micz434 03.08.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Proszę was o pomoc. Chcemy kupić działkę, na której stoi dom. Działka wg sprzedającego ma 1100 m kw. Sprawdziłem na geoportal2 podany adres i okazuje się ,że pod danym adresem jest działka, ale obejmuj ona działkę , na której stoi dom oraz teren obok razem ponad 3000 metrów. Mimo to obecnie na całej działce stoi płot, który optycznie dzieli ja na tę część z domem oraz teren obok czyli około 1800 metrów. Dalej chcąc sprawdzić po numerze całej działki księgę wieczystą - okazało się,że ten teren ... nie ma księgi wieczystej!!!. Adresy obok mają a tu...dziura. Czy robię jakiś błąd podczas sprawdzania. czy może jest to normalna rzecz. Dodam,że właściciel " mówi" ,że wszystko jest OK i że gdzieś poszuka aktu notarialnego i numeru działki! sic!. Pomóżecie. dać sobie spokój, czy dalej drążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 04.08.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Działka może nie mieć KW. Ciekawe kiedy był spisany ten akt notarialny. Poza geoportalem sprawdź ewidencję gruntów w wydziale geodezji w starostwie, jak będziesz miał numery działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Właściciel mógł podzielić działki niedawno i geoportal nie uwzględnia ich jeszcze na mapie. Sprzedający powinien podać numer księgi wieczystej (KW do sprawdzenia w internecie), a w dniu sprzedaży przedstawić wyciąg z księgi u notariusza. Bez tego notariusz nie spisze umowy sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 04.08.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Z własnego doświadczenia wiem, że na geoportalu nie ma działek, które w mojej okolicy były dzielone jakieś 4/5 a może więcej lat temu! Olej geoportal, idź do starostwa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts