Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kominka pod wylewką

Resqres

Recommended Posts

Witam,

Tematów odnośnie doprowadzenia powietrza do kominka jest całe mnóstwo ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na nurtujące mnie od wczoraj pytanie. Otóż chcę przygotować na etapie fundamentów doprowadzenie powietrza z zewnątrz i chciałbym to zrobić rurą fi100 lub 110 ułożoną na zagęszczonym gruncie (jak kanalizacja) i następnie wylać ślepą wylewkę. Nurtuje mnie jednak jak zrobić wyjście na zewnątrz gdyż czerpnia powinna być jakieś 50cm nad gruntem ,a jak poprowadzę kanał pod wylewką tą wyjdzie mi otwór w ścianie fundamentowej pod wieńcem czyli będzie to poniżej gruntu ,czyli musiałbym dać jakieś kolanko i następnie puścić za ścianą kanał pionowo ale jakoś takie rozwiązanie mi się nie widzi.

Jak to jest u Was zrobione?

ta rura na dół od trójnika będzie podłączona od drenażu opaskowego więc chyba nić się nie stanie a przez czerpnię będę miał też taką rewizję co w drenażu, dom mam na działce z dużym spadkiem do fundamenty osypane tak żeby w odległości 1,5m od muru wyrównać poziom dalej pozostaje spadek wody nawet przy ostatnich ulewach nie uraczyłem

Po przeanalizowaniu tematu i dopytaniu jeszcze w kilku źródłach zdecyduje się pewnie na puszczenie doprowadzenia rurą pcv 110 pod ślepą wylewką. Wypuszczę to poniżej wieńca czyli pod docelowym poziomem gruntu ,następnie puszczę prostokątną rurą 15x5 w warstwie ocieplenia na wysokość jakiś 50cm nad gruntem i zwieńczę wlot jakąś gustowną kratką.

Po przeanalizowaniu tematu i dopytaniu jeszcze w kilku źródłach zdecyduje się pewnie na puszczenie doprowadzenia rurą pcv 110 pod ślepą wylewką. Wypuszczę to poniżej wieńca czyli pod docelowym poziomem gruntu ,następnie puszczę prostokątną rurą 15x5 w warstwie ocieplenia na wysokość jakiś 50cm nad gruntem i zwieńczę wlot jakąś gustowną kratką.

Napisz, co jest do tej pory wykonane w przekroju pionowym z zaznaczeniem poziomu gruntu, najlepiej wklej szkic.

...ze szczególnym uwzględnieniem wieńca .