Juniorka 18.07.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Planuję w kuchni zrobić blat z płyty kamiennej - z granitu (choć jeszcze spieki kwarcowe też trochę biorę pod uwagę), bo marzę o zlewie podwieszanym. I tak się zastanawiam, czy by nie iść za ciosem i tego zlewu też nie zrobić z tej samej płyty. Estetycznie na pewno będzie lepiej wyglądać, ale tak się zastanawiam czy to praktyczne rozwiązanie? Ktoś ma taki zlew i może napisać o jego wadach (nie chodzi o cenę )? O zaletach też proszę. Może będzie mi łatwiej podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 18.07.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Kompozytowy blat ok jeśli finanse pozwalają ale już zlew nie koniecznie. Nie myślałaś o podwieszanym ceramicznym?http://images76.fotosik.pl/759/63df8af78ed3e4a3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 18.07.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Beata&Slawek, dzięki, na zlewy ceramiczne wcześniej patrzyłam, ale musi być szary, a takiego nie znalazłam. A blat chciałabym nie z kompozytu, tylko z kamienia - granitu. I z tego samego materiału chciałabym zlew podwieszany, żeby kolorystycznie były ujednolicone (blat będzie wybrany z granitu w szarych barwach). Tylko nie wiem czy taki zlew będzie praktyczny w utrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 ja mam zlew stalowy podwieszany do granitu. Konglomeraty sie rysują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 18.07.2016 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Elfir, dzięki, ale może piszę niezrozumiale - chcę mieć blat kamienny - z granitu, nie konglomerat i nie kompozyt . I z tego samego materiału chciałabym zlew podwieszany. Zlew stalowy też się rysuje i jest głośny, w tym sensie, że głośno słychać spływającą do niego wodę. Miałam w pierwszym mieszkaniu i już bym go nie kupiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 18.07.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Mam blat z kamienia i zastanawiałam się nad takim zlewem,nie jest to opinia na podstawie własnego doświadczenia ale słyszałam od kamieniarza jednego co prawda więc trzeba brać poprawkę że nie poleca ponieważ on jest łączony klejony i ciężko się w tych zakamarkach czyści te łączenia właśnie,które z czasem robią się brzydkie nie chodziło o przeciekanie ale wizualne mankamenty,zlewy jednak mają zaokrąglone te dolne krawędzie, Z kolei kuzynka robiła blat z płomieniowanego granitu i chciała ociekacz w formie pochylni i tutaj znów okazuje się że jeśli bierze się płyty które były już maszynowo płomieniowane to zrobienie tego ręcznie na pochylni będzie widać różnice w strukturze. Ja nie drążyłam tematu zlewu bo szukałam takiego z półką na baterie i kupiłam własnie taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 18.07.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Beata&Slawek, dzięki, na zlewy ceramiczne wcześniej patrzyłam, ale musi być szary, a takiego nie znalazłam. I A blat chciałabym nie z kompozytu, tylko z kamienia - granitu. I z tego samego materiału chciałabym zlew podwieszany, żeby kolorystycznie były ujednolicone (blat będzie wybrany z granitu w szarych barwach). Tylko nie wiem czy taki zlew będzie praktyczny w utrzymaniu. Nie będzie jak ktoś napisał ciężkie do czyszczenia kąty, granit też z czasem będzie zachodził chociaż na szarym nie będzie tak widać. Popatrz na zlewy ceramiczne blanco na pewno występują w kolorze szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Elfir, dzięki, ale może piszę niezrozumiale - chcę mieć blat kamienny - z granitu, nie konglomerat i nie kompozyt . I z tego samego materiału chciałabym zlew podwieszany. Zlew stalowy też się rysuje i jest głośny, w tym sensie, że głośno słychać spływającą do niego wodę. Miałam w pierwszym mieszkaniu i już bym go nie kupiła. Pisałam o zlewie nie o blacie. Nie ma zlewów granitowych. Są zlewy konglomeratowe, z mielonego granitu i żywicy. Mam zlew stalowy dwa lata i nic się nie rysuje. Może to kwestia jakości firmy. Głośność - w kuchni nie oczekuję idealnej ciszy. Okap szumi, zmywarka chlupie, czajnik gwiżdze. Chociaż w moim odczuciu odgłos wody w zlewie ma podobną intensywność co woda puszczona do dolomitowej umywalki w łazience. Edytowane 19 Lipca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 19.07.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Pisałam o zlewie nie o blacie. Nie ma zlewów granitowych. Są zlewy konglomeratowe, z mielonego granitu i żywicy. Mam zlew stalowy dwa lata i nic się nie rysuje. Może to kwestia jakości firmy. Głośność - w kuchni nie oczekuję idealnej ciszy. Okap szumi, zmywarka chlupie, czajnik gwiżdze. Chociaż w moim odczuciu odgłos wody w zlewie ma podobną intensywność co woda puszczona do dolomitowej umywalki w łazience. Myślę że juniora ma na myśli granitowy wykonany przez firmę kamieniarska, ale one mają kąty są trudne do czyszczenia i w takich warunkach gdzie ciągle jest mokro z czasem będą zachodzily bo każdy granit pije wodę jedne mniej drugie bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Fakt, że taki zlew wykonany na zamówienie u kamieniarza ma kąty proste w narożnikach. Seryjnie produkowane zawsze mniej lub bardziej zaokrąglone, co ułatwia czyszczenie. Rozwiązanie jest efektownehttp://kamienportal.pl/uploads/user_files/houzz.jpg ale nie chciałoby mi się go po każdym użyciu czyścić szczoteczką do zębów i wycierać do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 19.07.2016 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Elfir, są zlewy granitowe, robione na zamówienie przez kamieniarza. Minusem takiego zlewu jest to, że, jak napisała Bejaro i Beata&Slawek, ma on kąty proste i ciężko czyści się naroża. A granit lubi zachodzić kamieniem, więc jego czyszczenie może być uciążliwe, tym bardziej, że trzeba pilnować, by w składzie płynu nie było amoniaku czy chloru. Beata&Slawek, właśnie dziś w jednym ze sklepów przypadkiem dowiedziałam się, że zlewy ceramiczne szare ma firma Blanco i firma SystemCeram, nie wiem czemu wcześniej się na nie nie natknęłam. Zaraz znów będę gogolować. Tak więc sprawa chyba przesądzona, raczej zrezygnuję ze zlewu z granitu, bo choć bardzo mi się podoba, to jestem zbyt pragmatyczna . A to ciągłe czyszczenie, bo lubię mieć czyściutko (kamień na szarym widać bardziej niż np. na beżach), by mnie do szału doprowadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 19.07.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Juniorka - nie bierzesz jeszcze jednej wady takiego rozwiązania - jeżeli coś stanie się zlewozmywakowi lub na blacie, to do wymiany będzie wszystko. A tak albo blat albo zlew. Efekt jest fantastyczny, ale ja bym musiała chyba zatrudnić panią od sprzątania, aby mi taki zlew codziennie porządnie wyczyściła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 19.07.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Elfir, są zlewy granitowe, robione na zamówienie przez kamieniarza. Minusem takiego zlewu jest to, że, jak napisała Bejaro i Beata&Slawek, ma on kąty proste i ciężko czyści się naroża. A granit lubi zachodzić kamieniem, więc jego czyszczenie może być uciążliwe, tym bardziej, że trzeba pilnować, by w składzie płynu nie było amoniaku czy chloru. Beata&Slawek, właśnie dziś w jednym ze sklepów przypadkiem dowiedziałam się, że zlewy ceramiczne szare ma firma Blanco i firma SystemCeram, nie wiem czemu wcześniej się na nie nie natknęłam. Zaraz znów będę gogolować. Tak więc sprawa chyba przesądzona, raczej zrezygnuję ze zlewu z granitu, bo choć bardzo mi się podoba, to jestem zbyt pragmatyczna . A to ciągłe czyszczenie, bo lubię mieć czyściutko (kamień na szarym widać bardziej niż np. na beżach), by mnie do szału doprowadzało Zrezygnowalismy nawet na podstawie opinii kilku kamieniarzy i firmy która robiła nam kuchnie z wycinania rowków blacie i robienia ociekacza, według wszystkich zachodzą one kamieniem trudno się je czyści ogólnie są upierdliwe a co dopiero zlew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 21.07.2016 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Agami, racja, do wymiany wtedy wszystko. Beata&Slawek, mnie kilku kamieniarzy też mówiło, że nie polecają zlewu z granitu ze względu na te kąty trudne do wyczyszczenia. Z kolei kilku go polecało, ale dało się wyczuć, że im chodzi tylko o zarobek. Ostatecznie blat zamówiliśmy bez zlewu, więc koniec dylematów . Teraz muszę szybko kupić zlewozmywak podwieszany, żeby mogli wyciąć otwór. Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 ja mam ociekacz, ale nie w formie rowków tylko nachylonej płaszczyzny. pewnie trochę kamienia jest, ale wybrałam kolor granitu na którym najmniej widać zabrudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 21.07.2016 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Jak jeszcze parę dni temu nie wiedziałam, że są podwieszane szare zlewy ceramiczne, tak dziś odkryłam kolejną firmę, która je produkuje. Okazało się, że w swojej ofercie ma je też Villeroy@Boch. Nie mogłam się zdecydować czy wybrać kolor jasny szary czy grafit. Mój pragmatyzm krzyczał by brać ten jasny, ale zagłuszył go zmysł estetyczny Elfir, chciałaś napisać, że masz kolor grafitu, no nie? To mnie pocieszyłaś, że zabrudzeń na nim nie widać. Choć z drugiej strony może to też kwestia wody, bo moja siostra ma czarny zlew i widać na nim osiadający jasny kamień, plamy z płynów itd. Jak ich na bieżąco nie wyciera, to widać od razu że zlew brudny. Zobaczymy jak to będzie z moim grafitowym zlewem, może to, że jest ceramiczny, będzie na plus do utrzymywania go w bezproblemowej czystości. Jak nie kupię, to się nie przekonam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 24.09.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Jak jeszcze parę dni temu nie wiedziałam, że są podwieszane szare zlewy ceramiczne, tak dziś odkryłam kolejną firmę, która je produkuje. Okazało się, że w swojej ofercie ma je też Villeroy@Boch. Nie mogłam się zdecydować czy wybrać kolor jasny szary czy grafit. Mój pragmatyzm krzyczał by brać ten jasny, ale zagłuszył go zmysł estetyczny Elfir, chciałaś napisać, że masz kolor grafitu, no nie? To mnie pocieszyłaś, że zabrudzeń na nim nie widać. Choć z drugiej strony może to też kwestia wody, bo moja siostra ma czarny zlew i widać na nim osiadający jasny kamień, plamy z płynów itd. Jak ich na bieżąco nie wyciera, to widać od razu że zlew brudny. Zobaczymy jak to będzie z moim grafitowym zlewem, może to, że jest ceramiczny, będzie na plus do utrzymywania go w bezproblemowej czystości. Jak nie kupię, to się nie przekonam Juniorka na jaki zlew się zdecydowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 26.09.2016 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Juniorka na jaki zlew się zdecydowałaś? Kupiłam zlew ceramiczny z Villeroy@Boch w kolorze grafit, 1,5 komory (te pół komory pełni mi funkcje ociekacza). Jest świetny, bardzo jestem zadowolona z tego zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania72s 28.02.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Elfir, dzięki, ale może piszę niezrozumiale - chcę mieć blat kamienny - z granitu, nie konglomerat i nie kompozyt . I z tego samego materiału chciałabym zlew podwieszany. Zlew stalowy też się rysuje i jest głośny, w tym sensie, że głośno słychać spływającą do niego wodę. Miałam w pierwszym mieszkaniu i już bym go nie kupiła. Nie polecam zlewu z plyty bardzo trudne w utrzymaniu czystosci - katy proste Wiem ze jest na rynku firma ktora posiada ceramiczne i granitowe w kolorze szarym - warto poszukac - kuchni nie robi sie na rok (nie chce pisac na forum nazwy firmy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 28.02.2017 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Nie polecam zlewu z plyty bardzo trudne w utrzymaniu czystosci - katy proste Wiem ze jest na rynku firma ktora posiada ceramiczne i granitowe w kolorze szarym - warto poszukac - kuchni nie robi sie na rok (nie chce pisac na forum nazwy firmy) Pisałam już wcześniej (posty z 19 i 21.07.16r.), że zrezygnowałam ze zlewu z płyty właśnie ze względu na te kąty proste. A w poście z 26.09.16r. napisałam, że kupiłam zlew ceramiczny w kolorze grafitowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts