kemot_p 19.07.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Poszukując projektu domu, zupełnie przypadkiem, gdyż szukaliśmy projektu w całkiem innym stylu, natrafiliśmy z żoną na kategorię projektów w stylu dworkowym. Na planie prostokąta, stromy dach, symetryczna elewacja frontowa z centralnie umieszczonym wejściem ozdobionym portykiem wspartym na kolumnach. Zainteresowaliśmy się tym stylem, i tak, po nitce do kłębka trafiliśmy na projekty autorstwa p. Sajdaka, który zrobiły na nas duże wrażenie. A wy, Koleżanki i Koledzy Forumowicze, co sądzicie o tym stylu? Co musi mieć dworek, żeby nie stał się pseudo-dworkiem? Jakie otoczenie, jaka działka, kolorystyka? Czy budowa małego dworku (200-230 mkw powierzchni netto) na działce 10 arowej ma sens? Czy nie wyjdzie z tego kicz? Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii. Wszelkie komentarze jak również inspiracje mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.07.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Zajrzyj do mojego tematu o dworku. Miałam budować, więc trochę informacji tam znajdziesz. IMO: - okien dachowych za wszelką cenę unikać - dworek o takiej powierzchni może przytłoczyć 10-arową działkę (my mieliśmy właśnie ok. 240m na działce 8ha, z czego zagrody 50arów) Podrzucić Ci listę książek? Pozwolą Ci dowiedzieć się czym był dwór i jak do niego dobrze nawiązać w obecnych czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.07.2016 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Dzięki. Rzeczywiscie ciekawy ten Twój wątek, pokręcone są koleje losu. Ja na studiach i przez 2-3 lata po zakończeniu w ogóle nie brałem pod uwagę budowy domu - miała być tylko zmiana mieszkania na większe, a tu plany się całkowicie zmieniły. Właśnie się zastanawiam, czy na takiej działce da się wybudować prawdziwy dworek, żeby nie wyszedł kolejny "potworek", których nie brakuje w naszym krajobrazie. Czy mniejszy projekt, mieszczący się, nie straci dworkowego charakteru? Oczywiście jak masz jakieś publikacje na ten temat to z chęcią się zapoznam. P.S. Mam, a właściwie mamy z bratem działkę na Podlasiu (może w Twoich okolicach ) 18ha plus 20ha lasu odziedziczone po naszym praprapradziadku - szlachcicu, choć ubogim, jak mówił o sobie Rzedzian z Trylogii Tak więc tamte klimaty znam, ale budować sie i mieszkać nie da rady. Pozdrawiam, i liczę na porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.07.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231147-Dworek-wśród-pól-projekt-indywidualny&p=6916452&viewfull=1#post6916452 - hop, łap linkę do książek To o Bieszczadach się nie liczy W razie czego na przełomie lipca i sierpnia przenosimy się do mieszkania, więc zapraszam - przejrzycie z żoną oboje te książki, pogadamy o dworkach... Od tamtej pory wzbogaciłam się jeszcze o "Budownictwo wiejskie" Karola Iwanickiego. Zajrzyj też na stronę budujemydwor.pl - tam też kopalnia informacji Gdzieś mam też zachomikowane stare artykuły z Muratora o budowie dworów. P.S. Mam, a właściwie mamy z bratem działkę na Podlasiu (może w Twoich okolicach ) 18ha plus 20ha lasu odziedziczone po naszym praprapradziadku - szlachcicu, choć ubogim, jak mówił o sobie Rzedzian z Trylogii Tak więc tamte klimaty znam, ale budować sie i mieszkać nie da rady. Ło, gdzie?! Może być na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.07.2016 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Dzięki za tytuły, postaram się przynajmniej z częścią z nich zapoznać."Włości" są w powieci siematyckim, bez zasiegu komórek (ale jest tp), 4km od najbliższej asfaltowki. Taki klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 20.07.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Szczególnie "Nowe oblicza polskiego dworu" są warte uwagi: dużo zdjęć, inspiracji, popartych też sporą dawką tekstu o inwestorach i samym budynku. Piękne okolice, chociaż to nie ta "moja" część Podlasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 20.07.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Zobacz jeszcze projekty arch. Beaty Kazimierskiej obecnie Kazimierskiej - Korsak. Jeżeli chodzi o dworki i styl dworkowy autorytet. http://www.domypolskie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.07.2016 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Zobacz jeszcze projekty arch. Beaty Kazimierskiej obecnie Kazimierskiej - Korsak. Jeżeli chodzi o dworki i styl dworkowy autorytet. http://www.domypolskie.pl/ Tak czytałem o niej, oglądałem też jej projekty. Pytanie jakie mnie nurtuje, skłoniło do założenia tego wątku, to czy w mojej sytuacji, przy takiej a nie innej działce, lokalizacji, dworek ma sens... Bo piękno stylu dworkowego nie ulega wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 20.07.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Tak czytałem o niej, oglądałem też jej projekty. Pytanie jakie mnie nurtuje, skłoniło do założenia tego wątku, to czy w mojej sytuacji, przy takiej a nie innej działce, lokalizacji, dworek ma sens... Bo piękno stylu dworkowego nie ulega wątpliwości. Dworek o powierzchni 200 mkw może przytłoczyć taką działkę. Jako przykład podam Ci pewien budynek, którego dworkiem nie nazwę, ale ewidentnie właściciel chciał się tym stylem inspirować (tylko, IMO, nie wyszło ). Jego powierzchnia to ponad 600 mkw. Ta działka ma ponad 40 arów. A budynek wygląda na niej jak wciśnięty na siłę, bez przestrzeni, która przy dworku musi być, aby współgrał on z otoczeniem: DOM Odnosząc to do Twojej sytuacji: dom o powierzchni 600 mkw przytłacza 40-arową działkę. Analogicznie więc można wysnuć wniosek, że dworek o powierzchni 200 mkw będzie przytłaczał działkę 13-14-arową. Co jest rozwiązaniem? Mniejszy dworek Ewentualnie maksymalne uproszczenie jego bryły (czterospadowy dach bez żadnych lukarn, wolich oczu; żadnych wykuszy, skromny, acz proporcjonalny portyk). Wtedy może to zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 20.07.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Dom każdy musi być wpisany w działkę i jej otoczenie. Dworek lubi przestrzeń ale jeżeli nie dworek to może dom w "stylu dworkowym". Sama pani architekt miała poprzedni swój dom wg własnego projektu pod Warszawą na działce nie większej 1500m2 i nie wyglądało to źle. Z tym że ona potrafiła go zaprojektować i wpisać. Widziałem jej domy na działkach do 1000 m2. Zamiast pytać trzeba wsiąść w auto i pojeździć po jakimś podwarszawskim osiedlu domów jednorodzinnych. Powierzchnie działek i gabaryty domu ocenisz wizualnie. Każdy z projektów arch Kazimierskiej został zrealizowany gdyż powstawał na zamówienie konkretnego inwestora. Jeżeli przejrzysz projekty to wyłapiesz również te na nietypowe działki. Edytowane 20 Lipca 2016 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.07.2016 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Ok, to prośba o opinię. Biegając w okolicy zrobiłem zdjęcie takiemu domowi: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/459/5661012_IMG_20160720_104703.jpg/140 Co sądzicie? Dworek czy nie-dworek? Pasuje do działki, niepasuje? Ja nie potrafię tego ocenić obiektywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 20.07.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Bardziej wygląda mi to na próbę nawiązania do willi miejskiej niż dworku EDIT: W sumie... Może to jest myśl? Jeśli działka jest w gęstej zabudowie jednorodzinnej, to może bardziej właśnie willa miejska będzie pasować? Kompletnie nie znam Twojej okolicy, więc tylko rzucam hasło w eter Edytowane 20 Lipca 2016 przez Iscra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.07.2016 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Właśnie działka jest na terenie podmiejskim, zabudowa raczej niezbyt gęsta (nie jest to typowe osiedle na przedmieściach), dzialki w sąsiedztwie od 10-15 arów, więc ktoś ze znajomych rzucił hasło "a może coś klasycznego?". Nawet w MPZP jest zapis sugerujące formę architektoniczną nawiązująca do tradycyjnej zabudowy mazowieckiej, cokolwiek to oznacza.P.S. Czy autorowi domu ze zdjęcia udało sie, wg Ciebie, to nawiazanie do willi miejskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 20.07.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Oglądałem udaną realizacje tego projektu na działce nie większej niż 1000m2 No ale to tylko 180 m2 budynku http://www.domypolskie.pl/pokaz_produkt/0_68.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.07.2016 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Nam więcej nie potrzeba Pisałem o małym dworku, określenie mały jest trochę nieprecyzyjne, powiedzmy około 200 mkw netto jest dla nas wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Moim zdaniem dworek powinien mieć przestrzeń do zaprezentowania swojej urody. Kiedy z każdej strony zostaje po 4 przepisowe metry do granicy to robi się karykatura. Podobnie kiedy bardzo blisko sąsiaduje z domami w kompletnie innym stylu. Burzy całkowicie ład przestrzenny. Mam takiego sąsiada - postawił wśród stodołowatych prostych dwuspadowców dworek czterospadowy, z portykiem, wybudowany "na styk". Wygląda pokracznie. Od razu rzuca się w oczy, jako obcy, niedopasowany, psujący estetykę przestrzeni. Chociaż sam projekt nie jest zły a dom i otoczenie starannie wykończone. Poza dworkami mamy też katalogi wypełnione projektami gargameli pseudodworkowatych - bez stylu, proporcji. Ot, ganek, kolumny, tympanon - dla laika bez przygotowania to właśnie jest "dworek". A nie stodoła z dostawionymi bez sensu ozdobnikami elewacji. A tradycyjna zabudowa mazowiecka to drewniany dom kryty strzechą dworek mazowiecki: http://mazowsze.szlaki.pttk.pl/media/photos/406/noresize.jpg http://www.krainatwardowskiego.pl/foto/atrakcje/big/2014_05_30_img_9433.jpg tyle, że nie ma się co silić na nawiązania, jeśli wokoło są same bezpłciowe budynki katalogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 20.07.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Plan powinien określać opisowo lub wskazywać przykłady tego co rozumie pod pojęciem "tradycyjnej mazowieckiej zabudowy" . Jeżeli tego nie robi to ten budynek spełnia ten wymóg pod warunkiem że chodzi o współczesną tradycje na Mazowszu, a w zasadzie w jego podwarszawskich okolicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) a na zdjęciu nie jest dworek tylko willa miejska nawiązująca do okresu miedzywojnia. Podobne stoją w Konstancin jeziornej i chyba na Sadybie http://visitkonstancin.pl/wp-content/uploads/2015/08/6.-Biały-dworek-2271.jpg Edytowane 20 Lipca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 jak widać, w przeciwieństwie do dworku jest bogato zdobiona na elewacjach, ma wysokie poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 20.07.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 a na zdjęciu nie jest dworek tylko willa miejska nawiązująca do okresu miedzywojnia. Podobne stoją w Konstancin jeziornej i chyba na Sadybie Właśnie tak strasznie z Konstancinem mi się skojarzyło to zdjęcie Kemota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts