Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarm - wszystko co ważne w tym temacie

Recommended Posts

Z sąsiadami rozmawiałam, to było włamanie w zeszłym roku na budowę do sąsiadki, zdążyli wywalić okno tarasowe i alarm się włączył, i po śladach było widać ze tylko do połowy salonu doszli i zawrócili. Nic nie zginęło.

Więc jakiś sens chyba jest, może ciut większy niż atrapa kamerki.

A sprawa ubezpieczenia domu, to przecież oczywiste, ale to inny temat niż alarm i monitoring przez firmę.

Zbieram wyceny i się rozeznaje;)

Ale tak jak napisałam na początku, najwięcej to się po prostu stąd zawsze dowiaduję, tak jak teraz, pomimo różnych wypowiedzi, macie rację oboje.

Naprawdę daje to do myślenia co piszecie, i laik może sobie rozważać jak to ma się do jego sytuacji, i co jeszcze musi się dowiedzieć, żeby do siebie dopasować rozwiązanie.

Dendrytus napisał mi przyjdź z oferta, więc przyszłam;)

A, i była jeszcze taka sytuacja u nas na wsi, teraz w czerwcu, ze po prostu wchodzili do domów złodzieje podczas gdy domownicy spali i po prostu zabierali to co znaleźli (podejrzewam ze biżuterię, pieniądze itp.) i wychodzili (wchodzili oknami i drzwiami, szczegółów nie znam).

Ale wybierali tylko domy w których nie było psów oraz alarmów i kamer.

I ponoć w dwóch sąsiednich wioskach były takie same przypadki.

Brrr, ja pomyślę, ze ktoś obcy mi po domu miałby łazić w nocy...

Edytowane przez mada27

Każda oferta jest dobra, nawet od Dendrytusa :) Chłop ma wiedzę w temacie, ale i megalomanię niestety. Przepraszam, za zaśmiecane Ci wątku, ale pewne zachowania trzeba na forach tępić.

Jeżeli masz aż tak wesołą okolice to trzeba dmuchać na zimne i się dobrze przygotować. U mnie dla odmiany cisza i spokój i oby tak zostało.

Na początek martwiłbym się tym, że mogą zainteresować się Twoim garażem/pomieszczeniem budowlanym, kablami od elektryki i wszystkim co łatwo z budy wynieść i będzie na wino/piwo lub kilka stówek. Jeżeli masz garaż blaszaka to nie warto w nim chować nic cennego - nawet jak jest przykotwiony do ziemi. Podniosą i wyciągną co chcą.

U siebie docelowo mam takie zabezpieczenia:

- 2 kamery na zewnątrz front i tył, zapis na mini komputerze + dostęp online jak jestem w pracy

- alarm wyjec widoczny na froncie domu

- czujnik co2, gazu

- 2 halogeny z przodu i z tyłu domu na czujkę z opóźnieniem

- ubezpieczenie domu w tym od kradzieży

- płot

- rolety zwykłe (po prostu do zasłaniania okien, ale dają mały plus do bezpieczeństwa przy okazji)

Do tego chyba dojdzie jakiś nieduży pies - byle szczekał ;)

Edytowane przez Antymateria

Przy takich czasach dojazdu firmy to też bym sprawę olał... Złodziej jak chce to w 5 min zrobi co ma zrobić. Lepiej zainwestować kasę w bardziej rozbudowany system alarmowy i monitoring a może do tego jeszcze czujki zewnętrzne które już alarmują podejście do domu?

Obowiązkowo alarm skonfigurowany na dwie strefy- góra i dół który włączasz jak śpicie na dole. Dogadaj się z jakimś znajomym który ma umowę z firmą ochroniarską i może posiada niewykorzystane naklejki firmy ochroniarskiej- to też straszak ;)

Mój kolega notorycznie miał nieproszonych gości na budowie a wystarczyło jak kupił atrapę syreny i do tego powiesił na elewacji tabliczkę agencji ;)

• 1 year później...

Dobry wieczór.

Drodzy, Potrzebuję dobrego zestawu alarmowego w rozsądnej cenie z 6 czujkami, w tym jedną dualną do salonu, gdzie będzie kominek. Alarm ma mieć funkcję powiadomienia na smartfona. Okablowanie w mieszkaniu już mam. Chcę kupić resztę i samodzielnie podłączyć. Czy możecie coś polecić, zaproponować? Czym warto się zainteresować? Na co zwrócić uwagę?

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez PaGo77

• 4 weeks później...