ipkis 18.07.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Witam serdecznie. Chciałbym wybudować dom o powierzchni 35m2 do zamieszkania całorocznego aby postawić go bez pozwolenia. Działkę niestety rolna dostane za darmo. Dom ma być tylko na jakiś okres aż będzie mnie stac na wybudowanie domu o większej powierzchni. Pytania mam następujące:-jaki oraz jak głęboki fundament -z jakich rodzajów pustaka ściany (oraz orientaciną ilość)-piec jaki wystarczy do ogrzania domu oraz wody-dach spadzisty zrobić lepiej betonowy czy z krokwi i blachy-jakie dokumenty będą mi potrzebne do wybudowania Domek bedzie miał mała łazienkę (kibelek, prysznic, umywalkę, pralkę) sypialnia około 8m2, pokój dzienny z aneksem kuchennym oraz kotłownia 2 m2.Jeśli ktoś stawiał taki domek proszę o wszelkie porady, uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 18.07.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 (edytowane) Czy aby nie porywasz się na samowolę budowlaną...? Jeśli nie, i w ogóle zdecydujesz się na stawianie czegoś takiego, to nie baw się w żadną kotłownię, niepotrzebna strata miejsca, którego i tak nie masz za wiele. Daj dobre ocieplenie i zadowolisz się grzejnikami elektrycznymi, CWU też jakiś bojler elektryczny lub przepływowy podgrzewacz wody. Edytowane 18 Lipca 2016 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 18.07.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Bez pozwolenia to nie znaczy bez projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipkis 19.07.2016 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 To lepiej od razu stawiać dom a nie małą klitke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Niekoniecznie.Natomiast musisz mieć projekt, niezależnie czy będziesz budował na zgłoszenie czy na pozwolenie. Problem z budową małego domu polega na tym, że różnice kosztów budowy między 30 a 70 m2 wcale nie wynoszą 50%. Podczas budowy domu jest wiele kosztów stałych, niezależnych lub mało zależnych od wielkości domu - koszty przyłączy, geodeta, kierownik budowy, koszt skrzynki i rozdzielni elektrycznej, komina itd. Pomyśl o domu do rozbudowy. Najlepiej parterowym - wówczas rozbudowa nie narusza istniejącego budynku i można w nim mieszkać. Nie tracisz kasy, którą wydałeś na przyłącza i dotychczasową budowę. Przykładowo (punktem wyjścia był rzut mieszkania 35 m2 znaleziony w necie):http://images77.fotosik.pl/761/c72210a9ca12b5e4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 19.07.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Witam serdecznie. Chciałbym wybudować dom o powierzchni 35m2 do zamieszkania całorocznego No dobra, skończ waść i se postaw wagon ogrzewany lokomotywą, bez pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipkis 20.07.2016 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Lotpaj nie prosiłem o opinie zgryźliwych tetryków. Nie podoba ci sie ten pomysł nie komentuj. A tak z innej beczki to dom energooszczędny, 73 mk2 powieszchni urzytkowej w stanie deweloperskim za 264 tys. to rozsądna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 20.07.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Lotpaj nie prosiłem o opinie zgryźliwych tetryków. Nie podoba ci sie ten pomysł nie komentuj. Ale pomysł postawienia domu mieszkalnego 35m2 jest tak samo głupi, jak moja odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 dużo, chyba, że zakładasz wysoki poziom wykończenia przez firmę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.07.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Dawno temu podobny dylemat miał brat cioteczny. Wybudował garaż wolnostojący który tymczasowo zaadaptował do celów mieszkalnych. Pomijam kwestie formalne i legalność takiego rozwiązania - nie wiem jak to przeprocesował i czy w ogóle. W momencie gdy jakiś grosz mu wpadł - wystartował z budową docelowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 23.07.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Ale to się ma nijak do kolegi, który chce "wybudować" trzydziestopięciometrowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 25.07.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Taniej i szybciej wyjdzie Cię zakup używanego domku tzw. holenderskiego. Możesz w nim mieszkać do czasu aż nie stwierdzisz, że stać Cię na wybudowanie docelowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
takiWaćpan 26.07.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Taki metraż to mi się raczej kojarzy z domkami na działce. W takim układzie, jako dom sezonowy, to rozumiem. Ale jako docelowe miejsce do życia? Moje mieszkanie ma 37 metrów z hakiem i uważam, że jest małe. Wiem, że niektórzy i tego nie mają, ale o co innego mi chodzi. Zestawiając metraż domu jednorodzinnego z dwupokojowym mieszkaniem w bloku wypada to trochę dziwnie. Jak już się budować, to chyba po to, aby mieć więcej przestrzeni, więcej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 ale autor chyba docelowo chce mieszkać na innej powierzchni. jeśli ktoś ma działkę i kwotę starczająca na kawalerkę, może sobie rozważyć budowę, jeśli nie lubi sąsiadów. Na działkach ludzie mieszkają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipkis 30.07.2016 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi na moje zagadnienie . 300000 za stan deweloperski wybudowany na mojej działce. W cenne wchodzi: -załatwienie wszelkich formalności z budową -doprowadzenie wszystkich mediów -budowa domu od A do Z (fundament, wylewki, ściany, dach, ocieplenie ścian oraz dachu, okna 3trzy. szybowe, pustaki klejone na jakąś piankę, parapety na zewnątrz, drzwi zewnętrzne) -gładź -ogrzewanie elektryczne podłogowe -wybudowanie przydomowej oczyszczalni ścieków Cenna nie obejmuje wykończenia wnętrza. Różnica między domem szkieletowym a murowanym to okolo 7 tys. Lepiej budować murowany czy ten szkieletowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 300 000 za te 35 m2? czy za 73m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 01.08.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Za ok. 350 kPLN zbudowałem w 2007-2008 (szczyt bumu - drogo jak cholera) 180m2 użytkowej / 260 po podłogach. Mowa oczywiście o stanie deweloperskim. Dość dobry standard, dachówka ceramiczna, drewniane okna itp. 300 kPLN za 73m2 brzmi co najmniej słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raine 01.08.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Dom o powierzchni 35m2? Czy to aby opłacalna inwestycja? A masz podłączenie do kanalizacji czy będzie szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipkis 07.09.2016 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 300 000 za 72m2 . Niestety szambo lub przydomowa oczyszczalnie musze budować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 07.09.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Co ty kurnik 35 m2 chcesz sobie zbudowaćPokój dzienny z aneksem kuchennym 2m2 Ps. Nie rozumiem takich ludzi jak ty i podejscia do tematu budowy domu ( czytaj kurnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts