PiotrKostek 05.08.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Witajcie ! Odebrałem dzisiaj warunki zabudowy. I nie wiem czy się smiać czy płakać. Moje miejsce to żuławy - depresja. Działka dana, czyli wyboru wielkiego nie miałem. I w warunkach mi napisali, że zgodnie z rozporządzeniem wojewody zaleca się położenie poziomu 0 powyżej 1,6m n.p.m. Problem w ty, że moja działka jak spora część żuław leży w depresji -0,7-0,9 m p.p.m czyli co ? muszę podnosić dom o 2,5 m ? robić piwnicę ? do tego jeszcze fundament? (nie bardzo mam na to kasę - myślałem o parterze i poddaszu) zresztą w WZ mam dwie kondygnacje - parter+poddasze użytkowe. Nie wiem jeszcze co oznacza zwrot zaleca się - czy to obligatoryjne ? Teren określony jako niezalewowy (tylko przerwanie wałów i powódź tysiąclecia). I teraz mam zagryz. Jak zadzwonili z urzędu to się ucieszyłem - w końcu. Czytam te warunki - wszystko pasuje - dopóki nie doszedłem do tego punktu... Macie doświadczenie z takim zapisem ? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) "zaleca się" nie jest obligatoryjne. Natomiast jak ci zaleje dom przy najbliższej powodzi będzie to podstawą ubezpieczyciela do odrzucenia roszczeń o odszkodowanie. Gmina też się wypnie.Przerwanie wałów p.powodziowych w ostatnich 10 latach: 1997, 2010. Także w 1979 i w 1983 bywały powodzie nazywane " powodziami tysiąclecia" http://www.kzgw.gov.pl/files/file/Materialy_i_Informacje/WORP/Woj_Pom/1.jpg Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Buduj na betonowej barce nie związanej z podłożem trzymanej na miejscu przez wbite pale. Przyjdzie woda to dom się podniesie. Pójdzie to dom osiądzie. Przyłącza tylko takie elastyczne trzeba zrobić. Prawie proste, tylko ta kanaliza... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 http://www.bryla.pl/bryla/56,85301,9772516,Dom_Na_Wodzie_we_Wroclawiu___pierwszy_w_Polsce_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 05.08.2016 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 E tam, żartujcie sobie... Akurat w obrębie 300m jest tam kilka domów - z tym, że to siedliska przy drodze. Jak żyję już 40 lat to tam żadnego zalania nie było - wiem, bo to ziemia mojego taty. A nie chcę do domu wchodzić po 2,5 metrowych schodach Mam teraz pismo w ręku(poprzednio pisałem z głowy) i punkt ten brzmi - "zgodnie z uzgodnieniem Marszałka Województwa W-M postanowienie z dnia ... na terenie planowanej inwestycji wskazany jest zerowy poziom posadowienia na rzędnej +1,6 m n.p.m." Tak to brzmi. Muszę poszukać jakiegoś architekta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.08.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Nie wiem ile kosztuje ta działka (wartość rynkowa) ale pewnie mniej niż wyjdzie cie projekt i koszty tego podniesienia o ponad 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 07.08.2016 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Przemyślałem temat i podjąłem decyzję - zostaję na tym co mam. Po pierwsze - to ojcowizna i będę miał tam również kilka hektarów pola. Bezpośrednio obok planowanego domu 2ha ziemi. Docelowo chciałbym zrealizować swoje marzenia - planuję tam jakiś sad i pszczoły. Może konia też przygarnę. Po drugie - kupno działki w mieście o wielkości, która by mi odpowiadała to jakieś 70-80tys a tyle nie zapłacę za piwnicę i obsypanie tego ziemią. Miałem nie sprzedawać obecnego mieszkania, ale ryzyk fizyk - stawiamy na jedną kartę Szukam architekta, który mi doradzi jak najlepiej zaplanować budowę i prowadzić prace ziemne, bo chciałbym dom obsypać dosyć wysoko. Projekt w zasadzie mam wybrany - zielistek z piwnicą, z tym, że piwnicę będę musiał wybudować praktycznie na gruncie i ją obsypywać. Jak ruszy budowa równolegle zacznę zbierać ziemię z okolicy. Taki jest plan. Ciekawe co w nim pójdzie nie tak Do końca roku chciałbym się ogarnąć z papierami i pozwoleniem a od przyszłego budować. Brzuch mnie skręca na samą myśl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Na parterze daj same kafle i bez parkietów.Nie buduj z BK, bo to gąbka.Żadnych gipsów, tylko tynki ceramiczne.Jakby co, wysuszy się to, odmaluje i znowu będzie dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 07.08.2016 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 O i to jest pozytywne myślenie stawiał będę z ceramiki. Zastanawiam się jak z tą piwnicą - z czego ją budować, czy to trzeba będzie bloczkiem betonowym ciągnąć te 2,5 do samego parteru, czy wylewać z betonu ? Ale to chyba w projekcie będzie ? Czy jest różnica w budowie piwnicy pod ziemią, czy takiej "do zasypania" Te prace ziemne mnie przerażają, ciekawe co powiedzą na to przy pozwoleniu na budowę... Zastanawiam się czy sobie zostawić wejście do piwnicy z zewnątrz. Wstawić drzwi - zrobić jakieś murki oporowe i będzie git... Choć w przypadku jakby przyszła woda to potencjalne miejsce do wejścia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 07.08.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Jak przyjdzie woda to żadne drzwi a nawet ich brak jej nie zatrzyma. I tak wszystko będzie do roboty od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 07.08.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 O i to jest pozytywne myślenie stawiał będę z ceramiki. Zastanawiam się jak z tą piwnicą - z czego ją budować, czy to trzeba będzie bloczkiem betonowym ciągnąć te 2,5 do samego parteru, czy wylewać z betonu ? Ale to chyba w projekcie będzie ? Czy jest różnica w budowie piwnicy pod ziemią, czy takiej "do zasypania" Te prace ziemne mnie przerażają, ciekawe co powiedzą na to przy pozwoleniu na budowę... Zastanawiam się czy sobie zostawić wejście do piwnicy z zewnątrz. Wstawić drzwi - zrobić jakieś murki oporowe i będzie git... Choć w przypadku jakby przyszła woda to potencjalne miejsce do wejścia wody. to bedzie w projekcie ale mozesz ustalic. Mozesz wylac np beton w6/w8 albo w10.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 07.08.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Jak przyjdzie woda to żadne drzwi a nawet ich brak jej nie zatrzyma. I tak wszystko będzie do roboty od nowa. oczywiscie,ze sa drzwi co zatrzymaja...mozna kupic drzwi uzywane pancerne:D osadza je sie w betonie i dodatkowo laczenie robi zaprawa krystalizujaca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 07.08.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Tak i wszystkie okna w piwnicy też zrobi pancerne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.08.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 A zdradzisz po co Ci jest koniecznie potrzebna piwnica? Jak masz rozległy teren to chyba nie musisz wciskać się pod ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.08.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 A zdradzisz po co Ci jest koniecznie potrzebna piwnica? Jak masz rozległy teren to chyba nie musisz wciskać się pod ziemię. Kolega musi podnieść dość wysoko parter nic nie wciska w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2016 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Wylałbym tę piwnicę w szalunkach (wynajętych).Właziłbym do niej od góry, z domu, jak już MUSI być.Jak kieszeń pozwoli to masz wybór od W6 do W10 a nawet lepiej (tylko po co?).Wtedy...Termoizolujac strop piwnicy brniesz w stronę BARDZO energooszczędnego , prawie pod pasywny.Okna fixy, nieotwieralne. Zawsze to jakby lepiej. ( no, te w piwnicy). Tylko o wentylację trzeba tam zadbać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2016 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Albo... wywal okna!Oświetlenie światłowodami zrób.Pręt plexi nie jest zbyt drogi! Rozważ silkę zamiast ceramiki! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Jakby nie patrzał - budujesz na betonowej BARCE. Tylko takiej, co nie pływa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.08.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Jakby nie patrzał - budujesz na betonowej BARCE. Tylko takiej, co nie pływa... Adam M. Dlaczego co nie pływa? Kwestia wagi "barki" pusta piwnica bez kondygnacji powyżej ma szanse odpłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.08.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Wiem. Tak jak puste szambo w bagiennym terenie.Ale tutaj to konstrukcja "na wszelki wypadek". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts