Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka w depresji

Recommended Posts

Witam, Mam takie pytanie. Czy jest sens kupować działkę w niewielkiej depresji - np minus 1m p.p.m ?

W odległej przyszłości spodziewany jest wzrost poziomu wód - co prawda może się to stać za np 50-100 lat, więc dotyczyć to będzie np. dzieci.

Są takie rejony np Żuławy wiślane gdzie depresja to norma.

Co sądzicie?

Sens kupowania działki będzie jeśli jej cena i położenie będzie adekwatne do oczekiwań. Jeśli koszt takiej działki nie jest duży a położona jest w fajnym miejscu (np turystycznym) lub z widokami to ja bym się pokusił. Co innego budować tam dom na lata bo jak wiadomo może zamienić się w akwarium w przyszłości, ale tutaj urzędnicy raczej nie pozwolą na budowę w takim terenie ;). Co będziesz tam planował robić ? i jak duża jest działka ? jakie otoczenie ? w sensie są tam jakieś domy, zabudowania, czy coś innego.

• 2 weeks później...

Muszę dokładnie zbadać jak jest tam wysokość npm. Wg mapy http://www.wysokosc.mapa.info.pl - na obszarze który mnie interesuje wszędzie jest -0,5 ÷ -1 mppm. Tymczasem będąc na miejscu widzę co najmniej kilka metrów różnicy. Tzn stoję w tym miejscu i inne są wyraźnie niżej podczas gdy www mapa nie pokazuje tej różnicy. Jak rzetelnie ocenić wysokość terenu? Badanie geotechniczne? GPS ze smartfonu?

Ile mniej więcej kosztuje podniesienie 1m2 terenu o np 1m?

Kemotxb - urzędnicy pozwalają- są wydawane decyzje o warunkach zabudowy - dla sąsiedniej działki. Stoi już nawet skrzynka elektryczna ;)

Planowałbym domki letniskowe. Działka ma 3560m2. Najbliższe zabudowania w tym momencie to jakieś 400m. W okolicy - promień około kilometra - kilka miejscowości i kilkadziesiąt domków. W najbliższej okolicy same lasy i pola. Widok rozciąga się na od kilometra do kilku kilometrów w każdą stronę - w oddali pola i lasy - czuć przestrzeń - jest malowniczo.

Elfir - Powodzi obawiam się jedynie w kontekście znacznego globalnego podniesienia poziomu mórz. Co miałby mi (lub raczej dzieciom/wnukom) dać projekt na palach gdyby w tym miejscu za 50 lata stała woda?

Edytowane przez tom_bombadil

Co miałby mi (lub raczej dzieciom/wnukom) dać projekt na palach gdyby w tym miejscu za 50 lata stała woda?

Wnuczkom to tyle pomoże, że będą przyjeżdżać do dziadka.... WRÓĆ! przypływać do dziadka, aby z tarasu wskoczyć do wody i przy okazji dziadkowi trochę jedzenia podrzucić.

Nie no, dobra, to jakaś abstrakcja jest? Ty nie piszesz poważnie?

Edytowane przez lotpaj

Przede wszystkim muszę znaleźć sposób aby rzeczywiście ocenić wysokość npm/ppm. Może badanie geotechniczne pomoże?

Jak wcześniej pisałem mapa nie odzwierciedla różnic w wysokości które są widoczne gołym okiem na miejscu i tak na prawdę to nie wiem jaka to jest wysokość.

Jednocześnie jest wiele obszarów w Holandii gdzie mamy -4m ppm i są tam ulice i domy. Pokazuje to kombinacja http://www.wysokosc.mapa.info.pl i streetview.

Analgicznie w Polsce np Darłówko też są miejsca gdzie mapa pokazuja -2ppm a są tam asfalt i domy ;)

Holandia miała katastrofalną powódź - https://pl.wikipedia.org/wiki/Powódź_w_Holandii_(1953)

I na pewno ma o wiele wyżej rozwinięta sieć zabezpieczeń przeciwpowodziowych niż Polska.

Mniej bałabym się morza, bardziej Wisły.

Edytowane przez Elfir

Bez konsultacji geotechnika się nie obędzie - niech określi jaka jest wysokość.

Elfir - obawiam się jedynie morzą - bo do Wisły to mam kawał ;) Jakiekolwiek powodzie w Polsce chyba były spowodowane przez rzeki i były chwilowe.

Obawiam się jedynie morza w kontekście przyszłych pokoleń bo z moich czasów to na 100% nic się nie stanie. Pamiętacie film wodny świat ? Do morza są 2km a po drodze wzniesienia na kilkanaście metrów.

Elfir - :D heh o czym ja myślałem pisząc ten komentarz?

Jeszcze będę myślał nad działką. Już skonsultowałem się z geotechnikiem i wychodzi na to że działka jest 2,5 ÷ 3m npm (wg jego dokładnej mapy). Także jest dużo lepiej niż myślałem. :rolleyes:

Frofo007 na pewno skorzystam z Twojej rady i jeszcze się upewnię.