Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworki. Styl dworkowy - wątpliwości i dylematy

Recommended Posts

Poszukując projektu domu, zupełnie przypadkiem, gdyż szukaliśmy projektu w całkiem innym stylu, natrafiliśmy z żoną na kategorię projektów w stylu dworkowym. Na planie prostokąta, stromy dach, symetryczna elewacja frontowa z centralnie umieszczonym wejściem ozdobionym portykiem wspartym na kolumnach. Zainteresowaliśmy się tym stylem, i tak, po nitce do kłębka trafiliśmy na projekty autorstwa p. Sajdaka, który zrobiły na nas duże wrażenie. A wy, Koleżanki i Koledzy Forumowicze, co sądzicie o tym stylu? Co musi mieć dworek, żeby nie stał się pseudo-dworkiem? Jakie otoczenie, jaka działka, kolorystyka? Czy budowa małego dworku (200-230 mkw powierzchni netto) na działce 10 arowej ma sens? Czy nie wyjdzie z tego kicz? Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii. Wszelkie komentarze jak również inspiracje mile widziane.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zajrzyj do mojego tematu o dworku. Miałam budować, więc trochę informacji tam znajdziesz.

IMO:

- okien dachowych za wszelką cenę unikać

- dworek o takiej powierzchni może przytłoczyć 10-arową działkę (my mieliśmy właśnie ok. 240m na działce 8ha, z czego zagrody 50arów)

Podrzucić Ci listę książek? :D Pozwolą Ci dowiedzieć się czym był dwór i jak do niego dobrze nawiązać w obecnych czasach :)

Dzięki. Rzeczywiscie ciekawy ten Twój wątek, pokręcone są koleje losu. Ja na studiach i przez 2-3 lata po zakończeniu w ogóle nie brałem pod uwagę budowy domu - miała być tylko zmiana mieszkania na większe, a tu plany się całkowicie zmieniły.

Właśnie się zastanawiam, czy na takiej działce da się wybudować prawdziwy dworek, żeby nie wyszedł kolejny "potworek", których nie brakuje w naszym krajobrazie. Czy mniejszy projekt, mieszczący się, nie straci dworkowego charakteru?

Oczywiście jak masz jakieś publikacje na ten temat to z chęcią się zapoznam.

P.S. Mam, a właściwie mamy z bratem działkę na Podlasiu (może w Twoich okolicach :) ) 18ha plus 20ha lasu odziedziczone po naszym praprapradziadku - szlachcicu, choć ubogim, jak mówił o sobie Rzedzian z Trylogii :) Tak więc tamte klimaty znam, ale budować sie i mieszkać nie da rady.

Pozdrawiam, i liczę na porady ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231147-Dworek-wśród-pól-projekt-indywidualny&p=6916452&viewfull=1#post6916452 - hop, łap linkę do książek ;) To o Bieszczadach się nie liczy :D

W razie czego na przełomie lipca i sierpnia przenosimy się do mieszkania, więc zapraszam - przejrzycie z żoną oboje te książki, pogadamy o dworkach... :) Od tamtej pory wzbogaciłam się jeszcze o "Budownictwo wiejskie" Karola Iwanickiego.

Zajrzyj też na stronę budujemydwor.pl - tam też kopalnia informacji :) Gdzieś mam też zachomikowane stare artykuły z Muratora o budowie dworów.

P.S. Mam, a właściwie mamy z bratem działkę na Podlasiu (może w Twoich okolicach :) ) 18ha plus 20ha lasu odziedziczone po naszym praprapradziadku - szlachcicu, choć ubogim, jak mówił o sobie Rzedzian z Trylogii :) Tak więc tamte klimaty znam, ale budować sie i mieszkać nie da rady.

Ło, gdzie?! :D Może być na priv :D

Zobacz jeszcze projekty arch. Beaty Kazimierskiej obecnie Kazimierskiej - Korsak. Jeżeli chodzi o dworki i styl dworkowy autorytet.

http://www.domypolskie.pl/

Tak czytałem o niej, oglądałem też jej projekty. Pytanie jakie mnie nurtuje, skłoniło do założenia tego wątku, to czy w mojej sytuacji, przy takiej a nie innej działce, lokalizacji, dworek ma sens... Bo piękno stylu dworkowego nie ulega wątpliwości.

Tak czytałem o niej, oglądałem też jej projekty. Pytanie jakie mnie nurtuje, skłoniło do założenia tego wątku, to czy w mojej sytuacji, przy takiej a nie innej działce, lokalizacji, dworek ma sens... Bo piękno stylu dworkowego nie ulega wątpliwości.

Dworek o powierzchni 200 mkw może przytłoczyć taką działkę.

Jako przykład podam Ci pewien budynek, którego dworkiem nie nazwę, ale ewidentnie właściciel chciał się tym stylem inspirować (tylko, IMO, nie wyszło :D). Jego powierzchnia to ponad 600 mkw.

Ta działka ma ponad 40 arów. A budynek wygląda na niej jak wciśnięty na siłę, bez przestrzeni, która przy dworku musi być, aby współgrał on z otoczeniem:

DOM

Odnosząc to do Twojej sytuacji: dom o powierzchni 600 mkw przytłacza 40-arową działkę. Analogicznie więc można wysnuć wniosek, że dworek o powierzchni 200 mkw będzie przytłaczał działkę 13-14-arową.

Co jest rozwiązaniem? Mniejszy dworek :) Ewentualnie maksymalne uproszczenie jego bryły (czterospadowy dach bez żadnych lukarn, wolich oczu; żadnych wykuszy, skromny, acz proporcjonalny portyk). Wtedy może to zadziałać.

Dom każdy musi być wpisany w działkę i jej otoczenie. Dworek lubi przestrzeń ale jeżeli nie dworek to może dom w "stylu dworkowym". Sama pani architekt miała poprzedni swój dom wg własnego projektu pod Warszawą na działce nie większej 1500m2 i nie wyglądało to źle. Z tym że ona potrafiła go zaprojektować i wpisać. Widziałem jej domy na działkach do 1000 m2.

Zamiast pytać trzeba wsiąść w auto i pojeździć po jakimś podwarszawskim osiedlu domów jednorodzinnych. Powierzchnie działek i gabaryty domu ocenisz wizualnie.

Każdy z projektów arch Kazimierskiej został zrealizowany gdyż powstawał na zamówienie konkretnego inwestora. Jeżeli przejrzysz projekty to wyłapiesz również te na nietypowe działki.

Edytowane przez Regut1

Bardziej wygląda mi to na próbę nawiązania do willi miejskiej niż dworku ;)

EDIT:

W sumie... Może to jest myśl? Jeśli działka jest w gęstej zabudowie jednorodzinnej, to może bardziej właśnie willa miejska będzie pasować? Kompletnie nie znam Twojej okolicy, więc tylko rzucam hasło w eter ;)

Edytowane przez Iscra

Właśnie działka jest na terenie podmiejskim, zabudowa raczej niezbyt gęsta (nie jest to typowe osiedle na przedmieściach), dzialki w sąsiedztwie od 10-15 arów, więc ktoś ze znajomych rzucił hasło "a może coś klasycznego?". Nawet w MPZP jest zapis sugerujące formę architektoniczną nawiązująca do tradycyjnej zabudowy mazowieckiej, cokolwiek to oznacza.

P.S. Czy autorowi domu ze zdjęcia udało sie, wg Ciebie, to nawiazanie do willi miejskiej?

Moim zdaniem dworek powinien mieć przestrzeń do zaprezentowania swojej urody.

Kiedy z każdej strony zostaje po 4 przepisowe metry do granicy to robi się karykatura. Podobnie kiedy bardzo blisko sąsiaduje z domami w kompletnie innym stylu. Burzy całkowicie ład przestrzenny.

Mam takiego sąsiada - postawił wśród stodołowatych prostych dwuspadowców dworek czterospadowy, z portykiem, wybudowany "na styk".

Wygląda pokracznie. Od razu rzuca się w oczy, jako obcy, niedopasowany, psujący estetykę przestrzeni. Chociaż sam projekt nie jest zły a dom i otoczenie starannie wykończone.

Poza dworkami mamy też katalogi wypełnione projektami gargameli pseudodworkowatych - bez stylu, proporcji. Ot, ganek, kolumny, tympanon - dla laika bez przygotowania to właśnie jest "dworek". A nie stodoła z dostawionymi bez sensu ozdobnikami elewacji.

A tradycyjna zabudowa mazowiecka to drewniany dom kryty strzechą ;)

dworek mazowiecki:

http://mazowsze.szlaki.pttk.pl/media/photos/406/noresize.jpg

http://www.krainatwardowskiego.pl/foto/atrakcje/big/2014_05_30_img_9433.jpg

tyle, że nie ma się co silić na nawiązania, jeśli wokoło są same bezpłciowe budynki katalogowe.

a na zdjęciu nie jest dworek tylko willa miejska nawiązująca do okresu miedzywojnia.

Podobne stoją w Konstancin jeziornej i chyba na Sadybie

http://visitkonstancin.pl/wp-content/uploads/2015/08/6.-Biały-dworek-2271.jpg

Edytowane przez Elfir