Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - nie działa - rury w stropie

Recommended Posts

Czy klimatyzacja bez sprężarki chłodzi ...?

" Nie mam GWC ale wiem że to nie działa" ...:D

wg mnie GWC może pomóc w ochronie przed przegrzaniem, ale nie schłodzi. przynajmniej takie rurowe, jakie mam zakopane. duże GWC zakpoane głęboko będzie działać lepiej niż małe zakopane płytko, ale skraplanie wody może być problemem (jak u M.A.G.)

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok. Ale jeszcze raz napiszę - nie oczekuję że będę miał rano lodówkę. Chodzi mi o straty na kanałach doprowadzających powietrze do pomieszczeń (które są ogromne). Jaki jest sen pisania o jakiejś tam sprawności reku przy wymianie powietrze na poziomie 85,90 iluś tam procent jak i tak straty na przewodach są tak ogromne że jeden chu....

Ja chcę się spróbować dowiedzieć czy przewody w stropie są odpowiednio zaizolowane - albo skąd tak duże straty i czy mogę to jakoś reklamować.

Stąd najpierw szukam pomocy tutaj.

Latem to ja bym się zbytnio nie przejmowal wiekszy problem jest w zimie zwlaszcza gdy te rureczki słabo lub wcale nie ocieplane idą w podłodze podgrzewane tak było u klienta u którego pracowałem klient zadowolony bo na zewnątrz mróz a z anemostatu leci cieplutkie powietrze w domu 20stopni a z anemostatu leci 23 dlatego na parterze był zawsze zaduch bo swieze cieplejsze powietrze przemieszcza się pod sufitem a to gorsze nadal jest w pomieszczeniu. U mnie teraz w domu 27 na zewnątrz 20 i z anemostatu też leci 20stopni i rano będzie 26 może 25 więcej jak 2 stopnie nie da rady zbić najważniejsze to nie dopuszczenie do nagrzania domu ja nie mam sterownika tylko zwykły potecjometr i często zapominam wyłączyć reku na dzień

Rekuperator jeat potrzebny zima a nie latem. Larem jest potrzebny nawiew i wyciag a sama centrala moglaby byc bez rekuperacji

nieprawda. latem rekuperator w dzień może chodzić na wymienniku zapobiegając nawiewaniu ciepłego powietrza, w nocy bypass wymiennika, żeby leciało chłodne. do tego czasem otwieranie okien w nocy (rzadko w samej sypialni) i jest pełen komfort - nie trzeba robić z salonu sypialni, żeby spać koło klimatyzatora całą rodziną jak u wg39070

Latem to ja bym się zbytnio nie przejmowal wiekszy problem jest w zimie zwlaszcza gdy te rureczki słabo lub wcale nie ocieplane idą w podłodze podgrzewane tak było u klienta u którego pracowałem klient zadowolony bo na zewnątrz mróz a z anemostatu leci cieplutkie powietrze w domu 20stopni a z anemostatu leci 23 dlatego na parterze był zawsze zaduch bo swieze cieplejsze powietrze przemieszcza się pod sufitem a to gorsze nadal jest w pomieszczeniu. U mnie teraz w domu 27 na zewnątrz 20 i z anemostatu też leci 20stopni i rano będzie 26 może 25 więcej jak 2 stopnie nie da rady zbić najważniejsze to nie dopuszczenie do nagrzania domu ja nie mam sterownika tylko zwykły potecjometr i często zapominam wyłączyć reku na dzień

To Ty wyłączasz wentylację na dzień ?

nieprawda. latem rekuperator w dzień może chodzić na wymienniku zapobiegając nawiewaniu ciepłego powietrza, w nocy bypass wymiennika, żeby leciało chłodne. do tego czasem otwieranie okien w nocy (rzadko w samej sypialni) i jest pełen komfort - nie trzeba robić z salonu sypialni, żeby spać koło klimatyzatora całą rodziną jak u wg39070

Ale w taki upalny dzień przy pracującym reku na wymienniku nie będziesz miał chłodniej w domu niż jakby był wyłączony cały dzień tym bardziej jeśli przez cały dzień mało kto jest w domu bo dzieci to jednak wolą siedzieć na zewnątrz w Lato

U mnie to akurat jest tak ze na Lato wkladam kasetę letnią którą sam sobie wykonałem i w upalny dzień staram się wyłączać reku A na noc reku na ful lub zmniejszam moc i otwieram okna

Ale w taki upalny dzień przy pracującym reku na wymienniku nie będziesz miał chłodniej w domu niż jakby był wyłączony cały dzień tym bardziej jeśli przez cały dzień mało kto jest w domu bo dzieci to jednak wolą siedzieć na zewnątrz w Lato

U mnie to akurat jest tak ze na Lato wkladam kasetę letnią którą sam sobie wykonałem i w upalny dzień staram się wyłączać reku A na noc reku na ful lub zmniejszam moc i otwieram okna

Wy naprawdę myślicie że te kasety letnie czy obejścia wymiennika coś dają bez wymiennika gruntowego...?

O znacznej wydajności wentylacji to już nawet nie wspomnę...( i nie chodzi tu o jakieś sterowanie na godziny...)

Wy naprawdę myślicie że te kasety letnie czy obejścia wymiennika coś dają bez wymiennika gruntowego...?

O znacznej wydajności wentylacji to już nawet nie wspomnę...( i nie chodzi tu o jakieś sterowanie na godziny...)

A wy naprawdę myślicie że budowanie gwc dla paru mroznych dni w zimie i kilkunastu w lecie ma sens?

Ja dziękuję wolę już sprawić sobie klimatyzator.

oczywiście, że nie będzie chłodniej, ale nie będzie też się tak przegrzewać jak przy otwartym bajpasie. wentylacji w dzień nie wyłączam, bo u mnie jednak więcej przebywa się wewnątrz, szczególnie podczas największych upałów. dzięki temu, że wentylacja chodzi w ciągu dnia na najniższym biegu, nie ma zaduchu jak w domach z wentylacją grawitacyjną.

A wy naprawdę myślicie że budowanie gwc dla paru mroznych dni w zimie i kilkunastu w lecie ma sens?

Ja dziękuję wolę już sprawić sobie klimatyzator.

A klimatyzator w salonie przy chałupie z poddaszem ma sens dla tych kilkunastu dni w roku ...?

Rozumiem że ta klimatyzacja to też wietrzy dom i zapobiega szronienia wymiennika...:D

On jeszcze nie wie, bo nie mieszka.

Mówię Ci, załóż sobie tą klimę i przestań dogryzać, bo jest to już nudne. A co do otwierania okien i późniejszego włączania klimatyzatora to kto mi zabroni? To ja płacę rachunki za prąd i jeśli mnie stać to moja sprawa. A Ty najlepiej zamuruj sobie okna bo przez szyby ucieka sporo energii. Zawsze zaoszczędzisz a pieniądze dasz dziecku, nie? I jeszcze można zrobić tzw dostęp kontrolowany, czyli automat otwiera drzwi wejściowe o ustalonych porach. Oszczędność pełną gębą.

Drogi kolego, nie dogryzam, tylko stwierdzam fakt

Klimę,jeśli poczuję potrzebę, to założę.

Mieszkam rok, po dwóch, trzech będe mógł ocenić, czy jest mi potrzebna.

Natomiast na pewno nie będe skąpił, tylko założę sobie kanałówkę, źeby schłodzić/ogrzać cztery pomieszczenia, żeby podczas upałów nie schodzić sie z wszystkimi domownikami na wspólne nocowanie w chłodnym salonie

Edytowane przez fotohobby

Mówię Ci, załóż sobie tą klimę i przestań dogryzać, bo jest to już nudne. A co do otwierania okien i późniejszego włączania klimatyzatora to kto mi zabroni? To ja płacę rachunki za prąd i jeśli mnie stać to moja sprawa. A Ty najlepiej zamuruj sobie okna bo przez szyby ucieka sporo energii. Zawsze zaoszczędzisz a pieniądze dasz dziecku, nie? I jeszcze można zrobić tzw dostęp kontrolowany, czyli automat otwiera drzwi wejściowe o ustalonych porach. Oszczędność pełną gębą.

Możesz powiedzieć co robisz w tym wątku? Znowu klikasz tylko po to by klikać. Na temat w tym wątku nic powiedzieć nie możesz bo się nie znasz, doświadczenie też zerowe. Wybrałeś kupę kasy na klime na jedno pomieszczenie zamiast poczytać i dołożyć i zrobić ją w każdym pomieszczeniu. Nie pouczaj bo się nie znasz.

Panowie (a może i Panie),

Co tu się ku...a dzieje? Czy Wy macie po 14 lat? Co to jakieś bezsensowne posty? Kto ma jaki samochód, jaką wentylację, większego penisa :/

Podsumowując to co udało mi się dowiedzieć: reku nie schłodzi w nocy domu (nie więcej jak 1-2 st.). Nie doprowadzać do nagrzewania - kluczowa sprawa. W dzień reku ustawiać na najniższy bieg. W nocy odkręcać na full z załączonym bypassem.

Pytania:

1. rozumiem że to że powietrze tak bardzo się nagrzewa zanim dotrze do anemostatów to normalna rzecz? a nie objaw złej izolacji/instalacji? - bo tutaj nikt mi nie odpowidział na to

2. reku na pierwszym biegu działa domyślnie na 40%. CZy uważacie że można pierwszy bieg ustawić np. na 20%? Żeby jakaś wymiana w dzień była, ale nie na tyle duża żeby nie nagrzewała domu? Ma to sens?

Z moich obserwacji wynika że chłodne powietrze wychodzące z rekuperator, zanim doleci do anemostatu nagrzewa się od stropu (albo strychu) i do domu wpada praktycznie taka sama temperatura jaka jest w środku. Efekt jest taki że nie jestem w stanie przez noc schłodzić domu :///

Jak masz izolowany strop i dach?

Na strychu o ile temperatura spada po takiej nocy?

Brak izolacji rur powoduje, że nie masz wpływu na to, gdzie idzie ciepło, a tylko gdzie idzie powietrze. Przecież ta wylewka robi też za wymiennik ciepła i niezły akumulator - i jak masz izolację pod nią, a nie izolowany dach, to bez sensu ta cała rekuperacja, bo cały chłód/ciepło idzie w strych.