Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić okrągłą tablicę korkową ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak można wykonać tablicę korkową ale w innym kształcie niż prostokąt ?

Na logikę łatwo zacząć: kupić matę korkową i wyciąć nożem kształt. Krawędzie jednak będą raczej postrzępione i mogą się kruszyć. Jak to zabezpieczyć ? Przychodzi mi do głowy nałożenie czegoś w stylu uszczelki (takiej obejmującej). Coś podobnego nakłada się na brzegi "drewnianych mebli" ale tamto jest raczej plastikowe/sztywne. Jak takie coś znaleźć (jak to się nazywa) w sklepach typu castorama czy w internecie.

Fantom

Matę przygotować jak piszesz, natomiast ramkę wyfrezować z MDF - frezarka z cyrklem, kawałek płyty MDF, z jednej strony wycina się rowek / podcięcie w który schowa się mata, potem wycina się docelowy okrąg o planowanej szerokości krawędzi, najpierw z zewnątrz a potem środek. Jak nie jasno piszę to mogę zrobić szybką wizualizację w Sketchup. Jak masz materiał i narzędzia to 15 min. roboty. Jak narzedzi brak, można poszukać stolarza albo maszyny CNC.

Z rozwiązań "partyzanckich" przychodzi mi do głowy pomysł aby wykorzystać takie gumowe nakładki zabezpieczające na krawędź drzwi samochodowych :

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=listwa+rant&bmatch=base-relevance-mot-1-3-0713

elastyczne, w miarę estetyczne, tylko nie wiem czy korek nie będzie za gruby.

No patrzałem własnie na takie ranty, ale nie wiem czemu myślałem, że one są metalowe i ciężko je będzie giąć :)

Tylko nigdzie nei pisze na jaka to grubość - musze wiedzieć czy korek taki znajdę.

I pytanie czy one się łatwo gną w "tą drugą" stronę ?

Fantom

Edytowane przez szczukot

Może kolorowy wąż gumowy / silikonowy / z tworzywa ? Naciąć go liniowo aby dało się założyć na krawędź tablicy, dopasować, przykleić na klej kontaktowy ?

Opcjonalnie, możesz pozyskać płyty HDF 3mm (plecy meblowe) i wyciąć odpowiedni kształt (okrąg) nożykiem tapicerskim. Trochę jeba*** będzie ale po oszlifowaniu krawędzi może wyjdzie coś ciekawego.

Możesz użyć obrzeże meblowe nakładane z PCV. Są dostępne w bardzo wielu kolorach i wzorach. Grubość najczęściej spotykana to 18mm ale są też na 12mm i 16mm Korek podkleisz kilkoma warstwami dykty dla uzyskania właściwej grubości.

Dodam tylko, że są to listwy elastyczne i bez przeszkód dają się formować w łuki ;-)

Dla przykładu u producenta: http://thermoplast.eu/produkty/profile-meblowe/obrzeza-meblowe

Edytowane przez KDWJ

Dzięki. Też na to patrzałem, ale widziałem praktycznie tylko 18mm. Ale większym problemem dla nich jest to, że bardzo mało zachodzą na rant. Przy krzywym korku mogą nie obejmować.

Zamówiłem na razie coś takiego : http://chopper.net.pl/product_info.php?products_id=2114 Ma niby szerokość 11 mm i obejmuje 8 mm. Więc jak tak będzie i da się giąć to dokupię arkusz korka 8mm i będzie ok.

Fantom