Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podstawowe narzędzia do domu.

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym prosić o rade w doborze dobrej firmy która robi dobre i wytrzymałe narzędzia które będą mi służyć długie lata w domowych warunkach. Cena jakaś nie wygórowana bo mnie nie stać chce sobie kupić narzędzia potrzebne do domu jako młody majsterkowicz zaczynamy od zera. Nie chce kupować jedno razówek bo szkoda kasy lepiej coś zainwestować niż kupować po 5 razy to samo np. Mam NEO Klucze płasko-oczkowe 6-19mm. Mam nadzieje ze firma neo to nie firma Krzak bo na internecie są rożne opinie tej firmy. Zamierzam kupić jeszcze klucze 20- 24.

1.Poszukuje dobrych śrubokrętów jest ich tyle ze sam nie wiem co wybrać zastanawiam sie nad;

-WERA IZOLOWANE PŁASKIE/PH/PZ KRAFTFORM CLASSIC

-WERA ZESTAW WKRĘTAKÓW WARSZTATOWYCH KRAFTFORM CLASSIC

Czy to dobre zestawy jakościowo i wytrzymałościowy ? Jeszcze sie zastanawiam Z firmy Neo 11szt za około 130 zł

2. Zestaw wierteł do metalu drewna i betonu BOSH Warto ? około 80zzł czy może coś innego ?

3. Zestaw pilników tu to już całkiem nie wiem Proszę o rade

4. Zestaw NEO ZESTAW KLUCZY NASADOWYCH 1/4, 1/2 108SZT. 08-666 ? czy może coś innego ?Dobre Opinie ma ten zestaw

5.Klucze Oczkowe 6-20 Neo ? czy może coś innego ?

6.Zestaw wkrętaków dobry by się nie zdzierał.Mam NEO-TOOLS wkrętak precyzyjny z końcówkami 17części Tools 04-228 nie narzekam ale mało oncówek

7. Kombinerki chętnie bym kupił z knipex ale cena zastanawiam sie nad SZCZYPCE UNIWERSALNE RSEc 180 NASADKI 1000V /69316/ KUŹNIA czy to dobry wybór ?

8. Wiertarka czy wkrętarka co lepsze ?

I oczywiście rady co warto miedz w domu.(podstawowe narzędzia )

Zamierzam co jakiś czas kupować coś lepszego wiec proszę o rady. I ewentualnie jakieś inne narzędzia co warto miedz w domu.

I Opinie Narzędzi z firmy Neo bo nie wiem czemu ale jakoś neo przykuło moja uwagę ale może są tańsze i lepsze od Neo.

Cena 50zł-300zł(jeśli to zestawy ) Ale jak ktoś obeznany będzie radził to będzie wiedział o co mi chodzi.

Z góry dziękuje za rady i chęć pomocy

Expert Grupa Topex Dziękuje za propozycje.

Teraż pytanie dla forumowiczów tyczące śrubokrętów temat rzeka dla mnie

Czym się rożni komplet oprócz ceny

WERA ZESTAW WKRĘTAKÓW WARSZTATOWYCH KRAFTFORM COMFORT a ten WERA ZESTAW WKRĘTAKÓW WARSZTATOWYCH KRAFTFORM CLASSIC Rączka czy też wytrzymałością ?

WERA IZOLOWAN E PŁASKIE/PH/PZ KRAFTFORM CLASSIC 6CZ. wystarcza do domu ?

JONNESWAY ZESTAW WKRĘTAKÓW FULL STAR (D04PP08S) 8SZT. czy JONNESWAY KOMPLET WKRĘTAKÓW Z RĘKOJEŚCIĄ ANTYPOŚLIZGOWĄ 8SZT.

- NEO 84-260 WKRĘTAKI KPL. 11 CZĘŚCIOWY

Nad tymi zestawami się zastawiam ktoś doradzie powiecie swoje zdanie i doświadczanie co o tych śrubokrętach myślcie warto inwestować ?

• 2 weeks później...

Witam, jeśli klucze, to niespecjalnie Ci pomogę, ale jako zaradna pani domu mogę z ręką na sercu powiedzieć, że wiertarko-wkrętarka to prawdziwy przyjaciel przy skręcaniu mebli i połek (nie tylko z Ikei). Łóżeczka dziecięce, półki na książki, super sprawa - nie wymaga siły, a znacznie przyspiesza pracę. Polecam wiertarko-wkrętarkę Beck&Lorenz, do okazjonalnego użytku domowego całkowicie wystarczy (w końcu nie skręcam codziennie) 14,4V, 1.3 Ah. Litowo-jonowa, a przez to lżejsza. 139 zł na Allegro albo stówa więcej w Auchan. Mam w domu cegły (stara kamienica) i wiertarko-wkrętarka spokojnie daje radę. Z wielką płytą to moje doświadczenie jest takie, że bez udarówki ani rusz.

Mam jeszcze Dremelkę z różnymi końcówkami i lutownicę (ale nazwy nie pamiętam). Dremelki z tarczą piłową używam do przycinania strzał i różnych pierdół w drewnie (szlifowania np), a lutownica się przydaje do wszechobecnych kabli i sprzętu elektro.

Jeśli miałabym wybrać trzy narzędzia, które warto mieć (do użytku domowego), to szczególnie polecam wiertarko-wkrętarkę, dremelkę i właśnie lutownicę.

Edytowane przez DIYjedi

• 4 weeks później...

Chciałbym się podpiąć pod temat i zapytać odnośnie zestawu kluczy nasadowych do użytku domowo-garażowego:

YATO YT-3879 108 elementów cena z wysyłką ok 290 zł

Czy taki zestaw kluczy nadaje się także do domu czy tylko do auta?

Zależy mi bardziej na mieszkaniu ale autko i rower też biorę pod uwagę tylko w dużo mniejszym stopniu.

Edytowane przez dinokajman

• 4 months później...
Kolego Dannny - Bas do warsztatów? Chyba szkolnych lub przedszkolnych. W warsztatach to używana jest siła, gdzie korozja często tak zespala śruby i nakrętki, że mało który pneumat ( 700 nm) daje radę i często używana jest do ręcznego odkręcenia przedłużka z rury metrowej. Zgodzę się z tym jednak, że śmiało można używać do prac przy agd.

• 1 month później...

Większość narzędzi nie jest zasadniczo potrzebna zwykłemu "Kowalskiemu" na własność.

Użyjesz raz, potem na parę lat odkładasz do pawlacza i się to kurzy, albo ktoś pożyczy i w ogóle więcej nie zobaczysz.

O ile nie mówimy o młotku, czy śrubokręcie, elektronarzędzia do prac remontowych można z powodzeniem wynajmować za ułamek ceny - zresztą sprawdźcie sami np. tutaj: [sPAMER] - w tej wypożyczalni można bez problemu wynająć sobie profesjonalną wiertarkę czy młot udarowy za ułamek ceny zakupu. Nie graci w domu potem, ani nikt tego nie pożyczy od nas, żeby później samemu trzeba było prosić o zwrot ;)

Edytowane przez Elfir

• 2 months później...
Kucze Neo do domowego użytku nie będą złe. Co do elektronarzędzi to zależy jak bardzo lubisz majsterkować. Jeśli kilka razy do roku do nawet elektronarzędzia z lidla nie są złe i posłużą Ci. Wadą tych akumulatorowych jest zawsze jeden akumulator. Osobiście mam kilka narzędzi firmy Sparky (wkrętarka,szlifierka kątowa i mimośrodowa) i jestem zadowolony. Cena niewygórowana a jakość do domowego użytku bardzo dobra. Jeśli będziesz używał często elektronarzędzi to polecam Metabo, dla majsterkowicza na lata.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
Jeśli poszukujesz wierteł, które będą naprawdę sprawnie radziły sobie z metalem, polecamy kobaltowe HSS-Co. Tańszym rozwiązaniem są wiertła HSS-R, które również znajdują swoje zastosowanie przy pracach w metalu, jednak praca nimi może okazać się nieco bardziej czasochłonna.

• 2 months później...
  • 2 months później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...