MonikaStudet 16.07.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Witam wszystkich, W ramach projektu (na studiach) projektuję domek letniskowy o powierzchni użytkowej 60 m2. Domek ma być obiektem niskoenergetycznym, jego przegrody zewnętrzne posiadają U=0,15 (plus minus). Chciałabym by ogrzewanie było realizowane za pomocą powietrza, dobrałam centralę wentylacyjny plus nagrzewnicę wodną, aczkolwiek takie rozwiązanie nie pozwala mi osiągnięcie EP<50. Dlatego proszę o radę czy do nagrzewnicy wodnej mogłabym dodatkowo zaprojektować np. pompę ciepła? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, systemy ogrzewania i wentylacji akurat nie są moją najmocniejszą stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 16.07.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Z pompą ciepła niekoniecznie będzie tak różowo w kwestii EP bo to co zyskasz na efektywności pompy (powiedzmy n=3-4) stracisz na współczynniku nakładu dla energii elektrycznej z sieci (w=3) i wyjdzie na zero. No chyba, że na razie przyjęłaś ogrzewanie bezpośrednio prądem, wtedy pompą ciepła zmniejszysz EP mniej więcej trzykrotnie. Jakie jest obciążenie cieplne budynku, moc tej nagrzewnicy i skoro wodna to co podgrzewa tą wodę?W takim małym budynku i to w dodatku letniskowym aż prosi się o pompę ciepła powietrze/powietrze czyli po prostu klimatyzator z funkcją grzania - będzie najtaniej eksploatacyjnie i inwestycyjnie tylko niekoniecznie różowo z EP. Jakie jest zapotrzebowanie na energię użytkową EU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaStudet 16.07.2016 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Witam, dziękuję za zainteresowanie Co do ogrzewania, rzeczywiście na wstępie założyłam ogrzewanie prądem. Moc nagrzewnicy to: 1,4 kW (http://www.ventia.pl/centrale-wentylacyjne-komfovent/produkty-komfovent/centrale-verso-240-8000-m3h/akcesoria-verso-standard/product/nagrzewnice-wodne-kanalowe-dh). Zastanawiam się czy w moim wypadku akurat ta nagrzewnica wodna ma sens? Może lepsza elektryczna? Obciążenie cieplne obiektu to ok. 6000 kwh/rok. Zapotrzebowanie na EU 28 kwh/m2*rok. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi propozycje. Ponieważ jest to tylko 'projekt' mogę dowolnie zmieniać rozwiązania. Zależy mi jednak by wskaźnik Ep zmniejszył się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaStudet 16.07.2016 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Jednocześnie dodam, że chciałabym pozostać przy wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła i powietrznym ogrzewaniem pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 17.07.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 6000 kWh/rok przy 60 m2 to 100 kWh/m2, coś tu nie pasuje.Mówiąc o obciążeniu cieplnym miałem na myśli projektowe obciążenie cieplne czyli moc szczytową źródła ogrzewania jaka została określona dla budynku (ϕHL). Na tej podstawie trzeba będzie dobrać moc nagrzewnicy.Przy ogrzewaniu prądem nagrzewnica wodna nie ma sensu bo to tylko dodatkowe urządzenia (kocioł elektryczny, pompa obiegowa, automatyka, rury, naczynie przeponowe itd.) a więc duże, zbędne koszty. Przy ogrzewaniu samym prądem jeśli nagrzewnica to tylko elektryczna - taniej, bardziej niezawodnie.Przy EU na poziomie 28 kWh/m2 EP w takim wypadku wyjdzie niestety na poziomie 85 kWh/m2. Wodna pompa ciepła do takiej nagrzewnicy się za bardzo nie nadaje bo moc znamionową ma ona przy zasilaniu wodą 80 st. C co jest dla pompy ciepła nierealne, poza tym super kosztowne. Można kombinować z małą kanałową pompą ciepła ale trzeba wziąć pod uwagę przepływ powietrza dla danej pompy - może wyjść dużo więcej niż wartość na jaką projektowana jest wentylacja.Przede wszystkim: obciążenie cieplne budynku (w watach)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts