magisterson 17.07.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 witajcie! Przygotowuję się do remontu swojej łazienki. Nowością ma być prysznic zamiast wanny - taka odmiana Średnio podobają mi się klasyczne kabiny i mam pomysł aby "szałer" zrobić na płytkach z odpływem. Do tego szklana ścianka + natrysk. Mam tutaj pytanie przede wszystkim techniczne... strasznie spodobały mi się odpływy liniowe. Chciałbym zamiast brodzika mieć po prostu płytki i taki odpływ: http://www.agamarwnetrza.pl/prysznice/1167-odplyw-liniowy-saver-60-cm.html Czy jest to możliwe, aby takie rozwiązanie zastosować w bloku bez konieczności budowania jakiegoś podwyższenia? Chce mieć wszystko na płasko, a ponoć to może być problem żeby taki odpływ wbudować w podłogę Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 odpływ ma wysokość 6-9 cm. Masz możliwość wkucia tego w posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magisterson 18.07.2016 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 No właśnie tutaj jest podstawowe pytanie :/ Facet który robi mi remont będzie w stanie to ocenić? Może zapytać się w administracji? Nie chce się przebić do sąsiada Boje się, że trzeba będzie wymurować mały (ale zawsze) stopień :/ Wielka szkoda by była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 nie wiem jaki to blok i jaka konstrukcja, ale w blokach z wielkiej płyty płyta stropowa ma ok. 14 cm i na tym jest wylewka. Tylko w grubości wylewki możesz schować odpływ. Nie wolno naruszyć płyty stropowej. Dodatkowo trzeba zachować odpowiedni spadek rury odpływowej. Czyli 6 cm na odpływ + spadek rury odpływowej. Całościowo może być nawet ponad 10 cm. Kolejnym problemem jest połączenie się z rurą pionu kanalizacyjnego - dotychczasowe przyłącze może być za wysoko. Może okazać się konieczne wstawienie nowego trójnika, a to wymaga zgody administracji i uprzejmości sąsiadów (by w czasie wymiany rury nie spuszczali wody) Dodatkowo zastanów się na zaizolowaniem takiego brodzika, żeby nie ciekło do sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 08.11.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Magisterson, a musisz mieć dokładnie akurat ten model odpływu liniowego? Ogólnie odpływów jest spory wybór, a poza wyglądem różnią się też "wysokością", która jest wkomponowana w posadzkę. Jeśli nie musisz mieć tego modelu, to wybierz się do sklepu i zapytaj o "najpłytszy" odpływ i z tych modeli, które sprzedawca ci pokaże, to wybierz sobie ten, który najbardziej ci się spodoba. Ja tak zrobiłam i teraz mogę się cieszyć prysznicem z odpływem liniowym (mieszkanie w bloku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martaaaaaaa 07.12.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Kurczę... A czy Waszym zdaniem odpływ liniowy ma sens w przypadku prysznica walk in? Trochę o tym piszą tu http://remoncjusz.pl/kabina-prysznicowa-typu-walk-in.html ale może moglibyście jeszcze coś doradzić? Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Martaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.12.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Ja się wyleczyłam z liniowego. W moim przypadku się kompletnie nie sprawdza - zatyka się włosami po każdym kąpaniu. Teraz mamy listę maskującą zdjętą na stałe, żeby szybciej czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 07.12.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Ja lubię odpływy rozbieralne. Jak miałam brodzik (wysoki) z "normalnym" sitkiem, to ile się dało to włosy po kąpaniu powyciągałam, ale zawsze coś tam wpada dalej i zatrzymuje się na niższych "wypustkach". Czyścić się tego nie da, chyba, że chemią Miałam też podwyższony (ale nadal dość niski) brodzik z takim odpływem okrągłym, w którym zdejmowało się pokrywkę i był dostęp do okrągłego koszyczka - syfonu. Bajka Po każdym kąpaniu sobie to ściągałam, czyściłam syfon i super Na marginesie: nie ma nic gorszego niż kilku dniowe (kilkutygodniowe!) włosiska z mydłem i innymi cosiami oblepiające syfon... Teraz mamy liniowy i faktycznie wyciąganie maskownicy to będzie zabawa z haczykiem, ale potem jest taka krateczka, która też się da wyjąć i wyczyścić. Nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.12.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Wyczyścic się da, ale robienie to co chwila jest upierdliwe.Na dodatek na całej długości listwy pojawia się film bakteryjny, który dodatkowo trzeba czyścić. Na parterze mam odpływ zwykły, kwadratowy i jest wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 13.12.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Kurczę... A czy Waszym zdaniem odpływ liniowy ma sens w przypadku prysznica walk in? Trochę o tym piszą tu http://remoncjusz.pl/kabina-prysznicowa-typu-walk-in.html ale może moglibyście jeszcze coś doradzić? Moja koleżanka ma walk-in i ma odpływ liniowy, bo widziała go u mnie i jej się baaardzo spodobał. Ja też sobie bardzo chwalę odpływ liniowy, mamy go prawie 2,5 roku i do tej pory nie mieliśmy z nim jakiś problemów. Co ok. 3-4 tygodnie zatyka się (łatwo poznać, bo woda nie spływa szybko) i wtedy wystarczy go z włosów oczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts