zbigor 17.07.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Mam do wyboru 2 zestawy. Oba po 17 paneli. 1. Panele Benq Green Triplex PM060P00 i falownik Omnik Omniksol-5k-TL2 - moc instalacji 4,42 kWP2. Panele JA Solar JAM6 (L) PERCIUM i falownik SMA SB 4000 TL-21 - moc instalacji 4,93 kWp Zestaw nr 2 jest droższy o ok 5 tyśProszę o info co sądzicie o tych propozycjach. Zwłaszcza o zestawie nr 1 bo ten z racji ceny bardziej mnie interesuje. Na chwilę obecną nie mam możliwości zmiany komponentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.07.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Niestety cena jest w tym przypadku potwierdzeniem jakości.Parametry podawane przez producentów są porównywalne z lekką przewagą 2 propozycji.SMA produkowane przez SUNNY BOY to porządny amerykański inwerter który trzyma parametry podawane w karcie katalogowej jednak pozostałe propozycje to totalny Chińczyk.Panele Monokrystaliczne Ja Solar mają większą sprawność i wydajność prądową ale z kolei Benq są polikrystaliczne czyli zbudowane z krzemu o niejednorodnej powierzchni co jest ważne w naszych warunkach gdyż osiągają one większą sprawność w warunkach zachmurzenia.Najważniejszym elementem zestawu jest jednak falownik.Jednoznacznej podpowiedzi Ci nie udzielę ale jeśli skłaniasz się ku 1 propozycji to przy różnicy cenowej 5k będzie to dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.07.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 A jaką masz propozycję cenową na instalację z montażem ? Szacowałeś okres zwrotu kosztów czy robisz to bo jesteś ,,proekologiczny '' i kasa nie jest najważniejsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 18.07.2016 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Można przyjąć że wliczając dopłatę wybiorę ofertę na poziomie ok 4 tyś zł za 1 kW mocy. Kasa to podstawa i jeśli nie będzie dotacji to nie montuję paneli.Z grubsza zwrot kosztów nastąpił by po niecałych 8 latach przy założeniu że w nowym domu utrzymam zużycie na poziomie 6000 kWh rocznie. Pomijam tu alternatywne zyski z trzymania kasy na lokacie bo 2% rocznie minus podatek Belki to jakieś grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.07.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Można przyjąć że wliczając dopłatę wybiorę ofertę na poziomie ok 4 tyś zł za 1 kW mocy. Kasa to podstawa i jeśli nie będzie dotacji to nie montuję paneli. Z grubsza zwrot kosztów nastąpił by po niecałych 8 latach przy założeniu że w nowym domu utrzymam zużycie na poziomie 6000 kWh rocznie. Pomijam tu alternatywne zyski z trzymania kasy na lokacie bo 2% rocznie minus podatek Belki to jakieś grosze. Czyli licząc ten zestaw tańszy - za 4,42 kWp zapłacisz 17 680 PLN , realnie licząc zaoszczędzisz mniej niż 4000 kW/ . Dokładnie ( 2100 kW/h (wykorzystanych bezpośrednio ok.5%) + 1680 kWh ( odebranych od ZE pomniejszone o 20%) = 3780 kWh . Licząc po 0.6 PLN za kWh - oszczędzisz rocznie 2268 PLN . Przez 8 lat oszczędzisz 18144 PLN. Ale nie liczysz: kosztów ubezpieczenia solarów - nie wiem czy 100-110 PLN / rok czyli 800-1000PLN przez 8 lat wystarczy powolnego spadku wydajności paneli ( ile podają po 10 latach - ok. 90% wyjściowej ) - co zmniejszy kwotę o ok.3-4% - 725 PLN bagatelizowane przez Ciebie potencjalne zyski na bezpiecznej lokacie 2% rocznie od 18 tys ( koszt instalacji ) daje 360 PLN rok - podatek Belki = 291 PLN rok czyli 2300 PLN ewentualne straty spowodowane przerwami w dostawach energii , awariami instalacji itp. jako spekulacje możemy pominąć Otrzymujemy : 1000 +725 + 2300=4025 PLN - nieuwzględnionymi przez ciebie . Koszt instalacji 17680 + 4025 = 21705 PLN - okres zwrotu nie 8 lat a 9,5 roku - przy 10 letnich gwarancjach na panele i falownik ( nie sadzę abyś na montaż otrzymał 10 letnią gwarancję na piśmie ) pokazuje iż jest to zabawa w ekologię, uleganie marketingowi - bo na pewno nie inwestycja o realnej stopie zwrotu. Przy obecnych cenach paneli, falowników, ich montażu i cenie energii elektrycznej nawet przy dopłatach zakładanie instalacji fotowoltaicznej jako sposobu na zmniejszenie kosztów utrzymania domu jest bardzo mocno dyskusyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts