eryk77 04.08.2016 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Wnioskowałem o przyłącz docelowy i moc 14kW. Panowie kabel doprowadzili. Mam jeszcze 2 miesiące na podpisanie umowy. Tak sobie myślę, że te 14kW na budowę to trochę dużo. Czy można podpisać umowę na mniejszą moc niż docelowa? Jeśli tak, to ile kW wziąć tak, żeby wystarczyło nawet na agregat tynkarski. Takie 8-10 kW wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.08.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Ale te 14kW to moc docelowa. Dopóki jednak nie zakończysz budowy nie musisz mieć całej tej mocy. Ja miałem przez okres budowania 7kW. Jednak jeśli to już moc ostateczna to nie zmieszaj, Podejrzewam, że dla 14kW będziesz mógł spokojnie pobrać 17kW. Trzeba zerknąć do twojego dostawcy. Pamiętaj, że nie płacisz za każdy kW jak w prądzie budowlanym . Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 04.08.2016 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Moc docelowa będzie jak wybuduję dom. Na czas budowy będę miał prąd budowlany i będę płacił od każdego kW, czyli 14*wcholere. Umowę muszę podpisać za 2 mce i w umowie będzie ile kW będę miał na budowie. Nie wydaje mi się, żeby potrzebne na budowę było 14kW, stąd pytanie, o ile zmniejszyć tę moc. Bo w PGE na bank będą mnie przekonywać, że "Paaanie, tyle trzeba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.08.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 nie trzeba, ja w PGE miałem 7kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 07.08.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 A w jaką moc celować, jeśli w nowym domu będzie:- płyta indukcyjna (7,2 kW), pompa ciepła (przyjmijmy 7kW)? 3 fazowe... Reszta chyba jak u wszystkich:- 3 tv led, żarówki led itd. od czasu do czasu narzędzia warsztatowe (wiertarka, flex) Moc 14kW będzie odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 07.08.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Mi tynkarze powiedzieli, że agregacik 5kW mogę sobie... schować, bo oni potrzebują 3-fazy 15kW 25A. To największe obciążenie na budowie jakie miałem. Wszystko inne chodziło na 5kW i zwykłym gniazdku 230V. Co do mocy - nie wiem czy wystarczy 10kW, ale na pewno gniazdo 3-fazowe musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.08.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ja wnioskowałem o 16kW docelowo czyli zabezpieczenie 25AW taryfie budowlanej dostałem 12kW i zabezpieczenie 20A.Budowlańcom zawsze będzie mało i będą marudzić ale tynkowanie poszło bez problemów i niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drak72 04.01.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Witajcie,jedna uwaga, jeśli weźmiecie 6kW, to w skrzynce Tauron wsadzi 'bezpieczniki' 10A (3x10A), czyli każdą fazę - każde gniazdo 230Vmożna obciążyć maksymalnie ok. 2,3kW (!).Moja ERBetka miała dwa gniazda 230V podłączone pod jedną fazę - przerobiłem - podłączyłem każde gniazdo do osobnej fazy.I miałem pietra czy pierwsza ekipa na budowie nie powie, że kicha z prądem - na szczęście przeszło (fundament).I tak będę musiał podnieść moc przed tynkowaniem, jak widzę ... Kabel ziemny YKY 4x16mm - tak mam w projekcie do domu, a do podłączenia ERB wystarczy 4x6mm2 (po 7 zł za metr) - potrzeba raptem 3m od skrzynki Tauron do ERB. PozdrawiamDominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.01.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Do większości maszyn tynkarskich potrzebne jest zabezpieczenie B25 lub C16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 05.01.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 U nas C20 wywalalo, na B25 i C25 dopiero tynkarze mogli robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.01.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 To dziwne. Przez wiele lat takie coś mi się nie zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 05.01.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Nie wiem czy dziwne, u sąsiada było identycznie, musiał zrobić tak jak u nas. A maszyna inna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 u mnie tez dopiero na C25 dało rade, wszystko poniżej wywalało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.01.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Witajcie, jedna uwaga, jeśli weźmiecie 6kW, to w skrzynce Tauron wsadzi 'bezpieczniki' 10A (3x10A), cz poyli każdą fazę - każde gniazdo 230V można obciążyć maksymalnie ok. 2,3kW (!). Moja ERBetka miała dwa gniazda 230V podłączone pod jedną fazę - przerobiłem - podłączyłem każde gniazdo do osobnej fazy. I miałem pietra czy pierwsza ekipa na budowie nie powie, że kicha z prądem - na szczęście przeszło (fundament). I tak będę musiał podnieść moc przed tynkowaniem, jak widzę ... Kabel ziemny YKY 4x16mm - tak mam w projekcie do domu, a do podłączenia ERB wystarczy 4x6mm2 (po 7 zł za metr) - potrzeba raptem 3m od skrzynki Tauron do ERB. Pozdrawiam Dominik Ja miałem C11 3,5 kw i całą budowę dało radę. Na czas tynków zmieniłem bezpiecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.01.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Ja miałem C11 3,5 kw i całą budowę dało radę. Na czas tynków zmieniłem bezpiecznik. W skrzynce licznikowej w przyłączu na granicy? ja np. mam wszystko poblombowane przez ZE. i licznik i zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 17.01.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Nie wiem skąd się pomysły na forum biorą, żeby kombinować na czas budowy z KW. Idźcie się dowiedzieć do ZE ile więcej abonamentu miesięcznie będziecie płacić do czasu przejścia na docelową taryfę. Ja jestem świeżo po podpisaniu umowy, a baonament większy porównując 14Kw z 7Kw o niecałe 20 zł. Nie ma co kombinować, bo jak będzie potrzeba np. do agregatu tynkarskiego to będzie trzeba wołać elektryka i bulić za wymianę bezpiecznika. Tutaj na stronie 4 opisałem co i jak:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333142-Woda-i-pr%C4%85d-na-czas-budowy/page4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.01.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Informacje sprzed dosłownie 3 dni - PGE dla prądu budowlanego: - 25zł opłata przesyłowa,- 25zł opłata "handlowa" - cokolwiek to jest,- 5zł za każdy kW mocy przyłączeniowej. Jak potrzeba 5kW, to płacisz 5x5zł + 25zł + 25zł + faktyczne zużycie kWh (cena właściwie identyczna jak w normalniej taryfie). Rachunek co 2 miesiące, 150zł samych opłat "stałych". Bardzo fajnie byłoby to płacić w zimie przy działających 5 żarówkach i wiertarce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts