Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani wkład kominkowy do domu z rekuperacją

pecet0

Recommended Posts

Witam,

Co raz więcej osób buduje domy które są wyposażone w wentylację mechaniczną z rekuperacją. Natomiast w projektach domów jednorodzinnych częstym elementem są kominki, czasem jako dekoracja czasem jako alternatywne źródło ogrzewania, czasem jako główne źródło ogrzewania.

Jakie polecilibyście wkłady kominkowe (jako użytkownicy bądź sprzedawcy).

Proste lub narożne, jednak stosunkowo tańsze nie wydziwiane jakieś po 5000-15000 zł tylko takie bardziej dostępne dla przeciętnego Kowalskiego 1500 - 4000 zł.

Natomiast jeśli są już zamontowane w Waszych domach to jak się sprawdzają przy rekuperacji.

Nie zawsze wyższa cena musi być synonimem wydziwiania...Czasem jest to dobra jakość. W cenie do 4000 znajdziesz kilka wkładów z odseparowaną komorą spalania i dolotem powietrza zewnętrznego. Nie oczekuj jednak, by były to wkłady wysokiej jakości. No i raczej bliżej tych 4000, a nie 1500...Uważaj na "farbowane lisy"! To wkłady z dolotem, ale pobierające również powietrze inną drogą, z pomieszczenia. Te nie nadają się do reku, choć są producenci i kominkarze, twierdzący że tak.

zibi, nadia, lucy, mbm, mbz -dobre wkłady polskiej produkcji. porównywał bym raczej z hyundaiem niż polonezem ;) poszukaj lokalnie , poogladaj , porozmawiaj ze sprzedawcą - dopiero zdecyduj .

znajdzie się też pewnie parę innych produktów innych producentów

Nie zależy mi na tym aby był mercedesem w swojej klasie. Może być i Polonezem grunt żeby spełniał swoje zadanie i wytrzymał kilkanaście lat.

Pecet0 - jaka jest powierzchnia domu oraz salonu - do którego poszukujesz wkładu kominkowego? Salon gdzie będzie kominek jest częścią otwartą z jadalnią i kuchnią czy też nie?

Dom jest malutki

powierzchnia użytkowa ok 82m2

dom jest ciepły 20 cm styropianu na podłodze, 20 cm styropianu grafitowego na ścianach, dach jeszcze niezrobiony ale będzie 30 cm wełny o lambdzie 0,032.

W domu jest wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.

Kominek będzie praktycznie na środku domu, salon jest otwarty z kuchnią oraz otwarta klatka schodowa z dołu na poddasze

projekt (delikatne zmiany zrobione, ale można na nim bazować):

http://www.kbprojekt.pl/150/turowice

Dziękuję za dane i projekt, salon, komunikacja i kuchnia to około 30 m2 - tę część kominek będzie ogrzewał bezpośrednio, można pomyśleć o wykonaniu rozprowadzenia powietrza na piętro, gdyż kominek jest centralnie usytuowany i może grawitacyjnie dogrzewać też pomieszczenia na piętrze - Twój wybór. Proponuję wybór nowości z oferty Hajduk - Smart XL, wkład posiada drzwiczki bezramowe otwierane na bok o wymiarze 550 mm szerokości x 450 mm wysokości - fajna wizja ognia. Komora paleniska zamknięta oraz pobór powietrza do spalania z zewnątrz budynku - więc wkład jak najbardziej nadaje się do domu z wentylacją mechaniczną. Posiada 6 kW mocy nominalnej, więc uniknie się efektu przegrzania. Cena tej wersji to 3500 zł netto. Jest również wariant Smart 2PXLT - z drzwiami dwustronnymi otwieranymi na o bok - też by pasował do tego salonu, była by ładna wizja ognia w dużej części pomieszczenia, jego cena jest trochę wyższa - 4300 zł netto.17. Smart XL.jpg19. Smart  XL 2PT.jpg

Proste lub narożne, jednak stosunkowo tańsze nie wydziwiane jakieś po 5000-15000 zł tylko takie bardziej dostępne dla przeciętnego Kowalskiego 1500 - 4000 zł.

Mi polecano również ROMOTOP serii HEAT 2G. Jest tam kilka niedużych mocowo i niedrogich, a ponoć solidnych wkładów... Ale znawcy tematu może coś więcej dopowiedzą na ich temat.

Pozdrawiam,

Darek

Też jestem przed zakupem wkładu kominkowego, dom 130m2, również WM....cały czas myślałem nad zakupem Lechma Green 8,5kW, ale ten Hajduk również bardzo dobra propozycja - warta zainteresowania :yes:

- w Lechmie na pewno pęka ta płyta szamotowa w miejscu mocowania śrub, nie wiadomo jak to w Hajduku?

Mi bardzo przypadł ten Smart 2LXLTh...czy ktoś się orientuje jaka jest różnica między nim a Smart 2LXLT???

Czasami zastanawiam się czy pytający o x... wkład wiedzą o co pytają. Fachowcy odpowiadają, tak ok dobry wkład a niewielu z nich pyta po co ci ten wkład, jaka zabudowa co chcesz uzyskać itp. Dobrze jak wiadomo że jest WM dalej jednak niewiele wiadomo, np. jakie zapotrzebowanie na ciepełko ma dom itp. Jakie temperatur w domu preferują mieszkańcy itd. Można powiedzieć że wkład to tylko palenisko do pewnej całości i da się nawet w przypadku dobrego paleniska s...ć całość.

Czasami zastanawiam się czy pytający o x... wkład wiedzą o co pytają. Fachowcy odpowiadają, tak ok dobry wkład a niewielu z nich pyta po co ci ten wkład, jaka zabudowa co chcesz uzyskać itp. Dobrze jak wiadomo że jest WM dalej jednak niewiele wiadomo, np. jakie zapotrzebowanie na ciepełko ma dom itp. Jakie temperatur w domu preferują mieszkańcy itd. Można powiedzieć że wkład to tylko palenisko do pewnej całości i da się nawet w przypadku dobrego paleniska s...ć całość.

Można założyć, że mieszkańcy preferują temperatury dodatnie.

I co teraz ? Jaki wkład będzie najlepszy ?

Ja potrzebuję przy -18* mocy 4,0kW....aby ogrzać chatę....więc pytam o coś małego max. te 8-9kW...preferuję temperaturę 23*.

W całym domu kable grzewcze....ale oczywiście zimą 2-3 razy w tygodniu chcę kominek odpalić....wkład będzie cały obłożony płytami Silca lub cegłą szamotową...

aha...Kominek centralnie w domu, salon otwarty na korytarz i kuchnię - całość ok.60m2....na górze mam pociągnięte trzy kanały grawitacyjne DGP.....najdłuższy ma 4mb...

Edytowane przez Hanss

Ja potrzebuję przy -18* mocy 4,0kW....aby ogrzać chatę....więc pytam o coś małego max. te 8-9kW...preferuję temperaturę 23*.

W całym domu kable grzewcze....ale oczywiście zimą 2-3 razy w tygodniu chcę kominek odpalić....wkład będzie cały obłożony płytami Silca lub cegłą szamotową...

aha...Kominek centralnie w domu, salon otwarty na korytarz i kuchnię - całość ok.60m2....na górze mam pociągnięte trzy kanały grawitacyjne DGP.....najdłuższy ma 4mb...

Co zrobisz, jeśli temp. tej zimy nie spadnie niżej jak -4 ?

Co dadzą wyliczenia ?

Przy 0 C zaparzysz herbatę i masz ciepło :)

Moja uwaga nie była kierowana bezpośrednio do Ciebie. Niestety nie mogę doradzić co do konkretnych wkładów, zawodowo kominkami się nie zajmuję. Mogę z własnego doswiadczenia tylko doradzić unikanie dużych przeszkleń z pojedynczą szybą (dla jasności sam mam pojedynczą szybę coś ok. 0,23m2 całkiem świadomie, lubię 26 stopni) w takim domu jaki masz. -18 w ciągu całego okresu grzewczego będziesz miał kilkanaście dni a większość będzie między zerem a plus powiedzmy dziesięć wtedy zapotrzebowanie będzie pewnie max 1-2kW. Do tego ogrzewanie pewnie w jakimś automacie ustawione stała temperatura w domu, odpalasz kominek i przy sporym przeszkleniu i mocy wkładu nawet 6kW do tego obudowa konwekcyjna i w domu robi się powiedzmy 26 stopni więc zamykasz doloty powietrza ile się da w kominku zamiast się palić, wędzi się co za tym idzie czarna szyba i zdecydowany brak zadowolenia z tego wynalazku. Co do rad na forum to może Piotr czy Forest się wypowiedzą [usunięte przez Redakcję z powodu złamania Regulaminu §5 3.1];-)

Edytowane przez Redakcja
Złamanie §5 3.1 Regulaminu serwisu

Ciekawe te twoje przemyślenia tylko zastanawia mnie fakt ,że nic np. nie wspominasz o kubaturze domu w m3.Co do określenia temp. w domu to ta optymalna jak dla mnie powinna zamykać się w przedziale od np. 20 stC do 23 stC. Kiedyś o jej zdrowych aspektach już tu pisano.Wystarczy tylko z zasady pamiętać by nie przewymiarować wydajności wkładu względem przeznaczenia.:yes: