Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda poza sezonem grzewczym a wydajność kolektorów na dachu.

Recommended Posts

Witajcie!

Jesteśmy wraz z żoną na etapie uzgadniania projektu domu z architektem. Niby mamy zapewnione ogrzewanie z cieplika miejskiego, ale okazało się, że cwu jest tylko w sezonie grzewczym. Kwestią otwartą pozostaje więc znalezienie źródła ciepłej wody poza tym okresem. Oczywiście można wrzucić bojler elektryczny... ale czy tylko? Mamy do dyspozycji całą południową połać dachu i myśleliśmy o zamontowaniu instalacji solarnej w celu podgrzewania wody. Zakładając, że powierzchnia dachu jest spora (dom na planie prostokąta o pow. ok 220m2, użytkowe poddasze, koperta z dwoma wolimi okami w dachu) i że potrzebujemy ogrzewania wody jedynie pomiędzy kwietniem a wrześniem to nasuwają się następujące pytania:

1) ile % zapotrzebowania na energie go ogrzania ciepłej wody mogą zapewnić solary? Dach w pełnym nasłonecznieniu cały dzień, rejon to okolice Konina.

2) Dom budowany jest w stylu dworkowym, częśc dachu przeznaczona pod solary znajdowałaby się "z tyłu" od strony ogrodu, niewidoczna z ulicy. Ale czy to się jednak nie będzie gryzło stylistycznie?

3) Jaki jest koszt budowy instalacji, która byłaby optymalna pod względem ekonomicznym? Póki co zapotrzebowanie na wodę to tylko 2 osoby, ale docelowo pewnie 4-5 :)

Byłbym wdzięczny za podzielenie się swoimi uwagami w tym temacie.

Pozdrawiam

Nie. Architekt nic nie kręci. Bylem w mpec dowiadywać się jak sprawa wygląda... i jest jak mówiłem. Ta część miasta jest ogrzewana tylko w sezonie grzewczym. I wtedy zapewniają i ciepło i cwu. Mieszkańcy nie zgodzili się na modernizację sieci w celu doprowadzania wody w ciepłym sezonie i stad kłopot. To jest więc kwestia pewnie na 100% i niepodlegajaca dyskusji. Pytanie nadal jednak jest w pełni aktualnie.

Od lipca zeszłego roku, grzeję wodę w bojlerze, 150 litrów. Miałem obawy, że rachunki za prąd wzrosną, wzrosły raptem o jakieś 20-30 zł na miesiąc. W tym roku, miałem możliwość zainstalowania solarów, po przekalkulowaniu kosztów, okazało się, że prądem mogę grzać przez 20 lat. Mając wybór, postawiłbym na fotowoltaikę lub pompę ciepła...

30 zł za miesięczne grzanie wody? Hm.. to ja w mieszkanku w bloku płacę chyba więcej za wodę z cieplika.. Jesteś pewien, że dobrze liczysz?

Pompa ciepła odpada - nie ma sensu robić głębinowej, jak jest cieplik. A pompa powietrze-powietrze chyba niespecjalnie wydajna będzie. O fotowoltaice pomyśle, choć początkowo skłaniałem się ku typowym "podgrzewaczom wody" montowanym na dachu. Jeżeli jeszcze ktoś zechciałby podzielić się opiniami i doświadczeniem byłbym wdzięczny. ;)

Kłopot jest taki, że ja niestety gazu nie mam na działce.. A do pompy ciepła powietrznej jakoś specjalnie przekonania nie mam. Myślałem, że solary wspomogą ogrzewanie wody w tym cieplejszym sezonie i zastanawiałem się na ile wspomogą dogrzewanie elektryczne. Wolę zapytać tutaj, bo pewnie każdy przedstawiciel handlowy od solarów zadeklaruje mi 120% zapotrzebowania nawet w środku nocy w zimie :)