Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie rezerwowe przy zasilaniu z sieci miejskiej ciepłowniczej

Kemotxb

Recommended Posts

Witam ! W projekcie domu posiadam kotłownię na kocioł gazowy i będę ją dodatkowo adaptował aby spełniała warunki kotłowni na paliwo stałe (docelowo pellet), ponieważ nie mam możliwości podłączenia do sieci gazowej. Jednak podstawowym źródłem ogrzewania będzie ciepło z sieci miejskiej zarówno dla C.O. jak i C.W.U. Całość domu to 120 mkw p.u. (mniej więcej po połowie parter i poddasze) oraz garaż z kotłownią w bryle. Wszędzie podłogówka oraz w salonie biokominek (bardziej dla klimatu niż ogrzewania). Chciałbym mieć jakąś sprawną i niedrogą alternatywę dla sieci miejskiej w razie awarii, czyli tzw pełną rezerwę dla zapotrzebowania zarówno w zimie jak i w lecie. Myślałem żeby zainstalować kocioł na gaz i zasilać go z butli 11kg tak aby dom był w pełni funkcjonalny aż do usunięcia awarii w sieci miejskiej CO. W rozumieniu awarii mówię tu o czasie kilku dni. Kocioł na gaz jest wygodny i nie potrzebuje obsługi poza wymianą butli (nie wiem na ile wystarcza) więc spełnia warunki. Macie jakieś pomysły ? Czy może jakaś koza z płaszczem będzie tańsza, lepsza ?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

@Kemotxb

Popytaj sąsiadów kiedy i jak długo trwała awaria sieci ciepłowniczej i dopiero odpowiedz sobie czy warto inwestować w kotłownię 10 - 15 000 zł.

Ocieplony dom utraci 1 - 2 st/dobę, co wyrównasz farelką.

Kocioł nie używany również wymaga przeglądów w okresie gwarancji = koszty.

Kotłownie na pellet będę miał tylko na papierze, tak w razie czego żeby pozwolenie na budowę i inne uzgodnienia brały to pod uwagę, tak na przyszłość. Ogrzewanie z sieci jest dość niezawodne i przerwy zdarzają się rzadko i są krótkie. Jednak magistrala nie jest już nowa i w niedalekiej przyszłości będą przerwy w przesyle (wiem bo pracuję w branży sąsiedniej) stąd chcę mieć alternatywę w razie takich sytuacji. Wychłodzenie domu nie jest tak priorytetem bo będę miał przyzwoicie ocieplony budynek. Bardziej chodzi o CWU a jak już CWU mam robić to i CO można dołączyć tak aby zapewnić minimum dla podtrzymania parametrów użytkowych. Dlatego nie chcę wyrzucać aż tylu pieniędzy, potrzebuję rezerwy prostej, łatwej, taniej

@Kemotxb

I zawiadomią Cię 15 czerwca, że od 1 lipca z uwagi na remont sieci będzie przez 7 dni przerwa w dostawie cieplej wody, a Ty wówczas zamontujesz kocioł na pellet za 12 - 15 tysięcy co by podgrzać ca 2-3 m3 wody?

Znajdziesz wykonawcę?

Po remoncie kocioł będzie stał 20 - 30 lat do następnego remontu?

Cóż. Inwestor decyduje.

To była pierwsza myśl żeby właśnie w zasobnik wpakować grzałkę i po kłopocie. To rozwiąże problem CWU. Ale teraz nie daje mi spokoju to ogrzewanie. Lubię być niezależny i przygotowany na różne nieoczekiwane sytuacje. Od samego początku budowy domu (na tą chwilę projektowanie) określam punkty słabe i newralgiczne tak aby wszystko było dopracowane i nie zaskoczyło mnie w przyszłości. Błędów nie uniknę ale mogę minimalizować ich skutki albo ilość.

@Kemotxb

a Ty wówczas zamontujesz kocioł na pellet za 12 - 15 tysięcy co by podgrzać ca 2-3 m3 wody?

Znajdziesz wykonawcę?

Po remoncie kocioł będzie stał 20 - 30 lat do następnego remontu?

Cóż. Inwestor decyduje.

Spokojnie, to nie tak, skąd ta porywczość. Nikt nie mówi tutaj o kotle na pellet na sytuacje awaryjne i żeby stał nieuużywany, tylko o przygotowanie projektowe tak aby w przyszłości można było zrezygnować z ogrzewania miejskiego na koszt paliwa stałego. Bez kucia ścian czy kłopotliwej zmiany istniejących rurociągów. A teraz chciałbym mieć rezerwę tanią, łatwą tak aby przerwa w zasilaniu z sieci miejskiej była jak najmniej odczuwalna

Jestem spokojny ;). Nie takie rzeczy widziałem.

Generalnie.

W miarę dobrze ogaconym domu inwestycja w dwa niezależne źródła ogrzewania, z których jeden może kiedyś się przyda, jest pozbawiona ekonomicznego sensu.

Do tego jako alternatywę wybierasz jeden z najdroższych systemów na etapie inwestycji i bez gwarancji, że za np. 15 lat pozwolą go zainstalować. Domniemam, że mieszkasz w mieście.

Dowiedz się w starostwie, czy wydadzą PNB na ogrzewanie paliwem stałym w sytuacji, gdy istnieje możliwość podłączenia do sieci ciepłowniczej.

Koło zapasowe w aucie też jest pozbawione ekonomicznego sensu i często trzeba do niego dopłacić na etapie kupna nowego auta, mimo to rozsądny kierowca wozi sprawne koło w bagażniku bo kapeć na drodze to nie tylko straty finansowe które przeważnie są niewielkie bo załatanie dziury w oponie nie pokrywa zakupu koła zapasowego. Jednak bardziej liczy się to że nie dojedziemy na czas, lub narazimy się na postój w niebezpiecznym miejscu i będzie to nerwowa i stresująca sytuacja. Tak mieszkam w mieście. Kolega sąsiad dostał pozwolenia na kotłownie PS mimo iż aktualnie korzysta z sieci i ja również tak chcę :). Pomińmy temat ekonomicznego sensu, a dołóżmy za i przeciw dla gazówki, kozy, albo elektryki tak abym mógł coś wybrać i uwzględnić na etapie projektu.

- elektryka jest tania w instalacji, wielokrotnie tańsza niż cokolwiek innego

- elektryka jest najmniej awaryjna

- serwis elektryki jest najmniej kosztowny

- koszt eksploatacji jest na tyle niski, że przy stosowaniu awaryjnym nigdy nie zrówna się z jakąś kotłownią gazową czy innym kominkiem

chyba że ty tak naprawdę nie szukasz źródła awaryjnego, ale obniżającego rachunki?

i wózek inwalidzki na plecach, bo można złamać nogę.

Daj spokój z takim myśleniem.

Zawsze możesz podłączyć bufor 700 - 1 000 litrów z grzałką i podłączyć do istniejącej instalacji, a zbiornik postawić chociażby w garażu.

Brak komina, kotłowni - oszczędzasz min. 25 tys., Bezobsługowe w porównaniu z pelletem.

Jaki jest koszt kWh z ciepłowni?

Nie szukam obniżania rachunków a taniej i łatwej rezerwy. Budowanie domu bez komina to strzał w kolano, tak samo jak brak kotłowni. Dom buduje się po to aby był praktyczny, bezpieczny i zapewniał zaspokojenie podstawowych potrzeb, a nie był tylko oszczędnością. Z przesadnej oszczędności można tylko stracić. Z resztą nie o to mi chodziło w postach aby przekomarzać się czy coś mi jest potrzebne czy nie. Wysłuchałem za i przeciw i nadal chcę zasilanie rezerwowe. A w poście prosiłem o przykłady. Na tą chwilę CWU na grzałkę elektryczną. CO ... nadal w poszukiwaniach

Jak napisałem.

Bufor z grzalką do co.

Masz do wyboru

- PC z odwiertami lub powietrzna. Sorki, nie wchodzi w grę bo nie wymaga komina,

- gaz z butli 11 - 33 kg lub zbiornika na zewnątrz - w zasadzie też nie wymaga komina murowanego, czyli odpada,

- bojler z grzałką do co i cwu - odpada,

- panele foto + bufor - odpadają,

- instalacja elektryczna w podłodze - odpada,

- infrapanele - podobnie.

Wybór masz ograniczony. Komina wymaga pellet, ekogroszek, śmieciuch, trociniak...

Pellet najdrożej w inwestycji i eksploatacji oraz ... . Po co o tym piszę, przecież, koszty nie mają znaczenia.

Poddaje się.

Kemot, prezerwatywy też dwie zakładasz?

Idąc twoim tokiem rozumowania, to ludzie w blokach umrą jak będzie awaria sieci ciepłowniczej... trudno, ale chyba wszyscy muszą wygospodarować miejsce na kotłownię i komin...

nie wniosłeś nic do tematu, poza sarkazmem :p i to w dodatku niesmacznym. Myślę, że swój tok rozumowania możesz zachować dla siebie, a mój zostaw w spokoju. Nikomu nie narzucam co ma robić, a jedynie szukam opinii. Zauważyłem dziwne zjawisko na tym forum (i innych też) że im ktoś ma więcej postów w liczniku tym mniejszy autorytet przedstawia i uważa że tylko jego opinie są słuszne. Forumowiczu michalcik81 ... jesteś wyjątkiem od reguły :). Temat do zamknięcia, bo zamiast konstruktywnych wniosków i podpowiedzi mamy filozoficzną debatę na temat udowadniania tez ...

Dostałeś maksymalnie rzeczowe, logiczne i uzasadnione pomysły.

Problem w tym, że usiłujesz samego siebie przekonać, że pellet to dobry wybór i bolejesz, że nikt tego pomysłu nie poparł.

Chichoty zaczęły się po zignorowaniu przez ciebie logicznych argumentów na rzecz prądu.

Najbardziej samowystarczalnym systemem jest rozbudowana elektrowoltaika + panele (ewentualnie piec na biopaliwa - słomę, owies lub turbina wodna) - dom zero lub plusenergetyczny. Masz wówczas w nosie Lasy państwowe z ich drewnem, miejską elektrociepłownię, spółki energetyczne, spółki węglowe i gaz od Putina.

Czy takie ogrzewanie wychodzi tanio?

Prawdopodobnie jedynie w sytuacji, gdy ograniczasz koszty budowy likwidując kotłownię i komin.

I nie chcąc przejmować się jakimikolwiek problemami eksploatacyjnymi. Bo w cenie tej gorącej wody z cieplika masz nijako koszt serwisu.

W sumie, gdybym nie miała gazu na działce, też wolałabym wodę z cieplika niż kotłownię na paliwo stałe czy inwestycję w PC z odwiertami.

Temat do zamknięcia, bo zamiast konstruktywnych wniosków i podpowiedzi mamy filozoficzną debatę na temat udowadniania tez ...

A czego sie spodziewałes?, decyzję juz podjąłes i oczekujesz jej poparcia przez forumowiczów. Nie dopuszczasz zadnych innych rozwiązan oprócz ogrzewania na paliwa stałe, mozna to było zaznaczyc na samym początku dyskusji. Niektore komentarze by sie nie pojawiły. Jezeli chcesz konstruktywnych porad z zakresu kotłow na paliwa stałe, to przenies temat do wątku obok o kotłach. Proste i bez niepotrzebnych dyskusji.