Remax 02.08.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Witam, chciałem podłączyć instalacje na schodach, wszystko chyba połączyłem dobrze lecz po zaświeceniu 6 lampek ledy zaczęły migać, nie wiem co może być, próbowałem na różne sposoby i ciągle mrugały, kabel jest 2×0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remax 02.08.2016 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Dodam że wszystko p odłączyłem według schematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.08.2016 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 No tak - jakiś niesamowity "kabel", o niesamowitym przekroju.Może tu leży przyczyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remax 03.08.2016 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Taki mi doradzili w sklepie że do ledów wystarczy, a czy 3×1,5 może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 03.08.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Taki mi doradzili w sklepie że do ledów wystarczy, a czy 3×1,5 może być? Specjaliści... Mi czasami zdarza się stosować przekrój 16mm2 do oświetlenia LED. Jaki masz zasilacz? Jakiej mocy są LED-y? I pokaż schemat podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 03.08.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Taki mi doradzili w sklepie że do ledów wystarczy, a czy 3×1,5 może być? Może mówili "do lodów" a Ty nie zrozumiałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.08.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Specjaliści... Mi czasami zdarza się stosować przekrój 16mm2 do oświetlenia LED. Jaki masz zasilacz? Jakiej mocy są LED-y? I pokaż schemat podłączenia. Łączysz taśmę LED z tą szesnastką przez lutowanie czy innym sposobem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 03.08.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Łączysz taśmę LED z tą szesnastką przez lutowanie czy innym sposobem ? A napisałem, że łączę z taśma LED taki przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.08.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Aha - służy za podpórkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 03.08.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Oswietlenie LED to nie tylko taśmy i zamienniki zwykłych żarówek. A zastosowanie takichej lamp może być znacznie szersze niż tylko w domach. Co nie zmienia faktu, że zasady doboru przewodów są wszędzie takie same. Stwierdzenie, że do LED wystarczy 0,5mm2 jest po prostu głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remax 03.08.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Lampki GU10, a nie taśma led Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remax 03.08.2016 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 I aby nie mrugały to muszę do każdej lampki osobno podpiąć zasilanie, czy muszę zastosować filtry przed każdą lampką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.08.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Czyli żarówki led na 230V na przewodzie 0,5 i kilka łączeń, ciekawe jak zrobione. Nie musisz zasilać osobno pkt. możesz od lampy do lampy ale powinno tam leżeć 3x1,5 a mruga bo pewnie połączenia tego 0,5 jest do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remax 04.08.2016 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Ale dzieje się tak tylko przy podłączeniu schodowym, pozostałe oświetlenie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.08.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Ale dzieje się tak tylko przy podłączeniu schodowym, pozostałe oświetlenie jest ok Rany boskie - wszędzie masz 0,5 mm2 do oświetlenia przy napięciu 230 V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 05.08.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Rany boskie - wszędzie masz 0,5 mm2 do oświetlenia przy napięciu 230 V ? Nie całkiem, tam jest 2 x 0,5. . Taki był, po babci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remax 06.08.2016 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Widzę że wiedza jest nade wszystko, jak narazie same krytyki a nie potraficie rozwiązać problemu, mimo przewodu 2×0.5 na oświetleniu schodowym, na tym okablowaniu działa i nic się nie dzieje, jeżeli jesteście takimi fachowcami to niech chociaż jeden napisze jak to zrobiłem. NO BO WY TO WIECIE- czekam fachowcy na odpowiedzi- pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.08.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Widzę że wiedza jest nade wszystko, jak narazie same krytyki a nie potraficie rozwiązać problemu, mimo przewodu 2×0.5 na oświetleniu schodowym, na tym okablowaniu działa i nic się nie dzieje, jeżeli jesteście takimi fachowcami to niech chociaż jeden napisze jak to zrobiłem. NO BO WY TO WIECIE- czekam fachowcy na odpowiedzi- pozdrawiam Po pierwsze nikt chyba tutaj wróżką ani wróżem nie jest. A po drugie jeśli dom masz ubezpieczony, to przestań płacić, jeśli nie to wszystko ok. Już kiedyś pisano o zasilaniu na skrętce i też będzie działać, pytanie do kiedy i z jakim skutkiem. Pytania są retoryczne i nie musisz odpowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.08.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Pomiędzy łącznikami schodowym NIE może być przewodu 2-żyłowego, to wszystko.Przekrój przewodu, zgodnie z przepisami, do ułożenia na stałe przy instalacji 230 V nie może być mniejszy niż 1,5 mm2 Cu. Sprawdź w PN-IEC 60364-5-523:2001 - wersja polskaInstalacje elektryczne w obiektach budowlanych -- Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -- Obciążalność prądowa długotrwała przewodów. Tam są podane w tabelach. Też pozdrawiam. Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 06.08.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 po zaświeceniu 6 lampek ledy zaczęły migać, nie wiem co może być, Sprawdziłbym połączenia.Może coś słabo styka,jest słabo dokręcone? Może sam przełącznik ma jakąś wadę? Próbowałeś zdemontować przełącznik i połączyć na krótko? Jeżeli nadal migają,to może w innych połączeniach jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts