mw88 27.07.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Witam, jestem na etapie wyboru pieca gazowego. Dom o powierzchni 210m2. Wybudowany z porotonu 24, ocieplony styropianem 20cm, wełna 30cm nad pomieszczeniami użytkowymi i skosach, dachówka ceramiczna, okna 3szybowe oknoplus thermo z "ciepłym montażem", rekuperacja. Na parterze podłogówka w 90% na poddaszu grzejniki 90%. W części sklepowej jest podłogówka. Instalator wykonał jedną pętlę do grzejników i podłogówki. Tak jak na poniższym rysunku: Mam zostawione miejsce na zwykły piec w razie gdyby ogrzewanie gazowe okazało się drogie przy dużych mrozach lub na wypadek zwiększenia ceny gazu. Salon, jadalnia, kuchnia, klatka schodowa są na otwartej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.07.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Schemat jest poprawny. Nie pisz że instalator wykonał jedną pętlę do podłogówki i grzejników tylko że są dwa rozdzielacze.Pierwszy jest do 8 pętli podłogówki i posiada własny mieszacz obniżający temperaturę, drugi natomiast jest do 7 grzejników.W takim układzie cokolwiek byś zainstalował będzie OK tylko zawsze musisz liczyć się z wyższymi rachunkami gdyż częste otwieranie drzwi w sklepie przez klientów spowoduje oziębianie pomieszczenia i tym samym częste załączanie pieca.Niestety ogrzewanie piecem na paliwo stałe jest i chyba zawsze będzie tańsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 28.07.2016 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Przy obecne wykonanej instalacji nie będę mógł sterować temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach. Czujnik temperatury będzie w salonie. jeśli w sklepie będą częściej otwierane drzwi to pomieszczenie będzie chłodniejsze niż część domowa zgadza się?? W hurtowni proponują piec Brotje BBSEVOS20H - 10tyś - który może sterować jednocześnie trzema obiegami. Co możecie zaproponować w moim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.07.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Witam, jestem na etapie wyboru pieca gazowego. Dom o powierzchni 210m2. Wybudowany z porotonu 24, ocieplony styropianem 20cm, wełna 30cm nad pomieszczeniami użytkowymi i skosach, dachówka ceramiczna, okna 3szybowe oknoplus thermo z "ciepłym montażem", rekuperacja. Na parterze podłogówka w 90% na poddaszu grzejniki 90%. W części sklepowej jest podłogówka. Instalator wykonał jedną pętlę do grzejników i podłogówki. Tak jak na poniższym rysunku: [ATTACH=CONFIG]362451[/ATTACH] Mam zostawione miejsce na zwykły piec w razie gdyby ogrzewanie gazowe okazało się drogie przy dużych mrozach lub na wypadek zwiększenia ceny gazu. [ATTACH=CONFIG]362452[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362453[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362454[/ATTACH] Salon, jadalnia, kuchnia, klatka schodowa są na otwartej przestrzeni. Powierzchnia 210 metrów to już ze sklepem? Masz OZC wykonane by móc dobrać odpowiednio moc kotła? To ma być dwufunkcyjny czy jednofukcyjny? Podaj więcej szczegółów to może dobierzemy coś z naszych urządzeń - kotłów Vitodens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 28.07.2016 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 210m2 ze sklepem. Pomieszczenie ma powierzchnię 20m2 - to nie jest spożywka. Dzienna liczba wejść 10-15 osób. OZC niestety nie mam. Piec jednofunkcyjny z zasobnikiem na wodę ok 120l. Cała południowa ściana sklepu jest oszklona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.07.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 210m2 ze sklepem. Pomieszczenie ma powierzchnię 20m2 - to nie jest spożywka. Dzienna liczba wejść 10-15 osób. OZC niestety nie mam. Piec jednofunkcyjny z zasobnikiem na wodę ok 120l. Cała południowa ściana sklepu jest oszklona Ok, nie jest to zatem zbyt duża ingerencja w budynek. Przyjmując, że jest to budynek wolnostojący, mieszany system rozprowadzania ciepła, to można przyjąć, że twoje zapotrzebowanie na moc to ok. 12 kW, - to jest oczywiście na podstawie bardzo szczątkowych danych, więc niestety nie jest to wartość wiążąca i mimo wszystlo radzę zrobić dokładne wyliczenia, by niepotrzebnie nie przewymiarować kotła. Potrzebujesz zatem kotła kondensacyjnego takie jak Vitodens 200-W To wysokosprawny wiszący kocioł kondensacyjny: 1,9-19 kW. U nas, katalogowo kosztuje on około 9 696 PLN netto- ale zawsze cenę można negocjować. Co posiada kocioł? c.w.u. ogrzewana w osobnym zbiorniku: 100, 120 lub 150 l ustawionym pod kotłem, lub 160, 200, 300 l - obok kotła z palnikiem promiennikowym MatriX z systemem kontroli i optymalizacji spalania Lambda Pro Control z wymiennikiem Inox-Radial ze stali szlachetnej i 10-letnim okresem gwarancji regulator pogodowy Vitotronic 200 z dużym kolorowym wyświetlaczem dotykowym menadżer energii pozwala kontrolować zużycie gazu i energii elektrycznej, aktualną moc z jaką pracuje kocioł i rozkład temperatury w zasobniku c.w.u. Mam nadzieję, że orientacyjne pomogłem. Co Ty na to? Proszę jeszcze o informację, czy rekuperację już wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.07.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 (edytowane) Przy obecne wykonanej instalacji nie będę mógł sterować temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach. Czujnik temperatury będzie w salonie. jeśli w sklepie będą częściej otwierane drzwi to pomieszczenie będzie chłodniejsze niż część domowa zgadza się?? W hurtowni proponują piec Brotje BBSEVOS20H - 10tyś - który może sterować jednocześnie trzema obiegami. Co możecie zaproponować w moim przypadku ? Brotie o którym wspominasz to kondensat stojący wraz ze zintegorowanym zasobnikiem do CWU. Problemem sterowania kilkoma obiegami nie jest sam piec ale ilość modułów jakie musisz dokupić aby taką regulację uzyskać. Może poszukaj tańszej oferty pieca wiszącego z osobnym zasobnikiem. Są całe pakiety wraz z regulatorem i zastawem przyłączeniowym oraz szachtem do komina. W podanym schemacie sterowanie może się odbywać osobno także gdyż regulator utrzymujący temperaturę będzie umieszczony w pomieszczeniu z podłogówką i tam temperatura będzie stała, natomiast pomieszczenia z kaloryferami można regulować albo poprzez zmianę krzywej grzewczej dla drugiego obiegu lub poprzez regulację zaworów grzejnikowych. Jeśli chodzi o zróżnicowanie temperatury pomiędzy obiegami podłogówki to można to jednorazowo uzyskać poprzez regulację rotametrami umieszczonymi na rozdzielaczu. Jeśli chodzi o opcję aby regulator widział dwa obiegi to najlepszym rozwiązaniem jest zrezygnowanie z mieszacza umieszczonego na rozdzielaczu tylko dodanie do instalacji osobnej grupy pompowej z siłownikiem która będzie sterowana z modułu dołączonego do pieca tak jak to robi u siebie Vaillant. Instrukcje instalacji kotła kondensacyjnego do ściągnięcia z netu zawiera schematy także dwóch obiegów w których moze być zastosowana. Dołączenie modułu VR61/4 powoduje iż regulator umieszczony w salonie widzi osobno dwa obiegi i wtedy jest możliwe nastawienie temperatur osobno dla obiegu podłogówki i osobno dla grzejników. Ponadto regulacja krzywej grzewczej już różnicuje temperatury obu obiegów. Regulacja osobno dla każdego pomieszczenia z podłogówką jest możliwa tylko poprzez zastosowanie zaworów na samym rozdzielaczu i regulatorów w każdym z pomieszczeń, jednakże taka regulacja nie współpracuje z regulatorem pieca przez co automatyka pieca i jego regulator pogodowy nie jest w stanie dopasować ustawień do ciągle zmieniajacych się warunków obiektu gdyż zawory na rozdzielaczach zamykające pętle podłogówki powodują cykliczne zmniejszanie lub zwiększanie się pojemności instalacji CO. Jest to danfoss cf2. http://kishinev.all.biz/danfoss-cf2-master-kontroller-g123479#.V5n1lRLXkXk Jedyną możliwością w takim przypadku jest zastosowanie sprzęgu dla obiegu podłogówki przez który uzyskamy stabilizację pojemności instalacji. Edytowane 28 Lipca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 28.07.2016 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 (edytowane) Mareks77Dziękuje za wyjaśnienia. Nie wiedziałem do końca jaką funkcję pełnią te rotametry. Myślę że zostanę przy takim układzie jak teraz. W międzyczasie rozmawiałem z kilkoma serwisami w mojej okolicy. Każdy widać chwali swoje tak więc chciałbym zapytać osób bezstronnych: Serwisanci wspominali takie marki jak:immergas, junkers, termet, brotje. Pytanie czym się sugerować..... Jeśli chodzi o rekuperację to samego urządzenia jeszcze nie kupiłem. Mam po części rozprowadzone kanały. Edytowane 28 Lipca 2016 przez mw88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 28.07.2016 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Ok, nie jest to zatem zbyt duża ingerencja w budynek. Przyjmując, że jest to budynek wolnostojący, mieszany system rozprowadzania ciepła, to można przyjąć, że twoje zapotrzebowanie na moc to ok. 12 kW, - to jest oczywiście na podstawie bardzo szczątkowych danych, więc niestety nie jest to wartość wiążąca i mimo wszystlo radzę zrobić dokładne wyliczenia, by niepotrzebnie nie przewymiarować kotła. Potrzebujesz zatem kotła kondensacyjnego takie jak Vitodens 200-W To wysokosprawny wiszący kocioł kondensacyjny: 1,9-19 kW. U nas, katalogowo kosztuje on około 9 696 PLN netto- ale zawsze cenę można negocjować. Co posiada kocioł? c.w.u. ogrzewana w osobnym zbiorniku: 100, 120 lub 150 l ustawionym pod kotłem, lub 160, 200, 300 l - obok kotła z palnikiem promiennikowym MatriX z systemem kontroli i optymalizacji spalania Lambda Pro Control z wymiennikiem Inox-Radial ze stali szlachetnej i 10-letnim okresem gwarancji regulator pogodowy Vitotronic 200 z dużym kolorowym wyświetlaczem dotykowym menadżer energii pozwala kontrolować zużycie gazu i energii elektrycznej, aktualną moc z jaką pracuje kocioł i rozkład temperatury w zasobniku c.w.u. Mam nadzieję, że orientacyjne pomogłem. Co Ty na to? Proszę jeszcze o informację, czy rekuperację już wybrałeś? Wasze kotły mają duży zakres modulacji 1,9-19 kW Jaki zasobnik cwu do tego?? Do kogo mogę się zgłosić w celu obliczenia OZC ?? Jakie urządzenie musi dokupione być do sterowania kotłem w salonie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.07.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Wasze kotły mają duży zakres modulacji 1,9-19 kW Jaki zasobnik cwu do tego?? Do kogo mogę się zgłosić w celu obliczenia OZC ?? Jakie urządzenie musi dokupione być do sterowania kotłem w salonie ?? Jak już Gaz to kocioł z jak największą modulacją! OZC > Asolt. Rekuperacja zależy od portfela, najlepsze centrale to airpacki od thessli. Możesz też pomyśleć nad onyxem (osobiście fanem nie jestem a takiego mam), vent'sem czy alnorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 28.07.2016 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Jak już Gaz to kocioł z jak największą modulacją! OZC > Asolt. Rekuperacja zależy od portfela, najlepsze centrale to airpacki od thessli. Możesz też pomyśleć nad onyxem (osobiście fanem nie jestem a takiego mam), vent'sem czy alnorem. W trakcie budowy trafiłem na pewien kalkulator zużycia energii cieplnej który także przelicza koszt roczny ogrzania budynku. Nie wiem jak bardzo brać go na serio ale dzięki niemu mam 15 styro na parterze a nie 5 jak zaproponowali wykonawcy. Wyliczenia przedstawiam poniżej: Co do pieca coraz bardziej przekonuje mnie firma IMMERGAS. W swojej ofercie mają: VICTRIX 12 X TT 2 ErP VICTRIX 20 X TT 2 ErP VICTRIX 20 X TT 1E Według powyższych obliczeń który byłby najodpowiedniejszy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.07.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 W trakcie budowy trafiłem na pewien kalkulator zużycia energii cieplnej który także przelicza koszt roczny ogrzania budynku. Nie wiem jak bardzo brać go na serio ale dzięki niemu mam 15 styro na parterze a nie 5 jak zaproponowali wykonawcy. Wyliczenia przedstawiam poniżej: [ATTACH=CONFIG]362531[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362532[/ATTACH] Co do pieca coraz bardziej przekonuje mnie firma IMMERGAS. W swojej ofercie mają: VICTRIX 12 X TT 2 ErP VICTRIX 20 X TT 2 ErP VICTRIX 20 X TT 1E Według powyższych obliczeń który byłby najodpowiedniejszy ?? Taki kalkulator to raczej zabawka ale jakieś "przymiarki" zrobić można. Dobrze że dałeś chociaż 15 cm ja do podłogówki zalecam minimum 20 cm ale ja siedzę głównie w elektrycznych ogrzewaniach. Jak chcesz mieć dokładne obliczenia to tak jak podałem kontaktuj się z Asoltem. Tej pierwszy kocioł może być za słaby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.07.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Co do tych screenów to te sprawności ogrzewania gazowego na poziomie 100 paru procent to trochę taki chwyt marketingowy... Całość systemu w życiu nie da tyle. Nawet i kocioł nie ma ponad 100% przecież to nie jest pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.07.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Jeśli skłaniasz się do Immergas-a to OK. Metraż domu i twój wynik mówi abyś skłaniał się raczej bliżej 20kWNiektórzy radzą aby przy wyborze kotła zorientować się w ilości serwisantów danej firmy w okolicy.Ich duża ilość świadczy o ilości urządzeń w okolicy i tym samym o małych problemach z kotłami.Jednakże serwisanci z czegoś muszą żyć a że z uruchamiania nowych instalacji i przeglądów raz do roku szału nie ma więc może to także świadczyć o dużej awaryjności danego producenta.Tak więc z uwagi na te dwa punkty widzenia zamiast z serwisantami rozmawiaj lepiej z zaufanym instalatorem.On jedyny nie doradzi i zainstaluje Ci czegoś z czym później będzie miał kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.07.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Wasze kotły mają duży zakres modulacji 1,9-19 kW Jaki zasobnik cwu do tego?? Do kogo mogę się zgłosić w celu obliczenia OZC ?? Jakie urządzenie musi dokupione być do sterowania kotłem w salonie ?? Jeśli chcesz również CWU to może lepszym kotłe będzie Vitodend 222 W. Vitodens 222-W zapewnia wyjątkowo wysoki komfort ciepłej wody: posiada on ładowany warstwowo zasobnik ciepłej wody użytkowej o pojemności 46 litrów. Podczas poboru ciepłej wody ilość ta jest porównywalna z oddzielnie ustawionym zasobnikiem ciepłej wody o pojemności 150 litrów. Wszystkie komponenty są dostępne od przodu, odstęp serwisowy z boku nie jest konieczny. Wszystkie elementy instalacji są już fabrycznie zmontowane. A z chwilą zawieszenia kotła na uchwycie ściennym wszystkie przewody grzewcze i wody pitnej są jednocze- śnie bezpiecznie i szczelnie połączone z siecią – bez śrubunków, zacisków lub lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sizorek 29.07.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Jakie urządzenie musi dokupione być do sterowania kotłem w salonie ?? Na to pytanie Ci jeszcze nikt nie odpisał. Jeśli jeszcze nie masz zrobionych tynków najlepiej byłoby rzucić sobie przewód, przykładowo 2x0,75 do komunikacji z kotłem lub sterowania nim załącz/wyłącz. Jednak jeśli nie masz takiej możliwości, zawsze można dokupić sterowanie radiowe z tym że taki regulator będzie na pewno troszkę droższy. I teraz tak- większość kotłów umożliwia sterowanie pracą kotła poprzez zwarcie/rozwarcie styków. Najprostsze regulatory pokojowe można kupić już za około 100 złotych- tutaj masz zazwyczaj jedynie możliwość ustawienia temperatury nocnej/dziennej oraz ustawienia przedziałów czasowych (harmonogramu tygodniowego) w jakich godzinach kocioł ma utrzymywać temperaturę dzienną i temperaturę nocną. Drugą opcją jest dokupienie dedykowanego przez producenta kotła regulatora pokojowego i tu być może będziesz miał już możliwość komunikacji z kotłem, czyli podgląd tych informacji które wyświetlane są na regulatorze samego kotła- temperatur na poszczególnych obiegach, temperatur zadawanych, ustawienia krzywych grzewczych itd. Wybór powinien zależeć od Ciebie- myślę, że powinieneś wspomnieć też o budżecie jaki chcesz przeznaczyć na kocioł, wtedy łatwiej będzie się w coś wstrzelić. Tak jak poprzednicy zaznaczali- moja sugestia, jeśli kupujesz już kombajn, to niech podłogówka będzie sterowana właśnie przez zestaw mieszający, a Ty zyskasz możliwość precyzyjnej regulacji temperatury oraz ustawienia osobnej krzywej I ostatnia kwestia- wybór kotła. Pamiętaj, najważniejszą rzeczą jest odpowiedni wybór instalatora- dobrze zainstalowane urządzenie musi dobrze pracować i tutaj nie ma innej opcji. Większość producentów oferuje dwa lata gwarancji- wcześniej czy później i tak się coś zepsuje, trzeba będzie przeprowadzić konserwację więc dostępność serwisu w miejscu zamieszkania jest ważna. Kolejna sprawa, sugeruj się właśnie dużym zakresem modulacji. I tak jak ktoś już wcześniej powiedział- każdy chwali swoje, więc ja od siebie polecę właśnie markę Viessmann. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 01.08.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 I ostatnia kwestia- wybór kotła. Pamiętaj, najważniejszą rzeczą jest odpowiedni wybór instalatora- dobrze zainstalowane urządzenie musi dobrze pracować i tutaj nie ma innej opcji. Większość producentów oferuje dwa lata gwarancji- wcześniej czy później i tak się coś zepsuje, trzeba będzie przeprowadzić konserwację więc dostępność serwisu w miejscu zamieszkania jest ważna. Kolejna sprawa, sugeruj się właśnie dużym zakresem modulacji. I tak jak ktoś już wcześniej powiedział- każdy chwali swoje, więc ja od siebie polecę właśnie markę Viessmann. Pozdrawiam To ja może wyjaśnię, jeśli mowa o serwisie i instalatorach: TUTAJ znajdziesz najbliższego w okolicy partnera firmy Viessmann. Warto z nimi porozmawiać, zaprosić na budowę i z pewnością dobiorą odpowiedni model i moc urządzenia po wizji lokalnej i rozmowie po rozmowie. Co do serwisu, firma Viessmann zapewnia 24 serwis. Co to znaczy? Otóż przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę udostępniamy Państwu pomoc techniczno-serwisową. Pomoc skierowana jest zarówno do użytkowników naszych urządzeń, jak i do instalatorów oraz serwisantów. Jeśli chcesz sprawdzić nasze referencje, mamy całą bazę lokalizacji w których działają nasze urządzenia - TUTAJ możesz przeglądnąć. W razie pytań - postaram się pomóc Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 01.08.2016 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Chciałem jeszcze zapytać o kontrole podłogówki w moim układzie. Mając ustawiony sterownik pokojowy w salonie gdzie na 90% powierzchni parteru jest podłogówka a na poddaszu gdzie 90% to grzejniki które pracują na temperaturze 55stopni. Jeśli zmniejszę temperaturę na sterowniku z 22 na 20 stopni to podłogówka nadal będzie tak samo grzać jak grzała, zmniejszę jedynie temperaturę grzejników, tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 11.08.2016 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Zleciłem wykonanie OZC. Oto jego wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts