Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki ja mam licznik wody ??

szczukot

Recommended Posts

Witam

Muszę wymienić licznik wody i zgłupiałem trochę.

Mam licznik o symbolu JS 1,5 46

Ma długość 110 mm.

Znalazłem katalog który mówi, że tam są gwinty 3/4 cala (http://www.metron.torun.pl/katalogi/woda/js_06-25_cw.pdf)

Ale jak tak z miarką na oko (bo jest założony) mierzę to wychodzi mi że gwint ma 25 mm średnicy. Śruba na tym gwincie ma szerokość jakieś 30 mm.

Źle mierzę ? Czy jest to jednak 3/4 cala ?? Jednak 19 mm a 25 mm to ciężko się pomylić nawet na oko :( A widzę oznaczenia zaworów przed i po i mają napisane 3/4 (nie wiem czy to średnica gwintów czy rur ?).

Fantom

Witam

Muszę wymienić licznik wody i zgłupiałem trochę.

Mam licznik o symbolu JS 1,5 46

Ma długość 110 mm.

Znalazłem katalog który mówi, że tam są gwinty 3/4 cala (http://www.metron.torun.pl/katalogi/woda/js_06-25_cw.pdf)

Ale jak tak z miarką na oko (bo jest założony) mierzę to wychodzi mi że gwint ma 25 mm średnicy. Śruba na tym gwincie ma szerokość jakieś 30 mm.

Źle mierzę ? Czy jest to jednak 3/4 cala ?? Jednak 19 mm a 25 mm to ciężko się pomylić nawet na oko :( A widzę oznaczenia zaworów przed i po i mają napisane 3/4 (nie wiem czy to średnica gwintów czy rur ?).

Fantom

masz wodomierz 1/2 cala i taki musisz kupić

Wodomierze gwint zawsze maja o jeden rząd wielkości wiekszy

wodomierz 1/2 cala ma gwint 3/4 cala

wodomierz 3/4 cala ma gwint 1 cal itd.

Kup wodomierz który ma oznaczenie JS 1,5 (ta liczba określa nominalny przepływ w m3)