Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chciałbym wybudować dom o powierzchni 35m2 do zamieszkania całorocznego aby postawić go bez pozwolenia. Działkę niestety rolna dostane za darmo. Dom ma być tylko na jakiś okres aż będzie mnie stac na wybudowanie domu o większej powierzchni.

Pytania mam następujące:

-jaki oraz jak głęboki fundament

-z jakich rodzajów pustaka ściany (oraz orientaciną ilość)

-piec jaki wystarczy do ogrzania domu oraz wody

-dach spadzisty zrobić lepiej betonowy czy z krokwi i blachy

-jakie dokumenty będą mi potrzebne do wybudowania

Domek bedzie miał mała łazienkę (kibelek, prysznic, umywalkę, pralkę) sypialnia około 8m2, pokój dzienny z aneksem kuchennym oraz kotłownia 2 m2.

Jeśli ktoś stawiał taki domek proszę o wszelkie porady, uwagi.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy aby nie porywasz się na samowolę budowlaną...? Jeśli nie, i w ogóle zdecydujesz się na stawianie czegoś takiego, to nie baw się w żadną kotłownię, niepotrzebna strata miejsca, którego i tak nie masz za wiele. Daj dobre ocieplenie i zadowolisz się grzejnikami elektrycznymi, CWU też jakiś bojler elektryczny lub przepływowy podgrzewacz wody. Edytowane przez michalck81

Niekoniecznie.

Natomiast musisz mieć projekt, niezależnie czy będziesz budował na zgłoszenie czy na pozwolenie.

Problem z budową małego domu polega na tym, że różnice kosztów budowy między 30 a 70 m2 wcale nie wynoszą 50%. Podczas budowy domu jest wiele kosztów stałych, niezależnych lub mało zależnych od wielkości domu - koszty przyłączy, geodeta, kierownik budowy, koszt skrzynki i rozdzielni elektrycznej, komina itd.

Pomyśl o domu do rozbudowy. Najlepiej parterowym - wówczas rozbudowa nie narusza istniejącego budynku i można w nim mieszkać. Nie tracisz kasy, którą wydałeś na przyłącza i dotychczasową budowę.

Przykładowo (punktem wyjścia był rzut mieszkania 35 m2 znaleziony w necie):

http://images77.fotosik.pl/761/c72210a9ca12b5e4.jpg

Dawno temu podobny dylemat miał brat cioteczny. Wybudował garaż wolnostojący który tymczasowo zaadaptował do celów mieszkalnych. Pomijam kwestie formalne i legalność takiego rozwiązania - nie wiem jak to przeprocesował i czy w ogóle. W momencie gdy jakiś grosz mu wpadł - wystartował z budową docelowego domu.

Taki metraż to mi się raczej kojarzy z domkami na działce. W takim układzie, jako dom sezonowy, to rozumiem. Ale jako docelowe miejsce do życia? Moje mieszkanie ma 37 metrów z hakiem i uważam, że jest małe. Wiem, że niektórzy i tego nie mają, ale o co innego mi chodzi. Zestawiając metraż domu jednorodzinnego z dwupokojowym mieszkaniem w bloku wypada to trochę dziwnie. Jak już się budować, to chyba po to, aby mieć więcej przestrzeni, więcej możliwości.

Dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi na moje zagadnienie ;).

300000 za stan deweloperski wybudowany na mojej działce. W cenne wchodzi:

-załatwienie wszelkich formalności z budową

-doprowadzenie wszystkich mediów

-budowa domu od A do Z (fundament, wylewki, ściany, dach, ocieplenie ścian oraz dachu, okna 3trzy. szybowe, pustaki klejone na jakąś piankę, parapety na zewnątrz, drzwi zewnętrzne)

-gładź

-ogrzewanie elektryczne podłogowe

-wybudowanie przydomowej oczyszczalni ścieków

Cenna nie obejmuje wykończenia wnętrza. Różnica między domem szkieletowym a murowanym to okolo 7 tys.

Lepiej budować murowany czy ten szkieletowy?

• 1 month później...