Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na temat ogrzewania pytań i dylematów kilka

kaeres

Recommended Posts

Prosty, wysoka moc minimalna (to jest minus).

Nie wiem, jak działa ze sterowaniem pogodowym, bo jakiś użytkownik przechodził z nim straszne boje (tam chyba tylko jedna krzywa grzewcza jest).

Spróbuj jeszcze na instalacjewowra.pl - dobrzy fachowcy z konkurencyjnymi cenami.

Myślę, że na Junkersa, czy DeDietricha i grzejniki przyzwoitą ofertę są w stanie przygotować.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, wpadła mi jeszcze jedna wycena z Viessmanna (grzejniki + kotłownia).

Piece drogie ale hydraulik (usługa) oraz grzejniki w super cenie i to wysuwa tą ofertę na czoło więc się zastanawiam.

Co można powiedzieć o Vitodens 111-W w porównaniu do Junkersów wymienionych wyżej ?

Witam, cieszę się, że rozważasz nasz produkt. Jest nie jesteś przekonany co do urządzenia - polecam sprawdzić całą dokumentację techniczną : TUTAJ

Jeśli twój instalator jest naszym autoryzowanym partnerem to sprawdź również co oferujemy w ramach serwisu i gwarancji (Program Wydłużonej Gwarancji)

Jeśli masz konkretne pytania co do samego urządzenia - jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam!

No pytania, które nachodzą od razu po przeczytaniu postu użytkownika fotohobby.

1.Czy ten kocioł ma problemy ze sterowaniem pogodowym.

2.Czy moc wyjściowa 6,5kW nie jest za duża ?

3.Czy nie zmarnuje mi energii przy c.w.u. z cyrkulacją ?

1. Z tym problemem niestety się nie spotkałem, ale mogę popytać serwisantów. Koledzy z forum też jak widzę nie podzielają tej opinii.

2. A kocioł jakiej mocy potrzebujesz? Z tego co widzę, to tylko jeden z polecanych Ci kotłów ma moc wyjściową niższą niż 6,5 kW. Na jakiej podstawie pytałeś o wyceny?

3. Zawsze cyrkulacja prowadzi do pewnych strat ciepła, dlatego cyrkulacja ma to do siebie, że możesz ją wysterować zgodnie z profilem zapotrzebowania na ciepła wodę według rytmu dnia Twojej rodziny. Wtedy straty są niewielkie.

Wyceny i propozycje są tworzone po wizytach specjalistów. Widzą dom, instalację, skrzynkę sterowniczą do podłogówki, pompę, gdzie i ile wyjść na grzejniki, znają metraż.

Mówisz o Junkers SMART 14-3E od 3,3kW ?

Faktycznie tylko ten ma niską moc wyjściową.

Więc jak to się ma do mojego zapotrzebowania ?

Jeszcze wracając do samego Vitodensa 111-W.

Znalazłem na stronach dwie wersje.

1. http://mabapa.pl/uploads/pliki/dane-techniczne-vitodens-111-w.pdf

2. http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-111-w.html

Różnią się nieco wyglądem i rozumiem, że to tylko przez nową wersję ?

Jeżeli tak to w którym roku weszła ?

I pytanie o ten wers w cechach:

"Prosta obsługa za pomocą podświetlanego wyświetlacza dotykowego LCD (opcjonalnie za pomocą termostatu pokojowego oraz przez smartfony wyposażenie dostępne od 08.2016 r.)"

Czyżby faktycznie można było nim sterować za pomocą aplikacji na smartfona ?

Jaką łączność ma ten piec (bt czy wifi) ?

Edytowane przez kaeres

Co do Viessmanna seri 1xx to powiem tak - kociol jest prosty i niezly, niestety Pmin. ma masakrycznie wysoka, no i brak mozliwosci regulacji poziomu KG - regulowac mozna tylko kat, ale co z tego skoro najnizsza KG jest za stroma do dobrze ocieplonego domu.

Generalnie - kociol albo do durszlaka, albo do bardzo duzego domu.

Ps seria 2xx jest juz fajna, ale cena jest troche duza... IMHO nierynkowa.

Wiedziałem żeby nie brnąć. Tak jest w każdym temacie, że trzeba się doktoryzować aby dobrze wybrać.

Proszę zatem o wytłumaczenie co ma ta krzywa grzewcza, a raczej jej "stromość" do ogrzewania ?

Dlaczego piec nie może być za mocny do domu ?

Pojęcie za mocny też mi się wydaje takie dziwne nieco. Oznacza to, że będzie za gorąco w domu czy po prostu kocioł będzie rozsadzało ?

Co w przypadku takiego Junkers Acu, który minimalną moc ma około 8kW ? Nikt tutaj nie zgłaszał sprzeciwów a pojawia się w wątku już od przeszło tygodnia.

gdyby to do mnie należał wybór, to wziąłbym junkersa,(smart) ze względu na niską moc startową właśnie

w nowych, niewielkich domach, to jest czynnik decydujący moim zdaniem

za mocny - czyli będzie taktować. Załączy się, trochę pogrzeje i sie wyłączy. Jak się ochłodzi temperatura wody w instalacji to znowu się załączy

znajoma ma ten problem i twierdzi że przez to ma wyższe zużycie gazu i drugi raz dałaby kocioł o mniejszej mocy startowej.

Dziwię się, że nikt tego wcześniej nie poruszył...

mam kilkuletni dom o podobnej wielkości jak twoja, ogacony lepiej niż wtedy wymagały tego przepisy. W jedną zimę była noc, że było -21C - grzanie chodziło 22-23h. Urządzenie grzewcze ma moc maksymalną 8kW.....

a ty chcesz do domu dać kocioł, który będzie startować od 8kw ???

Edytowane przez JTKirk

Jeszcze wracając do samego Vitodensa 111-W.

Znalazłem na stronach dwie wersje.

1. http://mabapa.pl/uploads/pliki/dane-techniczne-vitodens-111-w.pdf

2. http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-111-w.html

Różnią się nieco wyglądem i rozumiem, że to tylko przez nową wersję ?

Jeżeli tak to w którym roku weszła ?

I pytanie o ten wers w cechach:

"Prosta obsługa za pomocą podświetlanego wyświetlacza dotykowego LCD (opcjonalnie za pomocą termostatu pokojowego oraz przez smartfony wyposażenie dostępne od 08.2016 r.)"

Czyżby faktycznie można było nim sterować za pomocą aplikacji na smartfona ?

Jaką łączność ma ten piec (bt czy wifi) ?

Witam,

Tak, od 2016 roku Vitodens 111W jest dostępny w nowej wersji ( m. in nowy design). W tym roku na targach Instalacje była ich oficjalna premiera w Polsce.

Tak, mozna sterować urządzeniem za pomocą aplikacji. Tak naprawdę sterujemy regulatorem, który w nowych urządzeniach jest już zamontowany fabrycznie. (Vitotronic 200). Interfejsem między instalacją grzewczą a Internetem jest moduł komunikacyjny Vitocom*100 (typ LAN1).

Wszystkie informacje o połaczeniu, jego szyfrowaniu i bezpieczeństwie - TUTAJ a szczegóły z prospekcie "Zdalne sterowanie", który jest do pobrania na tej stronie.

Pozdrawiam!

No właśnie widzę, że na temat za dużej mocy pieca ani słowa Panie Konsultant Viessmann.

Chciałbym rzetelniejsze informacje ew. polecić coś do kwoty 6000-7000zł kondens z mniejszą mocą z Viessmanna ?

Cały czas na pierwszym miejscu mam Junkersa SMART z zasobnikiem 120l ale KAŻDY instalator Junkersa ma takie ceny na grzejniki, że byście pospadali z krzeseł.

Wyobraźcie sobie, że wyceny na całą usługę mam tańszą z Viessmanna nawet na kocioł 222-W niż na Junkers SMART. Właśnie przez grzejniki.

Czy grzejniki Viessmanna są lepsze/gorsze od PURMO ? (standardowe lub gładkie fronty) ?

Wiedziałem żeby nie brnąć. Tak jest w każdym temacie, że trzeba się doktoryzować aby dobrze wybrać.

Proszę zatem o wytłumaczenie co ma ta krzywa grzewcza, a raczej jej "stromość" do ogrzewania ?

Dlaczego piec nie może być za mocny do domu ?

Pojęcie za mocny też mi się wydaje takie dziwne nieco. Oznacza to, że będzie za gorąco w domu czy po prostu kocioł będzie rozsadzało ?

Co w przypadku takiego Junkers Acu, który minimalną moc ma około 8kW ? Nikt tutaj nie zgłaszał sprzeciwów a pojawia się w wątku już od przeszło tygodnia.

No to krótko. Sterowanie pogodowe to takie, w którym kocioł dobiera temperaturę wody zasilającej grzejniki i podłogówkę z zależnosći od temperatury na zewnątrz domu, którą podaje mu czujka.

I teraz - są różne domy.

Jeden, aby był ogrzany przy -20C będzie potrzebował tempetatury zasilania 45C. Inny 40, a jeszcze inny 37C.

Oprócz kwestii nachylenie, jest kwestia przesunięcia krzywej, ale juz nie ma sensu w to wchodzić.

Każdy potrzebuje innej krzywej grzewczej. Im jest ich więcej, tym łatwiej wybrać tą idealną dla danego budynku.

Jeśli jest tylko jedna, jedynie z możliwośći przesuwania to może się to okazać niemożliwe. Ja mam w kotle 9, po dołożeniu sterownika 99....

Co do mocy kotła - jeśli przy temp np 0C Twój dom będzie potrzebował w ciągu godziny 4kWh, a Ty będziesz dysponował kotłęm o mocy 8kW, to oznacza, że aby zaspokoić obciążenie cieplne Twojego domu, kocioł będzie musiał pracować pół godziny w ciągu każdej godziny.

Pal licho, jeśli przepracuje pół godziny, a później pół będzie odpoczywał.

Gorzej, jak popracuje 10 minut, wyłączy sie na 10, znów kolejne 10 popracuje, wyłączy się.... itp itd

To jest taktowanie i wiąże się z gorszą pracą kotła.

Odpuść sobie tego Viessmana. Kocioł może i solidny, ale wyposażeniem i parametrami odbiega od konkurencji

No właśnie widzę, że na temat za dużej mocy pieca ani słowa Panie Konsultant Viessmann.

Chciałbym rzetelniejsze informacje ew. polecić coś do kwoty 6000-7000zł kondens z mniejszą mocą z Viessmanna ?

Cały czas na pierwszym miejscu mam Junkersa SMART z zasobnikiem 120l ale KAŻDY instalator Junkersa ma takie ceny na grzejniki, że byście pospadali z krzeseł.

Wyobraźcie sobie, że wyceny na całą usługę mam tańszą z Viessmanna nawet na kocioł 222-W niż na Junkers SMART. Właśnie przez grzejniki.

Czy grzejniki Viessmanna są lepsze/gorsze od PURMO ? (standardowe lub gładkie fronty) ?

Ale dlaczego piszesz, że "instalator Junkersa" ma chore ceny na grzejniki" ?

Po pierwsze - czy kocioł Junkersa musi Ci dostarczyć i instalować instalator Junkersa ?

Nie

Po drugie - czy grzejniki musi Ci dostarczyć i instalować instalator junkersa ?

Nie

..

I teraz - są różne domy.

Jeden, aby był ogrzany przy -20C będzie potrzebował tempetatury zasilania 45C. Inny 40, a jeszcze inny 37C.

Temaperatura zasilania zalezy równiez od wykonania podłogówki (lub doboru grzejników), ten sam dom moze miec rózne temp zasilania w zaleznosci od rozstawu, delty, roddzaju i mocy grzejników.

Bardzo Wam dziękuję za te informacje.

Dlaczego piszę iż to "instalator Junkersa" ma takie ceny i czy mam obowiązek ich brania.

No nie mam oczywiście ale są dwa aspekty

1. Ceny grzejników przy montażu są z 8% VAT

2. Każdy z monterów/instalatorów/hydraulików mają swoje serwisy i podpisane umowy z konkretnymi markami.

I teraz taka sytuacja, że sobie kupię grzejniki oraz piec z VAT 23% z jednego źródła albo nawet dwóch więc już nie jest tak kolorowo, po drugie gdy coś nie będzie chodziło jak trzeba to hydraulik, który to montował się wypnie bo powie, że piec nie od niego, grzejniki nie od niego więc to nie jego wina.

Później dzwonić po serwisach nie wiadomo czy pieca, czy grzejników czy instalacji.

Pytałeś jak to sie ma do Twojego zapotrzebowania - nie wiem jakie masz zapotrzebowanie, nie wiem na jakiej podstawie instalatorzy je oceniali - oglądnąc dom to jedno, a zaglądnąć w ściany, zrobić OZC to drugie Stąd nie poruszam tego tematu.

Co do innych urządzeń Viessmann - mamy takie, które maja bardzo szeroki zakres mocy, pisałem już o nich np Vitodens 200-W (1,9-13/16 kW), 8 700 PLN netto.

Co do grzejników, również je mamy w ofercie. Dla zainteresowanych - TUTAJ szczegóły

Chciałbym aby ten 200-W mnie kosztował 8700zł ale najniższa oferta jaką otrzymałem do ponad 11k bo sam nie popracuje bez zasobnika prawda ?

Na grzejniki z Viessmanna już mam ofertę i wychodzą nawet taniej niż z PURMO więc jest OK.

Czy piec Junkers SMART 14-3E lepiej sobie poradzi z czujnikiem pogodowym i tą całą krzywą grzewczą ?

Edytowane przez kaeres

@kaeres

czemu tak się upierasz przy Viessmanie albo Junkersie? Jest tyle porządnych i tańszych kotłów na rynku, z małą mocą minimalną, są nawet takie z 5-cio letnią gwarancją na wszystkie podzespoły kotła, a nie tylko na wymiennik........poszukaj i wybierz mądrze.......nie kieruj się nazwą niemiecka, bo ze sławną, dawną solidnością niemiecką te kotły nie mają już nic wspólnego. Większość podzespołów w kotłach, nie różni się niczym w poszczególnych markach, poza naklejką i ceną "serwisową" w razie ich wymiany po gwarancji.