rybka13 03.08.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam. Czeka mnie wymiana starego kotła gazowego z otwarta komora spalania na coś nowszego. A więc po kolei: Powierzchnia ogrzewana: 200m2(parter+poddasze) Instalacja: 100% grzejniki (na dole aluminiowe, poddasze stalowe plytowe) obieg zamkniety, rury miedziane spadki porobione tak ze grawitacyjnie szła wspomagana czasami pompa obiegową. Kotłownia w piwnicy. Zapotrzebowanie: z wyliczen na stronie "cieplo wlasciwe" wyszlo mi 11kW maksymalne natomiast 5,6kW przeciętne. Zużycie gazu za ostatnie trzy sezony wahalo sie w granicach 1940 do 2150m3 gazu za okres październik-kwiecień tylko na cele ogrzewania. Ciepła woda: bedzie 200l, osobny wolnostojący pionowy. Zależy mi na wiekszej oszczedności gazu jak i na normalnej bezawaryjnej pracy kotła. Najlepiej pasował by mi kocioł kondensacyjny stojący jednofunkcyjny. Tzw "lodówki" nie biorę pod uwagę z uwagi na ceny i poj. zbiornika c.w.u. w tychże. Czy komuś nasuwa się jakaś propozycja w tym konkretnym przypadku?Pyt.2: Dlaczego kotły stojace kondensacyjne są 30-40% droższe od porównywalnych( moc, sprawność) kotłów wiszących? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.08.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam. Czeka mnie wymiana starego kotła gazowego z otwarta komora spalania na coś nowszego. A więc po kolei: Powierzchnia ogrzewana: 200m2(parter+poddasze) Instalacja: 100% grzejniki (na dole aluminiowe, poddasze stalowe plytowe) obieg zamkniety, rury miedziane spadki porobione tak ze grawitacyjnie szła wspomagana czasami pompa obiegową. Kotłownia w piwnicy. Zapotrzebowanie: z wyliczen na stronie "cieplo wlasciwe" wyszlo mi 11kW maksymalne natomiast 5,6kW przeciętne. Zużycie gazu za ostatnie trzy sezony wahalo sie w granicach 1940 do 2150m3 gazu za okres październik-kwiecień tylko na cele ogrzewania. Ciepła woda: bedzie 200l, osobny wolnostojący pionowy. Zależy mi na wiekszej oszczedności gazu jak i na normalnej bezawaryjnej pracy kotła. Najlepiej pasował by mi kocioł kondensacyjny stojący jednofunkcyjny. Pozdrawiam Witaj, A co powiesz na moja propozcyję kondensacyjnego kotła gazowego Viesmann Vitodens 222-F Jest to kompaktowy stojący kocioł kondensacyjny z zabudowanym zbiornikiem c.w.u.: 1,9-13/17,2 kW zbiornik warstwowy c.w.u. 100 litrów (moc na c.w.u.: do 17,2 kW) lub zbiornik 130 litrów z wężownicą grzewczą (moc na c.w.u: do 17,2 kW) kocioł z palnikiem promiennikowym MatriX i systemem kontroli i optymalizacji spalania Lambda Pro Control z wymiennikiem Inox-Radial ze stali szlachetnej i 10-letnim okresem gwarancji regulator pogodowy Vitotronic 200 z dużym kolorowym wyświetlaczem dotykowym menadżer energii pozwala kontrolować zużycie gazu i energii elektrycznej, aktualną moc z jaką pracuje kocioł i rozkład temperatury w zasobniku c.w.u. Cena netto katalogowa (do negocjacji) wynosi 12 815 PLN Jeśli jednak zdecydujesz się na wiszący to może Vitodens 100-W? Występują one w pakiecie z zasobnikiem zbiornik c.w.u. o pojemności 100, 120 lub 150 litrów z zestawem montażowym kotła i z podłączeniem hydraulicznym z czujnikiem c.w.u. (dla 100, 120 i 150 l) i zestawem przyłączeniowym zbiornika (dla 120 i 150 l) Ten ze zbiornikiem np 100l kosztuje (katalogowo) 9 981 PLN Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Czeka mnie wymiana starego kotła gazowego z otwarta komora spalania na coś nowszego. A więc po kolei: Powierzchnia ogrzewana: 200m2(parter+poddasze) Instalacja: 100% grzejniki (na dole aluminiowe, poddasze stalowe plytowe) obieg zamkniety, rury miedziane spadki porobione tak ze grawitacyjnie szła wspomagana czasami pompa obiegową. Kotłownia w piwnicy. Zapotrzebowanie: z wyliczen na stronie "cieplo wlasciwe" wyszlo mi 11kW maksymalne natomiast 5,6kW przeciętne. Zużycie gazu za ostatnie trzy sezony wahalo sie w granicach 1940 do 2150m3 gazu za okres październik-kwiecień tylko na cele ogrzewania. Ciepła woda: bedzie 200l, osobny wolnostojący pionowy. Zależy mi na wiekszej oszczedności gazu jak i na normalnej bezawaryjnej pracy kotła. Najlepiej pasował by mi kocioł kondensacyjny stojący jednofunkcyjny. Tzw "lodówki" nie biorę pod uwagę z uwagi na ceny i poj. zbiornika c.w.u. w tychże. Czy komuś nasuwa się jakaś propozycja w tym konkretnym przypadku? Pyt.2: Dlaczego kotły stojace kondensacyjne są 30-40% droższe od porównywalnych( moc, sprawność) kotłów wiszących? Pozdrawiam Z Twoimi wyliczeniami jest coś niepokojącego gdyż zużycie średnioroczne 2000m3 gazu daje po przeliczeniu ze współczynnika konwersji liczbę w okolicach 20 000 kWh co po przeliczeniu przez powierzchnię domu i czas okres daje raczej wskaźnik w okolicach 270 W / m2 Odnośnie powierzchni domu i rodzaju instalacji polecam ponowne gruntowne przeliczenie zapotrzebowania na moc, natomiast co do samego kotła to kondensaty największe oszczędności dają przy instalacjach niskotemperaturowych czyli podłogowych i przewymiarowanych grzejnikowych lub też budynkach dobrze ocieplonych. Jeśli chodzi o moc kotła to z uwagi na powierzchnię i brak danych odnośnie ocieplenia lub chociażby mocy starego kotła gazowego proponuję celować w coś w okolicach 16 - 20kW. Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.08.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Z Twoimi wyliczeniami jest coś niepokojącego gdyż zużycie średnioroczne 2000m3 gazu daje po przeliczeniu ze współczynnika konwersji liczbę w okolicach 20 000 kWh co po przeliczeniu przez powierzchnię domu i czas okres daje raczej wskaźnik w okolicach 270 W / m2 Odnośnie powierzchni domu i rodzaju instalacji polecam ponowne gruntowne przeliczenie zapotrzebowania na moc, natomiast co do samego kotła to kondensaty największe oszczędności dają przy instalacjach niskotemperaturowych czyli podłogowych i przewymiarowanych grzejnikowych lub też budynkach dobrze ocieplonych. Jeśli chodzi o moc kotła to z uwagi na powierzchnię i brak danych odnośnie ocieplenia lub chociażby mocy starego kotła gazowego proponuję celować w coś w okolicach 16 - 20kW. Nie ma nic niepokojącego, przyjecie ok 10 kWh z m3 gazu dla kotła atmosferycznego i na dodatek wiekowego jest poboznym zyczeniem, jak osiągniemy realnie ok 7 kWh/m3 to będzie bardzo dobrze. Liczmy dalej 2000x7=14000 kWh, max to moze byc 15000 kWh czyli wartosc realna i czesto spotykana. dla słabo ocieplonego budynku z wentylacją grawitacyjną. Co do mocy kotła to moze sie ona wahac w zakresie 12-14 kW. Dokładniej tylko po obliczeniach ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybka13 06.08.2016 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Witam. Dziękuję Mareks77 za zainteresowanie tematem. Postaram sie przytoczyc troszke wiecej danych: 1. Tutaj link do wyniku ze strony cieplowłaściwe:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1gmp 2. Aktualny kocioł gazowy na tabliczce znamionowej ma podaną moc 23kW rok prod 1994 i jest to kociołz tzw "świeczką" Mimo poszukiwań nie udało mi się dowiedzieć jaką w przybliżeniu sprawność miały takie właśnie kotły( 60-70%???) Temperatura zasilania nigdy nie przekraczała 55'C najczęściej 45-50'C - tak ze chyba pod kondensat podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.08.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Po przeglądnięciu wyników i danych budynku to z opisaną ścianą trójwarstwową szału nie ma z uwagi na małą grubość styropianu ale ogólny wynik dla ściany nie jest zły..Prawdopodobnie jest on przyklejony do betonu komórkowego a następnie zastosowano 5 cm przerwę i dopiero warstwa zewnętrzna z cegły klinkierowej.Z wyniku obliczeń wychodzi wraz z CWU kocioł powinien mieć moc co najmniej 14 kW.Jeśli temperatura zasilania obecnie wynosiła 45 - 50*C to faktycznie nowy kocioł kondensacyjny ze skokiem sprawności źródła ciepła wynoszącym nawet 30% powinien zapewnić spore oszczędności.Zastosowanie regulatora pogodowego dodatkowo zapewni natychmiastową reakcję na zmianę warunków pogodowych na zewnątrz budynku co dodatkowo zapewni mniejsze straty związane z wahaniem temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybka13 30.09.2016 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Witam.Ciagle brak jednoznacznego wyboru:(Stanęło pomiedzy:1. Ecocondens Gold lub Gold Plus 20kW2. Victrix 20 xTT 20kWCenowo wychodza podobnie. Instalator wieksze doswiadczenie ma w montowaniu termetów.Doradzi ktoś? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 30.09.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Wziąłbym Immergasa ze względu na bardziej rozbudowane menu w kotle i 5 letnią gwarancję producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.10.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Jaki kocioł wybrać to wałkowane było wielokrotnie na forum. Zawsze stawało na tym, żeby sugerować się bliskością oraz jakością lokalnego serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.10.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Jaki kocioł wybrać to wałkowane było wielokrotnie na forum. Zawsze stawało na tym, żeby sugerować się bliskością oraz jakością lokalnego serwisu Witam, skoro mowa o serwisie to proponuję zobaczyć, co w tym temacie oferuje firma Viessmann! Przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę udostępniamy pomoc techniczno-serwisową. Pomoc skierowana jest zarówno do użytkowników naszych urządzeń, jak i do instalatorów oraz serwisantów. Profesjonalnie przygotowani konsultanci oraz doradcy techniczni są do dyspozycji przez 24 godziny, niezależnie od pory dnia i roku. W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy Infolinii organizują ich przyjazd do Państwa w jak najkrótszym czasie. 801 0801 24 | viessmann-serwis.pl TUTAJ Można sprawdzić wszystkie najważniejsze informacje, lokalizację partnerów serwisowych i cenne wskazówki. Jeśli są pytania - jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts