Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość rury rozsączające / drenażowej do instalacji przelewowej wody deszczowej

AJS

Recommended Posts

Witam

Jezeli ktoś może pomóc byłbym wdzieczny.

1. Grunt : Żwiry

2. wielkość dachu: 340m2

3. ograniczenie terenu pod rurę drenażową : nie ma

4. zbiornik 20m3 na wodę deszczową

5. lokalizacja: woj. Pomorskie

6. Nie chce żadnych studzienek na zakończeniu rury rozsączającej.

7. Oczywiście obsypka z zwiru gruboziarnistego, rura z gotowym oplotem z włókniny lub samemu to owine. Zakopane na 1m głębokości około. Wyjscie ze zbiornika pod kątem 90st na około 80cm ponizej wylotu przelewu i w dół pod kątem 3st. (oczywiście zalezy jaka długosc rury będzie) To tak mniej wiecej zeby się nie rozpisywać.

Rozsaczanie ma zadziałać poprawnie przy ząłożeniu że zbiornik zalany na max a opady chwilowe max duże (ciężko mi okreslić jakie chyba najlepiej przyjać jakąś średnią z płn PL)

Deszczówka zbierana z dachu do 20m3 zbiornika poprzez spusty rynnowe a nastepnie opaske 2xfi125 połaczoną przed zbiornikiem w fi150 i do zbiornika. Musze zrobić upust wody na wypadek zapełnienia się zbiornika a takowe na 100% nastąpi bo z 340m2 to kilka dni deszczu sredniego i zbiornik zapełniony. Uważam że nalezy przyjąć że jakby zbiornika nie było czyli najgorszą opcje (zbiornik pełny). Teren bardzo przyjazny 2,5m w głąb żwiry dalej pewnie też ale nie było sprawdzane.

Pytanie jaka długość rury drenażowej / rozsączającej. ? Czy jedna nitka wystarczy ? Czy lepiej dać jedną nitkę o wiekszej średnicy czy 2 lub wiecej o mniejszej. Albo inaczej jaka musi byc łaczna powierzchnia otworów w rurze ? (wtedy bede mógł sobie kombinować)

A może jest jakis ładny wzór który można wykorzystać do obliczenia ?

z góry bardzo dziekuje za pomoc

AJ

Czy zbiornik będzie opróżniany..... np. do podlewania ogródka ?

Oprócz powierzchni dachu dobrze by było podać jakiś szkic zagospodarowania terenu jednak na 100% nie będzie to jedna nitka tylko przynajmniej 4 odcinki 25mb.

Po zapełnieniu zbiornika cała woda z rynien przelewowo będzie musiała być rozsączona a z 340m2 dachu to 1m3 wody gromadzonej w 30 min dobrego deszczu.

Ograniczenia terenu nie ma ale np. studnia sąsiada sprawi pewne utrudnienia.

Edytowane przez Mareks77

Pytanie jaka długość rury drenażowej / rozsączającej. ? Czy jedna nitka wystarczy ? Czy lepiej dać jedną nitkę o wiekszej średnicy czy 2 lub wiecej o mniejszej. Albo inaczej jaka musi byc łaczna powierzchnia otworów w rurze ? (wtedy bede mógł sobie kombinować)

AJ

Otworami w rurze to Ty się nie przejmuj. Zawsze mozna "wiertarka zrobić wieksze". Przejmuj sie chlonnoscia gruntu. Przy gruntach wybitnie chlonnch mozna zrobic studnie chlonna o stosunkowo niewielkiej srednicy i kazda wode odbierze. Im gorszy grunt tym wieksza powierzchnie wchlaniani musisz miec. I na to nie ma wzoru. A juz na pewno prostego. Zeby bylo zrobione zgodnie ze sztuka, to geolog powinien sprawdzic chlonnosc gruntu i na tej podstawie okreslic ile metrów drenazu potrzebujesz. To czy dół ze zwirem zrobisz o szerokosci 30cm czy 1m tez ma niebagatelne znaczenie, bo to oznacza wiekszą pojemnosc pomiedzy ziarnami żwiru jak i wieksza powierzchnie rodzimego gruntu pod tym zwirem, ktory to koniec konców musi wode wchłonąc.

Druga rzecz, brak studzienek na koncu rury. Jak nie chcesz studzienek to chociaz zrób przelew tej rury. Raz na pare lat przyjdzie taka burza z takim opadem ze system nie wytrzyma. I wtedy masz do wybory albo woda ucieka z koncówki rury na trawnik, albo system jest pelny czytaj cieknie Ci z dachu i rynien po sianach domu.

do Mareks77 i Jastrząb

Oczywiście będzie używany do podlewania ogródka. Będę miał tam pompę zanurzeniową podłączone do sytemu podlewania ogrodowego. No ale zawsze bierze się skrajnie niekorzystne warunki stąd zbiornik zalany na max. i co dalej...

Działka jest bardzo duża. W pierwszym momencie chciałem odejść od zbiornika/domu na jakieś 10 m co najmniej normalną rurą i od tego miejsca zacząć perforowaną i niech się ciągnie na 100m ( dn100 do max dn150). U mnie są piachy wszystko wsiąka chwilowo. (wolałbym żeby to była jedna rura niż wiecej. Wole zwiększyć jej średnice. Rura będzie usytuowana na 1m głębokości wiec musi cała na full się zapełnić następnie w zbiorniku woda musi sie podnieść o kolejne około min.15cm i zaczynają zapełniać sie rury opaski które mają łaczną pojemność kolejnych 2m3 dopiero wtedy woda zacznie sie podnosić i wylewać raz przez kosze w rynnach 2 przez wieko zbiornika. I to tylko wtedy kiedy dn150 L=100m nie wyrobi. Chciałbym żeby było tak zrobione że maksymalnie woda może w drenażu podejść pod zbiornik nie dalej. Wiec pytanie jest następujące:

czy rura dn100 na 100m długości w jednej lini prosty odcinek na głębokosci 1m bez studzienki chłonnej na końcu wystarczy czy nie?

czy może dn125 na 100m ? :-)

Najlepiej by było wiedzieć jak to obliczyć bo w końcu ktoś to jakoś liczy a jak się nie da tak to trzeba przewymiarować Plusem jest to że są u mnie żwiry wiec lepiej nie może być i to bardzo głęboko bo 2,5-3,5m ciągle były jak wierciliśmy.

pozdr

AJ

Pare uwag:

1. Typowa pompa zanurzeniowa do brudnej wody ma duze przeplywy ale daje bardzo niskie cisnienie. Jesli system nawadniania to jakies automatyczne spryskiwacze, to taka pompa sie do tego nie nadaje. To musi byc pompa hydroforowa lub glebinowa. Takoz przed zapodaniem wody na spryskiwacze powinienes ja przefiltrowac, bo drobiny z dachu beda CI szybko zapychały rzeczone spryskiwacze.

2. Skoro grunt masz tak chlonny to czemu nie studnia chlonna. Tansza, prostsza w budowie. 50m bieżacych drenazu ze zwirem wsypanym na szerokosc raptem 25cm to 12,5m2 gruntu odbierajacego wode. Ekwiwalent studni o przekroju 3m z kawalekim. Ludzie robia takie studnie z kregów o srednicy 1m lub ciut wiecej i przy chlonnym gruncie sie to sprawdza.

3. U mnie tez jest piach, do jakichs 3m. Potem glina glina, glina..... Obecnie jest susza, jakbym wykopał dziure na 2m to by był suchy piach tylko. Ale widywałem u siebie wode gruntowa na .....50cm. Projektujac tego typu rzeczy bierzesz pod uwage wersje pesymistyczna, czyli najwyzszy mozliwy poziom wody gruntowej. Znasz taki? Wiesz jak było w ostatnich latach?Jesioneia, na wioanse? To ze dzisiaj woda sie super wchlania nie znaczy ze na wiosnej bo rozptopach/opadach bedzie, bo wtedy jej poziom moze sie dosyc dramatycznie zmienic. Uczulam.

4. Zbiornik 20m3 to spory koszt. Rozwaz te wersje z tylko studnia chłonna/drenazem (relatywnie niski koszt a i tak musisz zrobic) a do podlewania / splukiwania toalet wywierc plytka studnie. CZemu? Nie wiem jak bardzo Ci zalezy na podlewaniu. Ale sensowne podlewanie np trawnika to 5-10mm wody na raz. Przy 1000m2 trawy (a mowisz ze wielka dzialka) to oznacza 5-10m3 wody na jedno podlewanie. W 30-stopniowe upały podlewasz trwanik co 2-gi, max 3 dzien dzien. Starczy Ci to na tydzien-dwa upałów. A co potem? Trawa schnie. Okazuje sie ze zbiornik 20m3 jest mały.

Oczywiscie nie wiem co i w jakich ilosciach zamierzasz podlewac, ale policz to w ten sposob.

do Mareks77 i Jastrząb

Oczywiście będzie używany do podlewania ogródka. Będę miał tam pompę zanurzeniową podłączone do sytemu podlewania ogrodowego. No ale zawsze bierze się skrajnie niekorzystne warunki stąd zbiornik zalany na max. i co dalej...

Działka jest bardzo duża. W pierwszym momencie chciałem odejść od zbiornika/domu na jakieś 10 m co najmniej normalną rurą i od tego miejsca zacząć perforowaną i niech się ciągnie na 100m ( dn100 do max dn150). U mnie są piachy wszystko wsiąka chwilowo. (wolałbym żeby to była jedna rura niż wiecej. Wole zwiększyć jej średnice. Rura będzie usytuowana na 1m głębokości wiec musi cała na full się zapełnić następnie w zbiorniku woda musi sie podnieść o kolejne około min.15cm i zaczynają zapełniać sie rury opaski które mają łaczną pojemność kolejnych 2m3 dopiero wtedy woda zacznie sie podnosić i wylewać raz przez kosze w rynnach 2 przez wieko zbiornika. I to tylko wtedy kiedy dn150 L=100m nie wyrobi. Chciałbym żeby było tak zrobione że maksymalnie woda może w drenażu podejść pod zbiornik nie dalej.

AJ

Nie szukałem dokładnie i nie wiem czy drenarska 125 w oplocie w ogóle występuje ale 150 - 160 jest na 100% więc dla spokojnego sumienia możesz dać coś większego niz dn 100

100mb rury dn 100 to pojemność 0,7 m3 wody więc dla dachu powinno spokojnie wystarczyć a jeśli Twoje opaski mają kolejne 2m3 to będzie OK.

Oplot oplotem ale przy piaskach pamiętaj o sporej warstwie żwirku który pochłonie zwiększoną ilość opadów ale zapewni odpowiednie filtrowanie i nie dopuści do zamulania.

Studnia na końcu rury nie jest koniecznością ale nieodzownym i koniecznym elementem takich instalacji jest wywietrznik wyprowadzony ponad grunt

Edytowane przez Mareks77

czy jest jakaś możliwość załaczenia pliku pdf do wiadomości tak aby kazdy mógł sobie sciagnąc i sie ustosunkować. W pliku będzie rysunek. Próbuje znaleźć i bez żadnego efektu.

prosze o podpowiedz

przygotowałem szkic na podstawie narazie zebranych informacji i dobrze by było na to spojrzeć w całości a rys to najlepszy sposób wg mnie oczywiście.

pozdrawiam

AJ

• 1 month później...

Witam

przesyłam uproszczony szkic mojej instalacji odsączającej . Prosiłbym tych co mają pojęcie o opinie czy tak może być, czy nie przewymiarowane itd.

Plik znajduje się pod ty adresem. Na dole jest pobierz plik. Działa bo sprawdziłem. Plik pdf. (szkic instalacji nawadniania ogrodu 2016.08.07-Model)

http://hostuje.net/file.php?id=3c06f5eb4e0a13b413600bf1c1649053

z góry dzięki za zainteresowanie

pozdrawiam

AJ

To taka dodatkowa informacja.

Przy założeniu że nic nie wsiąka w ziemię to pojemność studni chłonnej fi 150cm na wysokość 1,5m + pojemność rury drenażowej i rury pod podjazdem(16m) + pojemność opaski wokół domu daje łącznie 5,84m3

oczywiście grunt to żwiry (podczas odwiertów mówili że najlepszy jaki może być bardzo chłonny)

pozdrawiam

AJ