura ok. Mam zamiar pierwszy rok grzac w 1 taryfie...jak opanuje sterowanie PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.10.2018 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) i fotki 14godzin roboty... Edytowane 22 Października 2018 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 22.10.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Efekt wspaniały, ale roboty nie zazdroszczę. Gdybym miała sama dłubać to bym chyba raz dwa nawróciła sie na jakieś większo-gabarytowe materiały. No ale na tym etapie to już tylko zagryźć zęby i iść dalej. W kazdym razie nagroda w postaci pieknej elewacji murowana:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 22.10.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Mi też się bardzo podoba. Uważam, że na 14 godzin roboty to zrobione jest bardzo dużo. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.10.2018 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Dzięki Wczoraj było małe zdenerwowanie bo w kilku miejscach fuga nie związała..... i sie zsypała:-/ Musiałem wydrapać i dosztukować.. Ogólnie ta fuga to jakaś porażka... worek 25kg miesza się z 2l wody... Mam wagę i rozrabiam 2kg i do tego 200ml wody (wiec wody daję więcej) a i tak mam problem ją wyrobić, bo tak szybko wysycha.... Te kawałki, co się zsypały to były na 99% końcówki :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.10.2018 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 No i ściany gotowe...teraz tydzień fugowania..... Jeszcze cegła do podcienia przy wejściu i będzie ALL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 26.10.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Miodzio!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 30.10.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 No i ściany gotowe...teraz tydzień fugowania..... Jeszcze cegła do podcienia przy wejściu i będzie ALL [ATTACH=CONFIG]420799[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]420800[/ATTACH] Efekt rewelacyjny! Niezbyt pocieszające jest to ile pracy trzeba włożyć, ale rezultat wart poświęcenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.10.2018 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) Jolka Bobek i libra100 dzięki mi też się finalny efekt podoba ale jeszcze duuużo czasu by to skończyć:-/ Tata dalej walczy z przyklejaniem płytek przed wejściem a ja wczoraj założyłem lampy na taras - troche za mocne- by móc robić po powrocie z pracy bo już ciemno jest a nie mam czasu by tylko na weekendy liczyć :-/ Sorki za kiepskie foty...z telefonu - ładniejsze będą jak robota będzie skończona Ogólnie to mam straszną niechęć do robienia czegokolwiek... Im mniej zostało tym bardziej robię wszystko na siłe... Robimy cegłe (bo musze ją mieć do kredytu. bo pogoda ładna) a ważniejszy jest środek...by móc się wprowadzić Mam raptem 3 tygodnie do kontroli z banku a do zrobienia zostało: - cegła - jeszcze minimum 5 dni pracy (mojej i Taty) - włókno szklane na ściany (180m2) - pomalować ściany (na razie na biało by bank się odczepił) - panele w 2 pokojach... (2 popołudnia...myślę) - kuchnie - wpierw muszę pojechać do Ikei (a to popołudnie zmarnowane) i ją złożyć....choć tu chyba zacfaniakuje - w kredycie napisali - zabudowa kuchenna + sprzęty wiec im pokaże kuchnie w paczkach i sprzęty w paczkach - mam nadzieję, że to przejdzie (jakby co fakture pokaże ze to kupiłem) Teraz mam 4 dni wolnego wiec bedziemy walczyć Mam nadzieje ze PISiory uchwalą 12go wolne (choć nie powinno to tak wyglądać) wiec kolejny dzień będzie na robote:-) Po kontroli z banku leże i nic nie robię - trudno, wprowadzę się później ale trzeba w końcu trochę czasu rodzinie poświecić... Córka dziennie mi mówi jak ją do szkoły odwożę: "Tata a przyjedziesz dziś szybciej byśmy się pobawili? " I tak od 2 lat.... DRAMAT. to słyszeć. Już myślałem nad zatrudnienie Ukraińca... w pracy mam ich z 200 i są chętni na fuchy za 10zł/h. Ale ostatecznie robimy sami. Dziś ma podjechać gościu z PC - bo nie mam pojęcia jak tym sterować...jaką temperature zasilania dać itp czarna magia... Byle do przodu:-) Edytowane 31 Października 2018 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 01.11.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Uciu, dołączam się do ochów i achów. Pięknie prezentuje się ten klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 02.11.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Świetnie ta cegła wygląda! Jeszcze trochę i się przeniesiesz A co do niechęci, mnie też dopadła i doskonale Cię rozumiem! Są rzeczy ważne i ważniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 05.11.2018 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 (edytowane) dzięki:-) 4 dni wolnego i zafugowałem całą część tarasową tata skończył kleić cegłę na podcień - ja potrzebuje ze 3 dni by to zafugować bo zabawa przy drzwiach będzie super;) pojawił się też słupki z furtki... wychodzi mi że furtka będzie miała 135 czy to nie za mało? Mogę jeszcze zrobić schód ale to wolałbym pominąć Owszem mogłem je wmurować wyżej ale wtedy musiałbym podnosić słupki ogrodzenia. i zakup kuchni ... czekaliśmy 2,5 godziny pod magazynem bo tyle ludzi było.... Myślałem, że 2go listopada...będzie mało ludzi w sklepie...myliłem się...nawet nie było miejsca na parkingach... Edytowane 5 Listopada 2018 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Cegiełka ciekawie wygląda Sami powoli myślimy aby u nas jakoś "ozdobić" elewację (oczywiście część) i myślimy pomiędzy kamieniem/cegłą/drewnem , ale najpierw oglądamy i podpatrujemy aby nie przesadzić i nie oszpecić elewacji .. Podziwiam zapał do pracy. U nas obecnie wszystko trwa bardzo dłuuuugo i nikomu się nic nie chce i na wszystko "musi nadejść pora" Podłączenie kominka trwało rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.11.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 dzięki:-) 4 dni wolnego i zafugowałem całą część tarasową [ATTACH=CONFIG]421254[/ATTACH] tata skończył kleić cegłę na podcień - ja potrzebuje ze 3 dni by to zafugować bo zabawa przy drzwiach będzie super;) [ATTACH=CONFIG]421255[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]421256[/ATTACH] pojawił się też słupki z furtki... wychodzi mi że furtka będzie miała 135 czy to nie za mało? Mogę jeszcze zrobić schód ale to wolałbym pominąć Owszem mogłem je wmurować wyżej ale wtedy musiałbym podnosić słupki ogrodzenia. i zakup kuchni ... czekaliśmy 2,5 godziny pod magazynem bo tyle ludzi było.... Myślałem, że 2go listopada...będzie mało ludzi w sklepie...myliłem się...nawet nie było miejsca na parkingach... [ATTACH=CONFIG]421257[/ATTACH] Spoko! Taka szerokość furtki to luksus. Najczęsciej robią około 1,0 -1,1m. Elewacja pracochłonna - raz, efekt pozostaje na długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 05.11.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Uciugratuluję dziennika. Cegła na elewacji wyszła super, świetnie ożywiła wygląd domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.11.2018 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) mku7i - dzięki tata dba bym miał co fugować.... on to położył w 2 dni, ja bede potrzebował z 5 :-/ Ogólnie liczyłem na troch inny efekt. Cegły cięte ze środka. Mega krzywe - nie dało rady na listwach układać bo w 1 miejscu fuga by miała 1cm a w innym 2cm.. Każda cegła ma inny wymiar - nie dało rady robić równego przesynięcia a przy próbie cięcia dziwnie to wyglądało jak 3 krawędzie były krzywe a czwarta idealnie równa Nie wyszło idealnie równo ale będę to korygował. Liczyłem na bardziej nowoczesny wygląd a wyszło chyba bardziej retro... NIe wiem czym to zafugować - czy wyciskać klej do płytek i będzie fuga szara, czy kupić gotową fugę do cegieł i bawić się fugówka... W poprzednim domu miałem nową cegłę ale ręcznie formowaną. Miała ten plus,ze trzymała wymiary a lico było nierówne. Idealnie się kładło. Były równe fugi.i chyba lepiej to wyglądało... Ale może poczekajmy na efekt końcowy Edytowane 7 Listopada 2018 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.11.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 mku7i - dzięki [ATTACH=CONFIG]421380[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]421381[/ATTACH] tata dba bym miał co fugować.... on to położył w 2 dni, ja bede potrzebował z 5 :-/ Ogólnie liczyłem na troch inny efekt. Cegły cięte ze środka. Mega krzywe - nie dało rady na listwach układać bo w 1 miejscu fuga by miała 1cm a w innym 2cm.. Każda cegła ma inny wymiar - nie dało rady robić równego przesynięcia a przy próbie cięcia dziwnie to wyglądało jak 3 krawędzie były krzywe a czwarta idealnie równa Nie wyszło idealnie równo ale będę to korygował. Liczyłem na bardziej nowoczesny wygląd a wyszło chyba bardziej retro... Ale może poczekajmy na efekt końcowy No faktycznie cegły są zupełnie inne niż moje .. Moje widać były cięte z różnych cegieł i różnych rodzajów i typów a u Ciebie widzę że wszystko z jednego rodzaju cegły i to o takiej strukturze "salcesonowej". Moje też z tego co widzę były bardziej równe , ale oczywiście do ideału im daleko , ale z drugiej strony to cegły ręcznie formowane więc ciężko oczekiwać aby każda była identyczna. Myślę że trochę poprawić , zafugować i się przyzwyczaić Myślę że po zafugowaniu będzie lepiej wyglądało. W najgorszym przypadku jak będzie mocno wkurzało i się nie podobało , to chwila i zmienisz na coś innego Teraz masz już doświadczenie z kładzeniem cegły , więc teraz to tylko chwila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.11.2018 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 No faktycznie cegły są zupełnie inne niż moje .. Moje widać były cięte z różnych cegieł i różnych rodzajów i typów a u Ciebie widzę że wszystko z jednego rodzaju cegły i to o takiej strukturze "salcesonowej". trafna uwaga - wyglądają jak salceson:-) U nich na żywo fajnie się prezentowały i celowo wzięliśmy te o strukturze "salcesonowej". W domu, na ścianie jest troszkę inaczej to wyszło... ale i tak jest fajnie Twoje cegły mają bardziej wyrazisty kolor (chyba ze obrabiałeś fotkę) oraz po zdjęciach widzę, że są bardziej równe... Moje mają różną wysokość (nawet 1cm różnicy więc jak ty poziom utrzymać ) a długości to +/- 3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.11.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 trafna uwaga - wyglądają jak salceson:-) U nich na żywo fajnie się prezentowały i celowo wzięliśmy te o strukturze "salcesonowej". W domu, na ścianie jest troszkę inaczej to wyszło... ale i tak jest fajnie Twoje cegły mają bardziej wyrazisty kolor (chyba ze obrabiałeś fotkę) oraz po zdjęciach widzę, że są bardziej równe... Moje mają różną wysokość (nawet 1cm różnicy więc jak ty poziom utrzymać ) a długości to +/- 3cm Moje tak wyglądają .... Zdjęcie z montażu. Nasze też idealnie równe nie są i trzeba było kombinować przy kładzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 08.11.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Moje tak wyglądają .... Zdjęcie z montażu. [ATTACH=CONFIG]421393[/ATTACH] Nasze też idealnie równe nie są i trzeba było kombinować przy kładzeniu . A ja się nie odważyłem i poszła z gotową fugą niestety nie nie jest aż tak efektowna jak stara i cięta . Podziwiam zapał i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts