Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pieca - modernizacja kotłowni

rybka13

Recommended Posts

Witam.

Czeka mnie wymiana starego kotła gazowego z otwarta komora spalania na coś nowszego.

A więc po kolei:

Powierzchnia ogrzewana: 200m2(parter+poddasze)

Instalacja: 100% grzejniki (na dole aluminiowe, poddasze stalowe plytowe) obieg zamkniety, rury miedziane spadki porobione tak ze grawitacyjnie szła wspomagana czasami pompa obiegową. Kotłownia w piwnicy.

Zapotrzebowanie: z wyliczen na stronie "cieplo wlasciwe" wyszlo mi 11kW maksymalne natomiast 5,6kW przeciętne. Zużycie gazu za ostatnie trzy sezony wahalo sie w granicach 1940 do 2150m3 gazu za okres październik-kwiecień tylko na cele ogrzewania.

Ciepła woda: bedzie 200l, osobny wolnostojący pionowy.

Zależy mi na wiekszej oszczedności gazu jak i na normalnej bezawaryjnej pracy kotła.

Najlepiej pasował by mi kocioł kondensacyjny stojący jednofunkcyjny. Tzw "lodówki" nie biorę pod uwagę z uwagi na ceny i poj. zbiornika c.w.u. w tychże.

Czy komuś nasuwa się jakaś propozycja w tym konkretnym przypadku?

Pyt.2: Dlaczego kotły stojace kondensacyjne są 30-40% droższe od porównywalnych( moc, sprawność) kotłów wiszących?

Pozdrawiam

Witam.

Czeka mnie wymiana starego kotła gazowego z otwarta komora spalania na coś nowszego.

A więc po kolei:

Instalacja: 100% grzejniki (na dole aluminiowe, poddasze stalowe plytowe) obieg zamkniety, rury miedziane spadki porobione tak ze grawitacyjnie szła wspomagana czasami pompa obiegową. Kotłownia w piwnicy.

Zapotrzebowanie: z wyliczen na stronie "cieplo wlasciwe" wyszlo mi 11kW maksymalne natomiast 5,6kW przeciętne. Zużycie gazu za ostatnie trzy sezony wahalo sie w granicach 1940 do 2150m3 gazu za okres październik-kwiecień tylko na cele ogrzewania.

Zależy mi na wiekszej oszczedności gazu jak i na normalnej bezawaryjnej pracy kotła.

Najlepiej pasował by mi kocioł kondensacyjny stojący jednofunkcyjny.

Pozdrawiam

Witaj,

A co powiesz na moja propozcyję kondensacyjnego kotła gazowego Viesmann Vitodens 222-F

Jest to kompaktowy stojący kocioł kondensacyjny z zabudowanym zbiornikiem c.w.u.: 1,9-13/17,2 kW

• zbiornik warstwowy c.w.u. 100 litrów (moc na c.w.u.: do 17,2 kW)
  • lub zbiornik 130 litrów z wężownicą grzewczą (moc na c.w.u: do 17,2 kW)
  • kocioł z palnikiem promiennikowym MatriX i systemem kontroli i optymalizacji spalania Lambda Pro Control
  • z wymiennikiem Inox-Radial ze stali szlachetnej i 10-letnim okresem gwarancji
  • regulator pogodowy Vitotronic 200 z dużym kolorowym wyświetlaczem dotykowym
  • menadżer energii pozwala kontrolować zużycie gazu i energii elektrycznej, aktualną moc z jaką pracuje kocioł i rozkład temperatury w zasobniku c.w.u.

Cena netto katalogowa (do negocjacji) wynosi 12 815 PLN

Jeśli jednak zdecydujesz się na wiszący to może Vitodens 100-W? Występują one w pakiecie z zasobnikiem

• zbiornik c.w.u. o pojemności 100, 120 lub 150 litrów
  • z zestawem montażowym kotła i z podłączeniem hydraulicznym
  • z czujnikiem c.w.u. (dla 100, 120 i 150 l) i zestawem przyłączeniowym zbiornika (dla 120 i 150 l)

Ten ze zbiornikiem np 100l kosztuje (katalogowo) 9 981 PLN

Co ty na to?

Witam.

A więc po kolei:

Najlepiej pasował by mi kocioł kondensacyjny stojący jednofunkcyjny. Tzw "lodówki" nie biorę pod uwagę z uwagi na ceny i poj. zbiornika c.w.u. w tychże.

Czy komuś nasuwa się jakaś propozycja w tym konkretnym przypadku?

Pyt.2: Dlaczego kotły stojace kondensacyjne są 30-40% droższe od porównywalnych( moc, sprawność) kotłów wiszących?

Pozdrawiam

Z Twoimi wyliczeniami jest coś niepokojącego gdyż zużycie średnioroczne 2000m3 gazu daje po przeliczeniu ze współczynnika konwersji liczbę w okolicach 20 000 kWh co po przeliczeniu przez powierzchnię domu i czas okres daje raczej wskaźnik w okolicach 270 W / m2

Odnośnie powierzchni domu i rodzaju instalacji polecam ponowne gruntowne przeliczenie zapotrzebowania na moc, natomiast co do samego kotła to kondensaty największe oszczędności dają przy instalacjach niskotemperaturowych czyli podłogowych i przewymiarowanych grzejnikowych lub też budynkach dobrze ocieplonych.

Jeśli chodzi o moc kotła to z uwagi na powierzchnię i brak danych odnośnie ocieplenia lub chociażby mocy starego kotła gazowego proponuję celować w coś w okolicach 16 - 20kW.

Edytowane przez Mareks77

Z Twoimi wyliczeniami jest coś niepokojącego gdyż zużycie średnioroczne 2000m3 gazu daje po przeliczeniu ze współczynnika konwersji liczbę w okolicach 20 000 kWh co po przeliczeniu przez powierzchnię domu i czas okres daje raczej wskaźnik w okolicach 270 W / m2

Odnośnie powierzchni domu i rodzaju instalacji polecam ponowne gruntowne przeliczenie zapotrzebowania na moc, natomiast co do samego kotła to kondensaty największe oszczędności dają przy instalacjach niskotemperaturowych czyli podłogowych i przewymiarowanych grzejnikowych lub też budynkach dobrze ocieplonych.

Jeśli chodzi o moc kotła to z uwagi na powierzchnię i brak danych odnośnie ocieplenia lub chociażby mocy starego kotła gazowego proponuję celować w coś w okolicach 16 - 20kW.

Nie ma nic niepokojącego, przyjecie ok 10 kWh z m3 gazu dla kotła atmosferycznego i na dodatek wiekowego jest poboznym zyczeniem, jak osiągniemy realnie ok 7 kWh/m3 to będzie bardzo dobrze. Liczmy dalej 2000x7=14000 kWh, max to moze byc 15000 kWh czyli wartosc realna i czesto spotykana. dla słabo ocieplonego budynku z wentylacją grawitacyjną. Co do mocy kotła to moze sie ona wahac w zakresie 12-14 kW. Dokładniej tylko po obliczeniach ozc.

Witam.

Dziękuję Mareks77 za zainteresowanie tematem.

Postaram sie przytoczyc troszke wiecej danych:

1. Tutaj link do wyniku ze strony cieplowłaściwe:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1gmp

2. Aktualny kocioł gazowy na tabliczce znamionowej ma podaną moc 23kW rok prod 1994 i jest to kociołz tzw "świeczką" kociol-piec-gazowy-bj90-polski-15kw-1999391127.jpg

Mimo poszukiwań nie udało mi się dowiedzieć jaką w przybliżeniu sprawność miały takie właśnie kotły( 60-70%???)

Temperatura zasilania nigdy nie przekraczała 55'C najczęściej 45-50'C - tak ze chyba pod kondensat podejdzie.

Po przeglądnięciu wyników i danych budynku to z opisaną ścianą trójwarstwową szału nie ma z uwagi na małą grubość styropianu ale ogólny wynik dla ściany nie jest zły..

Prawdopodobnie jest on przyklejony do betonu komórkowego a następnie zastosowano 5 cm przerwę i dopiero warstwa zewnętrzna z cegły klinkierowej.

Z wyniku obliczeń wychodzi wraz z CWU kocioł powinien mieć moc co najmniej 14 kW

.Jeśli temperatura zasilania obecnie wynosiła 45 - 50*C to faktycznie nowy kocioł kondensacyjny ze skokiem sprawności źródła ciepła wynoszącym nawet 30% powinien zapewnić spore oszczędności.

Zastosowanie regulatora pogodowego dodatkowo zapewni natychmiastową reakcję na zmianę warunków pogodowych na zewnątrz budynku co dodatkowo zapewni mniejsze straty związane z wahaniem temperatury

• 1 month później...
Jaki kocioł wybrać to wałkowane było wielokrotnie na forum. Zawsze stawało na tym, żeby sugerować się bliskością oraz jakością lokalnego serwisu

Witam, skoro mowa o serwisie to proponuję zobaczyć, co w tym temacie oferuje firma Viessmann! Przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę udostępniamy pomoc techniczno-serwisową. Pomoc skierowana jest zarówno do użytkowników naszych urządzeń, jak i do instalatorów oraz serwisantów. Profesjonalnie przygotowani konsultanci oraz doradcy techniczni są do dyspozycji przez 24 godziny, niezależnie od pory dnia i roku.

W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy Infolinii organizują ich przyjazd do Państwa w jak najkrótszym czasie.

801 0801 24 | viessmann-serwis.pl

TUTAJ Można sprawdzić wszystkie najważniejsze informacje, lokalizację partnerów serwisowych i cenne wskazówki.

Jeśli są pytania - jestem do dyspozycji!