Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plyta Libet Maxima 80/80 wsadzona pionow? da sie?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie. Chcialbym wokonac bok tarasu ziemnego. Szukam odpowiedniego materialu ktory stanowic bedzie sciane.

Taras ma byc podniesiony okolo 45cm powyzej "trawnika" czyli punktu zero.

Teoretycznie najczesciej wykonuje sie to z gotowych elementow typu palisada lub wylewa beton. Tyle ze te rozwiazania wydaja mi sie malo estetyczne. Szukam czegos o duzej powierzchni.

Teraz plyta Libet Maxima w kwadracie ma wymiar 80/80cm. Gdyby ustawic ja pionowo, 35 cm bylo by w ziemi 45 cm ponad ziemia. Na dole pewnie jakos zabetonowana.

Plyta ma zdaje sie szerokosc 8cm. Czy to wytrzyma napor ziemi z tarasu?

Wytrzymac wytrzyma, tylko taka plyta swoje wazy i bardziej bym sie obawial ze z czasem siadzie. Chyba ze zrobisz pod spodem betonowa stope powiedzmy 15x15cm i w nia z jednaego preta zbrojeniowego i na tym ulozyl plyty. Ew ponizej poziomu ziemi przywalic na 3 kolki rozporowe, tylko musialbys sprawdzic czy plyta nie peknie jak zaczniesz wiercic

znajomy robi z wielkoformatowych płyt tarasowych lekkie murki oporowe - takie bardziej dekoracyjne niż trzymające wielki napór ziemi. Osadza podobnie do osadzania krawężników chodnikowych.

Wygląda to podobnie jak tu:

2085d34ac97e4619fc5fa3e445d0e47c.jpg

Elfir - podeślij proszę jakiś kontakt do znajomego.

Bardzo fajne te plyty - bo sa cienkie. Ciekawe jak sa zaglebione w ziemi, bo wystaja na jakies 80cm !! Niezle

Nie doczytalem dokladnie ze to taras ziemny. Cos z tylu glowy mialem ze masz murowany i chcesz zrobic wykonczenie. Takze kolki pomin, zrob porzadna stope

Nie polecam produktu tej firmy o nazwie maxima.

Ostatnio zakupiłem 5 palet tego produktu, wszystkie płyty mają odbarwienia koloru białego.

Wygląda to naprawdę paskudnie.

W odpowiedzi na reklamację dowiedzialem się, że po pewnym czasie tzn. po opadach atmosferycznych i w czasie użytkowania plamy same znikną. Ale też mogą pojawić się nowe i takie tam, generalnie jedna wielka ściema. Zostałem z towarem zakupionym za niemałe pieniążki, który mogę jedynie wywalić na gruz...............

Mikołaj - na zdjęciu wysokość to ok. 60 cm. To mogłyby być płyty 100 cm.

Pisząc o znajomym, mam na myśli znajomego, który prowadzi firmę zakładającą ogrody i takie murki wykonywał u klientów, a nie , że on produkuje.

Przy okazji zobacz sobie ofertę wielkoformatowych płyt i kształtek oporowych firmy Jadar.

Elfir - dzieki za informacje o plytach Jadar. Faktycznie cos podobnego do Maximy robia. Moze bedzie to ciekawa alternatywa. Ale stronka bardzo uboga, brak tez informacji w necie. Zobacze na zywo :)

No tak myslalem ze znajomy robi takie murki a nie produkuje plyty. Myslalem ze moze pogadam o ewentualnej realizacji, tudziez dowiem sie czegos sensownego o postawieniu tak duzej plyty w pionie.

No fakt nie wyglada to najlepiej. Przy czym mysle (oczywiscie moge sie mylic) ze jezeli wychodzi to na produkcie takim jak Libet, to na innych plytach tez bedzie wychodzilo. Pewnie trzeba by wybrac totalnie inny material jak badz co badz plyty chodnikowe. Ja raczej bede trzymal sie Maximy, przy czym wybiore kolor jasniejszy, to moze takich kwiatkow nie bedzie widac.

Z innej beczki to widze ze jest tez MALY PROBLEMIK w ustawianiu plyt w pionie. Boki plyty nie sa zbyt piekne, ani rowne. Zastanawiam sie czy nie przykleic jakiejs plytki gresowej od gory ?? :)