Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym, aby ktoś doradził mi w jaki sposób najlepiej rozwiązać mój problem.

Celem jest uruchamianie dwóch kinkietów ( chce aby działały razem np. jak jedna żarówka).

Teraz tak.

Lampy są zamontowane na zewnątrz. Między nimi jest puszka z zasilonym przewodem 3 x 2.5. Kolejna jest nieco dalej która jest przeznaczona na łącznik do lamp. Drugi łącznik znajduje się wewnątrz budynku - podwójny świecznikowy. Na tym drugim łączniku jeden klawisz przeznaczony jest na inne światło wewnątrz na innej fazie. Chciałbym w tym łączniku drugi klawisz (przewód doprowadzony do puszki na zewnątrz między kinkietami) wykorzystać właśnie w taki sposób, aby całość z łącznikiem na zewnątrz działała powiedzmy na zasadzie schodów.

Pytanie.

Czy możliwe jest podłączenie wszystkiego razem? Jeśli tak, jaki należy zastosować łącznik na zewnątrz, lub też jeśli trzeba wymienić łącznik w wewnątrz to na jaki.

Jeśli ktoś się zainteresuje moim problemem mogę narysować bo z opisu ciężko się trochę połapać, tak mi się wydaje :)

Pozdrawiam

Pytanie.

Czy możliwe jest podłączenie wszystkiego razem? Jeśli tak, jaki należy zastosować łącznik na zewnątrz, lub też jeśli trzeba wymienić łącznik w wewnątrz to na jaki.

Oczywiście jest możliwe takie połączenie by działało jak chcesz, dwa wyłączniki schodowe, pytanie czy przewody są położone tak by dało się tak zrobić. Niestety o przewodach niewiele napisałeś np. czy puszki z przyszłymi wyłącznikami są ze sobą połączone i ile żył.

W ostatecznosci możesz zastosować przyciski/włączniki dzwonkowe i przekaznik bistabilny i problem rozwiązany.

Owszem, tylko przekażnik też wymaga połączenia przewodami a nie koniecznie takie połączenie między dwoma puszkami jest;-) Wszystko zależy od tego co wykonawca instalacji przewidział.