Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalator, jakie uprawnienia potrzebne?

Recommended Posts

Witam, pracuje juz kilka lat jako pomocnik instalatora, dużo już potrafię rzeczy zrobić i chciałbym dorobić sobie po pracy. Mam jednak pytanie, bo, żeby zostać instalatorem samodzielnie wykonującym instalacje,. wod- kan, gaz i co, oraz montaż urządzeń grzewczych trzeba mieć uprawnienia mam racje? Tu pojawia się moje pytanie, jakie? Z tego co wyczytałem w internecie trzeba mieć G1, G2 i G3. Znalazłem też szkołę, która w atrakcyjnej cenie przeprowadza szkolenia i egzaminy, po których otrzymuje się wspomniane uprawnienia Eksploatacyjne i Dozoru, czy takie uprawnienia mi wystarczą, do wykonania komuś instalacji wody, centralnego ogrzewania, albo zamontowania termy/kotła gazowego?

Dodam, że nie chcę się pytać mojego szefa, żeby nie domyślił się czasami, że chce sobie dorobić, pewnie też dlatego nie wysłał mnie na takowe szkolenie.

Pozdrawiam Paweł

Edytowane przez leymann

Czyli wystarcza mi tylko G3?

Doświadczenie mam, ale praktyczne, mówię, że pracuje jako pomocnik, ale sam wykonałem już kilkaset instalacji c.o., gazowych, wody i kanalizacyjnych sam, mimo, że nie mam uprawnień, szef przywozi mnie tylko na miejsce budowy z materiałami i narzędziami, a sam gdzieś jedzie. Natomiast wszystkie papierki On załatwia i podbija, dlatego nie jestem w to wtajemniczony co i jak. I co prawda w początkowych etapach partoliłem sprawę, ale teraz już nie zdarzają mi się żadne.

chyba, że chcesz być elektrykiem, że piszesz o G1 lub pracować z sieciami przesyłowymi i wysokimi napięciami, że piszesz o G2.

Zasadniczo monterzy gazowi, poza uprawnieniami, przechodzą także szkolenia u producentów sprzętu.

Wiem Elfir, byłem na takich szkoleniach, akurat z kana, wavina, viegi, upnora itd. Ale wydaje mi się, że dyplom, który oni tam wydaja to nie są żadne uprawnienia, a samo szkolenie, to chyba każdy wie jak wygląda. Ja tam tylko kształtkę zobaczyłem a filmiki, które tam puszczali to na internecie też są i w każdym katalogu tez jest opisany sposób montażu. Czyli w takim wypadku wystarczy że zrobię sobie uprawnienia G3 i mogę montować instalacje i piecyki gazowe. Wielkie dzięki za pomoc Panowie

A jeszcze mam takie dość głupie pytanie, jaką postać ma mieć pieczątka, którą trzeba wbijać do kart gwarancyjnych kuchenek, term i kotłów?

Paweł Koc

Uprawnienia gazowe XXXXXXX

Coś takiego może być? Czy jest jakiś standard tych pieczątek i opisane co musi być na nich wypisane?

Edytowane przez leymann

A Ty zrozumiałaś co napisałem??? Zaproś sobie tego Pana do swojego pieca może Ci go naprawi ( bo ma papiery) :)

nikt nie naprawi konstrukcji, która ma wadę produkcyjną.

Poza tym mylisz zawody - instalator gazowy nie ma nic wspólnego z serwisantem urządzeń gazowych. Mojego pieca też nie konserwuje facet, który układał rury od gazu i robił probę szczelności instalacji.

Edytowane przez Elfir

• 1 year później...
  • 2 years później...

Witam. Do odbioru instalacji gazowej potrzebuję Pan uprawnienia G3 eksploatacja oraz dozór. Można wtedy zająć się instalacją lub ich konserwacją oraz sprawować dozór w zakresie przeglądów okresowych. Ja takie uprawnienia robiłem w :spam:

Pozdrawiam

Edytowane przez Greengaz

• 11 months później...
Witam. Do odbioru instalacji gazowej potrzebuję Pan uprawnienia G3 eksploatacja oraz dozór. Można wtedy zająć się instalacją lub ich konserwacją oraz sprawować dozór w zakresie przeglądów okresowych. Ja takie uprawnienia robiłem w :spam:

Pozdrawiam

CTZ dozór w zakresie przeglądów okresowych? Dozór jest tylko potrzebny jeżeli sie koordynuje pracami innych instalatorów jak np kierownik czy brygadzista. Dozór nie jest potrzebny zeby wykonac i podpisac montaz, czy inne elementy EKSPLOATACYJNE..

Do wykonania instalacji elektrycznej praktycznie nie trzeba żadnego papieru. Teoretycznie trzeba G1 E, ale jest to nieweryfikowalne...

Do odbioru jest gorzej:

1. Do wykonania pomiarów trzeba uprawnienia G1 (potocznie zwane SEP) E pkt 10.

2. Protokół pomiarowy jest podstawą do wpisu do dziennika budowy lub wydania zaświadczenia o gotowości instalacji do podłączenia licznika. Tu trzeba G1 D oraz uprawnienia budowlane elektryczne oraz ubezpieczenie (czy Izbę, jak zwał tak zwał)

Do wod-kan:

Do wykonania nie trzeba, do odbioru uprawnienia sanitarne budowlane oraz opłaconą Izbę.

Do gazu:

G3 E do wykonania, G3D oraz sanitarne budowlane i Izbę

Do montażu kotłów:

Szkolenie u konkretnego producenta/dostawcy/dystrybutora kotłów. Inaczej klient nie ma gwarancji

Do klimy:

F gazy na osobę, F gazy na firmę, G1 E na osobę oraz szkolenie u konkretnego producenta/dostawcy/dystrybutora klimy. Inaczej klient nie ma gwarancji