Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę komponentów instalacji fotowoltaicznej

Recommended Posts

Mam do wyboru 2 zestawy. Oba po 17 paneli.

1. Panele Benq Green Triplex PM060P00 i falownik Omnik Omniksol-5k-TL2 - moc instalacji 4,42 kWP

2. Panele JA Solar JAM6 (L) PERCIUM i falownik SMA SB 4000 TL-21 - moc instalacji 4,93 kWp

Zestaw nr 2 jest droższy o ok 5 tyś

Proszę o info co sądzicie o tych propozycjach. Zwłaszcza o zestawie nr 1 bo ten z racji ceny bardziej mnie interesuje.

Na chwilę obecną nie mam możliwości zmiany komponentów.

Niestety cena jest w tym przypadku potwierdzeniem jakości.

Parametry podawane przez producentów są porównywalne z lekką przewagą 2 propozycji.

SMA produkowane przez SUNNY BOY to porządny amerykański inwerter który trzyma parametry podawane w karcie katalogowej jednak pozostałe propozycje to totalny Chińczyk.

Panele Monokrystaliczne Ja Solar mają większą sprawność i wydajność prądową ale z kolei Benq są polikrystaliczne czyli zbudowane z krzemu o niejednorodnej powierzchni co jest ważne w naszych warunkach gdyż osiągają one większą sprawność w warunkach zachmurzenia.

Najważniejszym elementem zestawu jest jednak falownik.

Jednoznacznej podpowiedzi Ci nie udzielę ale jeśli skłaniasz się ku 1 propozycji to przy różnicy cenowej 5k będzie to dobry wybór

Można przyjąć że wliczając dopłatę wybiorę ofertę na poziomie ok 4 tyś zł za 1 kW mocy. Kasa to podstawa i jeśli nie będzie dotacji to nie montuję paneli.

Z grubsza zwrot kosztów nastąpił by po niecałych 8 latach przy założeniu że w nowym domu utrzymam zużycie na poziomie 6000 kWh rocznie. Pomijam tu alternatywne zyski z trzymania kasy na lokacie bo 2% rocznie minus podatek Belki to jakieś grosze.

Można przyjąć że wliczając dopłatę wybiorę ofertę na poziomie ok 4 tyś zł za 1 kW mocy. Kasa to podstawa i jeśli nie będzie dotacji to nie montuję paneli.

Z grubsza zwrot kosztów nastąpił by po niecałych 8 latach przy założeniu że w nowym domu utrzymam zużycie na poziomie 6000 kWh rocznie. Pomijam tu alternatywne zyski z trzymania kasy na lokacie bo 2% rocznie minus podatek Belki to jakieś grosze.

Czyli licząc ten zestaw tańszy - za 4,42 kWp zapłacisz 17 680 PLN , realnie licząc zaoszczędzisz mniej niż 4000 kW/ . Dokładnie ( 2100 kW/h (wykorzystanych bezpośrednio ok.5%) + 1680

kWh ( odebranych od ZE pomniejszone o 20%) = 3780 kWh . Licząc po 0.6 PLN za kWh - oszczędzisz rocznie 2268 PLN . Przez 8 lat oszczędzisz 18144 PLN.

Ale nie liczysz:

kosztów ubezpieczenia solarów - nie wiem czy 100-110 PLN / rok czyli 800-1000PLN przez 8 lat wystarczy

powolnego spadku wydajności paneli ( ile podają po 10 latach - ok. 90% wyjściowej ) - co zmniejszy kwotę o ok.3-4% - 725 PLN

bagatelizowane przez Ciebie potencjalne zyski na bezpiecznej lokacie 2% rocznie od 18 tys ( koszt instalacji ) daje 360 PLN rok - podatek Belki = 291 PLN rok czyli 2300 PLN

ewentualne straty spowodowane przerwami w dostawach energii , awariami instalacji itp. jako spekulacje możemy pominąć

Otrzymujemy : 1000 +725 + 2300=4025 PLN - nieuwzględnionymi przez ciebie .

Koszt instalacji 17680 + 4025 = 21705 PLN - okres zwrotu nie 8 lat a 9,5 roku - przy 10 letnich gwarancjach na panele i falownik ( nie sadzę abyś na montaż otrzymał 10 letnią gwarancję na piśmie ) pokazuje iż jest to zabawa w ekologię, uleganie marketingowi - bo na pewno nie inwestycja o realnej stopie zwrotu.

Przy obecnych cenach paneli, falowników, ich montażu i cenie energii elektrycznej nawet przy dopłatach zakładanie instalacji fotowoltaicznej jako sposobu na zmniejszenie kosztów utrzymania domu jest bardzo mocno dyskusyjne. :cool: