Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworki. Styl dworkowy - wątpliwości i dylematy

Recommended Posts

Budynek z mojego linku też dworkiem nie jest bo ma okna dachowe, charakterystyce kształt dachu i garaż w bryle dlatego w Twojej sytuacji najlepiej wybrać projekt który nawiązuje jedynie do tego stylu jeżeli już jesteś zdecydowany.

A na poważnie to najlepiej nawiązać lub wpisać się w okoliczną zabudowę. Z tym że jeżeli jest taka jak na Twoim zdjęciu to możesz pojeździć po okolicy i poszukać jej wyznaczników w istniejącej starej zabudowie i do nich nawiązać. Najważniejsze żeby dom był funkcjonalny, a więc dobrany do kształtu działki i Twoich potrzeb. Z tym że to jest już raczej projekt indywidualny.

Zastanów się też nad powierzchnią domu. Każdy metr sporo kosztuje, a u Ciebie dość ostro ona skacze. Mniejszy dom jest tańszy i łatwiej go wpisać w działkę 1000m2.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie tak strasznie z Konstancinem mi się skojarzyło to zdjęcie Kemota... ;)

Konstancin ma różne dzielnice i różne ceny gruntu, część miasta jest w rejestrze konserwatora zabytków. Kojarzy się raczej z inną zabudową. Przykład ze zdjęcia Kemot-a to raczej okolice Marek, Pruszkowa lub Otwocka .

Zastanów się też nad powierzchnią domu. Każdy metr sporo kosztuje, a u Ciebie dość ostro ona skacze. Mniejszy dom jest tańszy i łatwiej go wpisać w działkę 1000m2.

Nie wiem czy ostro. Od początku myśleliśmy o domu ok.140mkw p.u. (czyli jakieś 180 po podłodze) - mniejszego nie chcemy. Albo inaczej - chcielibyśmy się zmieścić w 550-600k nie licząc działki, papierologii, przyłączy. Kalkuluje, że taki dom jak ze zdjęcia w tych pieniądzach można mieć. Gdyby zabrakło, w grę wchodzi jeszcze sprzedaż mieszkania, ale tego chcielibyśmy uniknąć.

Aha, rozumiem więc, że bardziej mówimy o stylu willowym, niż dworkowym.

Na żaden styl obecnie nie jesteśmy jeszcze zdecydowani, choć już prawie mieliśmy kupiony projekt:)

Dla czteroosobowej rodziny 140-180 m2 mieszkalnej to optymalna wielkość. Z tym że te 40 m2 różnicy przekłada się na ponad 100000,- zł a to już jest spora kwota przy budowie. W Twoich okolicach raczej ceny będą z tych wyższych.

Styl willi podmiejskiej jeżeli chce się żeby wyglądał okazale jest kosztowny w realizacji. Do tego koszty wyposażenia i otoczenia domu, które też musi nawiązywać do budynku. Dlatego czasami żeby nie wyglądało to karykaturalnie lepiej wybrać coś skromniejszego w formie i powierzchni.

Dlatego czasami żeby nie wyglądało to karykaturalnie lepiej wybrać coś skromniejszego w formie i powierzchni.

Właśnie dlatego założyłem ten wątek, żebyście pomogli mi odnieść do rzeczywistości moje pomysły. Nie wychodzę z założenia zastaw się, a postaw się. Nie chcę pozbyć się mieszkania, żeby za wszelką cenę zbudować robiący wrażenie dom. Wolę zbudować skromniejszej dom, a zachować mieszkanie dla dzieciaków... z drugiej strony czy 180-200 m na podwarszawskie realia to duzo? Ekipy, z ktorymi wstepnie rozmawialem mówią, że to raczej średnia półka. Kilku znajomych buduje teraz domy i projekty oscyluja w granicach powyżej 180 mkw. Myślisz, że w budżecie 600k nie wyjedzie niekarykaturalny budynek w stylu "willi podmiejskiej"?

Edytowane przez kemot_p

Regut, tak z ciekawosci - dom z Twojego awatara to wg jakiego projektu jest?

Ja akurat jestem zaprzeczeniem tego co doradzam innym ale może właśnie dlatego warto posłuchać :-)

Projekt indywidualny nie ma go w katalogach. Indywidualny, bo musiałem dostosować go do swoich potrzeb, a z gotowych realizacji arch. Kazimierskiej żadna mi wtedy nie odpowiadała. Nie było też szans żeby zrobiła to sama autorka, bo wtedy zajmowała się trochę innymi wyzwaniami. Dlatego pewien kompromis.

U mnie budowa domu miała bardzo indywidualną motywacje. Kiedyś będąc dzieckiem oglądałem przypadkiem projekty arch. Kazimierskiej i na tle szarości przełomu lat 80-90, kolejek, przydziałów i ogólnej brzydoty to był pewien "bajkowy" niedostępny świat. Jakaś namiastka dawnych, szczęśliwszych czasów osadzona w naszej historii. Nikt już tego nie pamięta ale wtedy jej styl określano jako "nowy, narodowy, romantyzm".

Obiecałem sobie że kiedyś będę miał taki dom. Później była to kwestia realizacji tych marzeń i pewnego rodzaju zbiegu okoliczności, który mi to umożliwił.

Marzenia kosztują więc jeżeli chcesz "tylko" mieszkać podejdź do tego racjonalnie.

Edytowane przez Regut1

każda kolumna, balkon - to ozdobnik. W przypadku domu jednorodzinnego żadnej praktycznej funkcji nie pełni,a kosztuje.

Kosztują też okna połaciowe i lukarny - stąd taniej jest zrobić dach dwuspadowy z głównymi oknami w ścianach szczytowych.

Kemot - masz całkiem przyzwoity budżet na wybudowanie domku, nawet z balkonikiem i kolumienkami. Kwestia tego czy masz wewnętrzną potrzebę posiadania takiej tradycyjnej architektury? Czy planujesz wnętrza też urządzić bardzo tradycyjnie? Bo faktycznie w prostej, oszczędnej stodole antyki mogą wyglądać pretensjonalnie.

Zawsze to, co oszczędzisz na budowie możesz wydać w lepsze materiały wykończeniowe, urządzenie ogrodu...albo wakacje na koniec budowy.

to inaczej - wejdź sobie na google grafika. Wpis rożne frazy modern interiors, contmemporary interiors, modern ranch, cosy interiors, classic interiors, loft, rustic interiors itd.

Zobacz jaki styl ci pasuje. W jakich wnętrzach dobrze się czujesz.

to będzie miało przełożenie na styl domu.

Kolejna sprawa - domy tradycyjne są w pewnym stopniu zamknięte na otoczenie, skupione na wnętrzach. Nowoczesne - bardzo otwarte, połączone z ogrodem ogromnymi przeszkleniami. Nie każdy dobrze się czuje w takiej otwartej przestrzeni z powodu strachu przed włamaniem czy różnych fobii.

I jeszcze jedna kwestia - czy dom ma być osiągnięciem twojego życia? Pomnikiem twojej przedsiębiorczości, statusu, pozycji?

Czy bardzo przywiązujesz się do miejsc, tak, ze planujesz tworzyć gniazdo rodzinne po kres życia?

Czy po prostu dom ma być większą, wygodniejszą wersją mieszkania. Traktowaną utylitarnie.

I kolejna rzecz - jeśli finanse nie są problemem - można więc pomyśleć o oszczędzeniu na architekturze domu a zainwestowaniu w działkę. Większą, ładniej położoną lub bliżej centrum miasta - zależnie od potrzeb.

Bo każdy z twoich doradców ma inne doświadczenia, potrzeby, styl życia, status finansowy - więc rady innych nie zawsze są przydatne.

:)

Edytowane przez Elfir

Jezeli plan tego nie determinuje to moze dom z dwiema kondygnacjami bez poddasza ? Cos w stylu podmiejskiej willi. W Twoich okolicach sporo tego powstaje, a prosta bryla i dach sa przyjazne dla kieszeni inwestora i bardzo funkcjonalne przez brak skosow i lukarn. Taki dom moze byc klasyczna podmiejska willą albo wspolczesną jej odmiana np z zastosowaniem drewna na elewacji. Jego bryla jest latwa w adaptacji i uniwersalna jezeli chodzi o sposob urzadzenia wnetrza.

I jeszcze jedna kwestia - czy dom ma być osiągnięciem twojego życia? Pomnikiem twojej przedsiębiorczości, statusu, pozycji?

Czy bardzo przywiązujesz się do miejsc, tak, ze planujesz tworzyć gniazdo rodzinne po kres życia?

Czy po prostu dom ma być większą, wygodniejszą wersją mieszkania. Traktowaną utylitarnie.

Raczej na pewno będzie to dom pierwszy i ostatni.Manifestacją czegokolowiek na pewno nie - po prostu wygodnym miejscem życia.

Działka nam się podoba - i otoczenie i lokalizacja - nie wiem, czy mielibyśmy siły i upór, żeby sprzedawać i szukać innej.

Jezeli plan tego nie determinuje to moze dom z dwiema kondygnacjami bez poddasza ? Cos w stylu podmiejskiej willi. W Twoich okolicach sporo tego powstaje, a prosta bryla i dach sa przyjazne dla kieszeni inwestora i bardzo funkcjonalne przez brak skosow i lukarn. Taki dom moze byc klasyczna podmiejska willą albo wspolczesną jej odmiana np z zastosowaniem drewna na elewacji. Jego bryla jest latwa w adaptacji i uniwersalna jezeli chodzi o sposob urzadzenia wnetrza.

No niestety plan przewiduje maksymalnie z poddaszem, parterówki nie chcemy i ta kwestia nie jest do dyskusji ;). Coś się wymyśli, chociaż nie sądziłem, że szukanie projektu może być takie trudne i irytujące.

Edytowane przez kemot_p

skoro nie chcecie parterówki to podejrzewam, że to jednak będzie przedostatni dom :D

Szukanie projektu jest dla ciebie trudne, bo nie uświadamiasz sobie potrzeb - w tym estetycznych. Być może potrzebujesz rozmowy z architektem?

skoro nie chcecie parterówki to podejrzewam, że to jednak będzie przedostatni dom :D

Szukanie projektu jest dla ciebie trudne, bo nie uświadamiasz sobie potrzeb - w tym estetycznych. Być może potrzebujesz rozmowy z architektem?

Nie sądzę:) Wiem że jest moda, Ty jesteś ich gorliwym zwolennikiem, ale nie. Rodzice mają z poddaszem i jeszcze z piwnicą, tesciowie, czy dziadkowie żony podobnie. W razie W jest zaplanowany dodatkowy pokój na parterze, który rozwiewa wątpliwości.

Właśnie po jednej takiej rozmowie mam więcej niewiadomych niż przed nią.;)

Tylko zostaniecie z dużym domem z nieużywanym poddaszem. Moi teściowie marzą o wyprowadzce do bloku lub małego, parterowego domku, bo:

1. dom jest za duży

2. ma schody

Poza tym jest już przestarzały technologicznie i wymaga nakładów. Domy budowane obecnie po 40 latach też takie będą.

A sypialnię mają na parterze.

Aha :)

na obecną chwilę to podejrzewam, że budowa pierwszego domu mnie wykończy psychicznie, gdzie mi tam o drugim myśleć.

P.S. Redaktorzy muratora coś chyba niezbyt dobrze znają styl dworkowy:

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/dom-jak-szlachecki-dworek-2-niezwykle-projekty-domow-laczace-tradycje-z-nowoczesnoscia,13_5257.html

Edytowane przez kemot_p