Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadki na wjeździe na poseję

Recommended Posts

Witam

Niedawno przebudowano drogę osiedlową biegnącą przy moim domu, Z drogi tej prowadzi zjazd na moją działkę - do garażu usytuowanego pod domem.

zjazd ten przebudowano, podobnie przebudowano ścieżkę prowadząca do furtki.Jednocześni po mojej stronie nie ma chodnika a jest tylko trawnik.

Podczas przebudowy drogi podniesiono jej powierzchnię ( poprzednio na ulicy przed moim domem było rozległe wgłębienie - przez co po każdym deszczu powstawała olbrzymia kałuża uniemożliwiająca dojście do domu ).

niestety zarówno dojazd do garaży oraz dojście do furtki zbudowano ze spadkami w stronę posesji, przez co po każdym deszczu woda wlewa się na posesję.

Nie był tego przed przebudową drogi.

Wielokrotnie podczas budowy prosiłem o ukształtowanie spadków w drugą stronę - wykonawcy obiecywali to zrobić.

Niestety wbrew obietnicom nie uczynili tego.

Po zakończeniu robót poinformowali mnie, że prawo budowlane nakazuje wykonać spadki w stronę posesji tak aby wody opadowe z dojazdów płynęły na działkę.Podobno regulują to przepisy prawa budowlanego i drogowego.Trawnik, który biegnie wzdłuż płotu jest na tej samej wysokości ( albo i wyżej )co dojazd do garażu i ścieżka do furtki - przez co woda z całego terenu oraz z ulicy ( bardzo, bardzo niski krawężnik przy wjeździe) wlewa się na posesję i dalej do garażu.

Po ostatniej wielkiej ulewie zalało mi całą piwnicę - czego nie doświadczyłem od 40 lat ( tyle lat stoi dom ).

Wykonawca nie chce przerobić spadków ( mówiąc o przepisach ), mimo że przy sąsiednich posesjach spadki są w przeciwną stronę.

Proszę o pomoc- nie znam niestety tych przepisów i nie mogę ich znaleźć w internecie ( wykonawca nie raczył mi ich przedstawić - zbył milczeniem moje pytanie ).

Ulica nie ma jeszcze odbioru technicznego - nastąpi on za parę dni i jest to jedyny moment aby wystosować pismo do Urzędu Miasta, ale chciałbym je umotywować odpowiednimi przepisami, aby nie zbyto mnie byle jaką odpowiedzią.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Piotr

cytuję za Muratorem:

"Proszę zwrócić się do Zarządu Dróg z prośbą o wskazanie podstawy prawnej, która zezwala im na taki sposób przeprowadzania remontu ulic, gdyż podwyższanie ich poziomu - pomimo faktycznie częstej praktyki tego rodzaju w Polsce - nie wypełnia przesłanek remontu. Jeśli wskaże podstawę prawną, która uprawnia Zarząd do tego rodzaju działania, to należy zwrócić się o przeprowadzenie prac drenażowych."

Ponadto art. 29 Ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne, zakazujące zmieniać istniejące warunki wodne.