Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalecenie budowy 1,6m n.p.m

Recommended Posts

Witajcie !

Odebrałem dzisiaj warunki zabudowy. I nie wiem czy się smiać czy płakać. Moje miejsce to żuławy - depresja. Działka dana, czyli wyboru wielkiego nie miałem. I w warunkach mi napisali, że zgodnie z rozporządzeniem wojewody zaleca się położenie poziomu 0 powyżej 1,6m n.p.m. Problem w ty, że moja działka jak spora część żuław leży w depresji -0,7-0,9 m p.p.m czyli co ? muszę podnosić dom o 2,5 m ? robić piwnicę ? do tego jeszcze fundament? (nie bardzo mam na to kasę - myślałem o parterze i poddaszu) zresztą w WZ mam dwie kondygnacje - parter+poddasze użytkowe. Nie wiem jeszcze co oznacza zwrot zaleca się - czy to obligatoryjne ? Teren określony jako niezalewowy (tylko przerwanie wałów i powódź tysiąclecia). I teraz mam zagryz. Jak zadzwonili z urzędu to się ucieszyłem - w końcu. Czytam te warunki - wszystko pasuje - dopóki nie doszedłem do tego punktu... Macie doświadczenie z takim zapisem ?

Piotr

"zaleca się" nie jest obligatoryjne. Natomiast jak ci zaleje dom przy najbliższej powodzi będzie to podstawą ubezpieczyciela do odrzucenia roszczeń o odszkodowanie. Gmina też się wypnie.

Przerwanie wałów p.powodziowych w ostatnich 10 latach: 1997, 2010. Także w 1979 i w 1983 bywały powodzie nazywane " powodziami tysiąclecia"

http://www.kzgw.gov.pl/files/file/Materialy_i_Informacje/WORP/Woj_Pom/1.jpg

Edytowane przez Elfir

Buduj na betonowej barce nie związanej z podłożem trzymanej na miejscu przez wbite pale.

Przyjdzie woda to dom się podniesie. Pójdzie to dom osiądzie.

Przyłącza tylko takie elastyczne trzeba zrobić.

Prawie proste, tylko ta kanaliza...

:lol:

Adam M.

E tam, żartujcie sobie... Akurat w obrębie 300m jest tam kilka domów - z tym, że to siedliska przy drodze. Jak żyję już 40 lat to tam żadnego zalania nie było - wiem, bo to ziemia mojego taty. A nie chcę do domu wchodzić po 2,5 metrowych schodach :)

Mam teraz pismo w ręku(poprzednio pisałem z głowy) i punkt ten brzmi - "zgodnie z uzgodnieniem Marszałka Województwa W-M postanowienie z dnia ... na terenie planowanej inwestycji wskazany jest zerowy poziom posadowienia na rzędnej +1,6 m n.p.m."

Tak to brzmi. Muszę poszukać jakiegoś architekta...

Przemyślałem temat i podjąłem decyzję - zostaję na tym co mam. Po pierwsze - to ojcowizna i będę miał tam również kilka hektarów pola. Bezpośrednio obok planowanego domu 2ha ziemi. Docelowo chciałbym zrealizować swoje marzenia - planuję tam jakiś sad i pszczoły. Może konia też przygarnę.

Po drugie - kupno działki w mieście o wielkości, która by mi odpowiadała to jakieś 70-80tys a tyle nie zapłacę za piwnicę i obsypanie tego ziemią. Miałem nie sprzedawać obecnego mieszkania, ale ryzyk fizyk - stawiamy na jedną kartę :)

Szukam architekta, który mi doradzi jak najlepiej zaplanować budowę i prowadzić prace ziemne, bo chciałbym dom obsypać dosyć wysoko. Projekt w zasadzie mam wybrany - zielistek z piwnicą, z tym, że piwnicę będę musiał wybudować praktycznie na gruncie i ją obsypywać. Jak ruszy budowa równolegle zacznę zbierać ziemię z okolicy. Taki jest plan. Ciekawe co w nim pójdzie nie tak :) Do końca roku chciałbym się ogarnąć z papierami i pozwoleniem a od przyszłego budować. Brzuch mnie skręca na samą myśl...

O i to jest pozytywne myślenie :) stawiał będę z ceramiki. Zastanawiam się jak z tą piwnicą - z czego ją budować, czy to trzeba będzie bloczkiem betonowym ciągnąć te 2,5 do samego parteru, czy wylewać z betonu ? Ale to chyba w projekcie będzie ? Czy jest różnica w budowie piwnicy pod ziemią, czy takiej "do zasypania" :)

Te prace ziemne mnie przerażają, ciekawe co powiedzą na to przy pozwoleniu na budowę... Zastanawiam się czy sobie zostawić wejście do piwnicy z zewnątrz. Wstawić drzwi - zrobić jakieś murki oporowe i będzie git... Choć w przypadku jakby przyszła woda to potencjalne miejsce do wejścia wody.

O i to jest pozytywne myślenie :) stawiał będę z ceramiki. Zastanawiam się jak z tą piwnicą - z czego ją budować, czy to trzeba będzie bloczkiem betonowym ciągnąć te 2,5 do samego parteru, czy wylewać z betonu ? Ale to chyba w projekcie będzie ? Czy jest różnica w budowie piwnicy pod ziemią, czy takiej "do zasypania" :)

Te prace ziemne mnie przerażają, ciekawe co powiedzą na to przy pozwoleniu na budowę... Zastanawiam się czy sobie zostawić wejście do piwnicy z zewnątrz. Wstawić drzwi - zrobić jakieś murki oporowe i będzie git... Choć w przypadku jakby przyszła woda to potencjalne miejsce do wejścia wody.

to bedzie w projekcie ale mozesz ustalic. Mozesz wylac np beton w6/w8 albo w10....

Wylałbym tę piwnicę w szalunkach (wynajętych).

Właziłbym do niej od góry, z domu, jak już MUSI być.

Jak kieszeń pozwoli to masz wybór od W6 do W10 a nawet lepiej (tylko po co?).

Wtedy...

Termoizolujac strop piwnicy brniesz w stronę BARDZO energooszczędnego , prawie pod pasywny.

Okna fixy, nieotwieralne. Zawsze to jakby lepiej. ( no, te w piwnicy). Tylko o wentylację trzeba tam zadbać...

Adam M.