grzes89 24.07.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Witam. Chciałbym, aby ktoś doradził mi w jaki sposób najlepiej rozwiązać mój problem. Celem jest uruchamianie dwóch kinkietów ( chce aby działały razem np. jak jedna żarówka). Teraz tak. Lampy są zamontowane na zewnątrz. Między nimi jest puszka z zasilonym przewodem 3 x 2.5. Kolejna jest nieco dalej która jest przeznaczona na łącznik do lamp. Drugi łącznik znajduje się wewnątrz budynku - podwójny świecznikowy. Na tym drugim łączniku jeden klawisz przeznaczony jest na inne światło wewnątrz na innej fazie. Chciałbym w tym łączniku drugi klawisz (przewód doprowadzony do puszki na zewnątrz między kinkietami) wykorzystać właśnie w taki sposób, aby całość z łącznikiem na zewnątrz działała powiedzmy na zasadzie schodów. Pytanie. Czy możliwe jest podłączenie wszystkiego razem? Jeśli tak, jaki należy zastosować łącznik na zewnątrz, lub też jeśli trzeba wymienić łącznik w wewnątrz to na jaki. Jeśli ktoś się zainteresuje moim problemem mogę narysować bo z opisu ciężko się trochę połapać, tak mi się wydaje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 24.07.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 To narysuj:) bo ja nic z tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.07.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Pytanie. Czy możliwe jest podłączenie wszystkiego razem? Jeśli tak, jaki należy zastosować łącznik na zewnątrz, lub też jeśli trzeba wymienić łącznik w wewnątrz to na jaki. Oczywiście jest możliwe takie połączenie by działało jak chcesz, dwa wyłączniki schodowe, pytanie czy przewody są położone tak by dało się tak zrobić. Niestety o przewodach niewiele napisałeś np. czy puszki z przyszłymi wyłącznikami są ze sobą połączone i ile żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 24.07.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 W ostatecznosci możesz zastosować przyciski/włączniki dzwonkowe i przekaznik bistabilny i problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.07.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 W ostatecznosci możesz zastosować przyciski/włączniki dzwonkowe i przekaznik bistabilny i problem rozwiązany. Owszem, tylko przekażnik też wymaga połączenia przewodami a nie koniecznie takie połączenie między dwoma puszkami jest;-) Wszystko zależy od tego co wykonawca instalacji przewidział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes89 25.07.2016 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Wieczorem po pracy wrzucę rysunek żeby to zobrazować bo ciężko mi słowie opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts