Resqres 19.07.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Witam, Tematów odnośnie doprowadzenia powietrza do kominka jest całe mnóstwo ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na nurtujące mnie od wczoraj pytanie. Otóż chcę przygotować na etapie fundamentów doprowadzenie powietrza z zewnątrz i chciałbym to zrobić rurą fi100 lub 110 ułożoną na zagęszczonym gruncie (jak kanalizacja) i następnie wylać ślepą wylewkę. Nurtuje mnie jednak jak zrobić wyjście na zewnątrz gdyż czerpnia powinna być jakieś 50cm nad gruntem ,a jak poprowadzę kanał pod wylewką tą wyjdzie mi otwór w ścianie fundamentowej pod wieńcem czyli będzie to poniżej gruntu ,czyli musiałbym dać jakieś kolanko i następnie puścić za ścianą kanał pionowo ale jakoś takie rozwiązanie mi się nie widzi. Jak to jest u Was zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.07.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Nie wszyscy mają wylewki na poziomie gruntu. A jak mają, to muszą robić kolana....W ścianie, w ogródku (w krzakach), w drewutni itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 19.07.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 mam tak jak ty i nie zamontuję kolanka tylko trójnik z kawałkiem rury na dół i do góry do czerpni, rurę mam DN160, rura ze spadkiem na zewnątrz zakładam że nic się nie wykropili ale tak na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.07.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 mam tak jak ty i nie zamontuję kolanka tylko trójnik z kawałkiem rury na dół i do góry do czerpni, rurę mam DN160, rura ze spadkiem na zewnątrz zakładam że nic się nie wykropili ale tak na wszelki wypadek A co zrobisz na wszelki wypadek gdy wody gruntowe okresowo na -30cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 19.07.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 ta rura na dół od trójnika będzie podłączona od drenażu opaskowego więc chyba nić się nie stanie a przez czerpnię będę miał też taką rewizję co w drenażu, dom mam na działce z dużym spadkiem do fundamenty osypane tak żeby w odległości 1,5m od muru wyrównać poziom dalej pozostaje spadek wody nawet przy ostatnich ulewach nie uraczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.07.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Czyli nie masz tak jak on... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 20.07.2016 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Po przeanalizowaniu tematu i dopytaniu jeszcze w kilku źródłach zdecyduje się pewnie na puszczenie doprowadzenia rurą pcv 110 pod ślepą wylewką. Wypuszczę to poniżej wieńca czyli pod docelowym poziomem gruntu ,następnie puszczę prostokątną rurą 15x5 w warstwie ocieplenia na wysokość jakiś 50cm nad gruntem i zwieńczę wlot jakąś gustowną kratką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 20.07.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Po przeanalizowaniu tematu i dopytaniu jeszcze w kilku źródłach zdecyduje się pewnie na puszczenie doprowadzenia rurą pcv 110 pod ślepą wylewką. Wypuszczę to poniżej wieńca czyli pod docelowym poziomem gruntu ,następnie puszczę prostokątną rurą 15x5 w warstwie ocieplenia na wysokość jakiś 50cm nad gruntem i zwieńczę wlot jakąś gustowną kratką. Napisz, co jest do tej pory wykonane w przekroju pionowym z zaznaczeniem poziomu gruntu, najlepiej wklej szkic. ...ze szczególnym uwzględnieniem wieńca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts