Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma ogrodzenia - brak

Recommended Posts

witam. jestem na etapie wykonania ogrodzenia z klinkieru z elementami z metaloplastyki. mam juz wylany fundament z betonu b 25 w 8 lany z gruszki w szalunek z osb na gł. ok 70 cm. FUNDAMENT OBSYPANY OBUSTRONNIE ZWIRKIEM na podsypce ze zwirku na chudziaku .Potem panowie wykonawcy planują położyć cegłę klinkierową na zaprawe do klinkieru . problem polega na tym iz panowie wzbraniają sie przed daniem czegokolwiek między cegła a fundamentem argumentując tym iz wystapi brak przyczepnośći między cegłą a betonem. mam pewne obawy co do podciągania wilgoci i wykwitów . na pape niechcą się zgodzić (grożba utraty gwarancji A nawet odmowa wykonania) max to dysperbit ale to i tak z wielką niechęcia. CO ROBIĆ. POMOCY.

• 2 weeks później...
Dla wątpiąpicych: wykwity biorą się z cementu, nie wapna. To jedno - a dając cement niskoalkaliczny jest bardzo duża szansa na ich ograniczenie. W kwestii tzw. pressbetonów i im podobnych: kwestia składu który poprawi przyczepność a potem form które nadadzą temu ładny wygląd... Tylko na murze trzeba mieć cholerną wprawę by zrobić to tak by nie było widać wersji "oszczędnościowej". W kwestii klinkieru i zapraw gotowych: i jedno i drugie lubią być paściami...