Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalecenie budowy 1,6m n.p.m

Recommended Posts

ja jednakowoż polecałabym tak:

http://static.e-sciany.pl/articles/944f_sciany-zdjecia_1_jpg_dom-nad-morzem-learnnc-org_main.jpg?5

albo w takim systemie, jak "barka" Koniecznego. Betonowy dół nie jest piwnicą, tylko schowkiem dostępnym z ogrodu.

http://news.o.pl/wp-content/i/2013/08/arka-koniecznego-brenna-2013-08-09-920x379.jpg?9d7bd4

Edytowane przez Elfir

Niestety - kupno innej działki odpada - jak piszę - będę tam miał 2 hektary ziemi przy domu. Jakoś to trzeba będzie zagospodarować. Jakbym miał kupować działkę dla samego domu, to bym został w mieszkaniu, które mam i tyle, bo dobrze nam się mieszka. Ale chcemy zostać małorolnymi taka głupota wieku średniego :)

Tak czy tak problem się rozwiązał a sprawa się skomplikowała :) Dostałem dziś interpretację z UM w sprawie tego zapisu warunków. Zapis nie jest obligatoryjny - jest to jedynie zalecenie. A już zdążyłem się oswoić z tą piwnicą. Tak czy tak będę musiał podnieść dom - myślę, że o jakieś 150cm to mi da 50-60cm powyżej poziomu morza - droga jest na 0. Jak drogę zaleje to już i tak kaplica :) bedę miał poziom 0 tak jak dom ojca czyli popłyniemy razem.

I teraz pytanie zasadnicze choć pewnie głupie, czy da mi to istotną oszczędność ? Bo policzyłem sobie w duchu tego zielistka z piwnicą i od ust sobie odejmując jakoś bym go zbudował. wg A całkowity średni koszt I+II 356tys. Normalny zielistek 269 tys. No i w tym momencie na horyzoncie pojawia się zielistek 4 140m2 z ceną katalogową 338tys. Jakbym obciął balkony to pewnie bym te 8 urwał. I masz babo placek... Jakbym kiedyś pomyślał, że będę miał takie zmartwienia...

Nie potrafię sobie wyobrazić tych 110 m2 w tej chwili mam 59, tutaj będzie prawie 2 x więcej, ale na 2 piętrach, czyli mieszkalna piętra będzie mniejsza niż ta co mam teraz :) Ten salon trochę taki wąski, ale z drugiej strony.... po co więcej. Jest nas trójka. Jedyne co może przybyć to jakieś dzieci do rodziny zastępczej bo zajmujemy się tym w ramach dobrego uczynku na tym świecie :) Ok, bo zaczynam pisać nie na temat. Czas chyba zakładać wątek budowlany :) zamawiać geodetę i geologa - choć z nim to poczekam, bo chcę zrobić POŚkę a leje już miesiąc i woda pewnie będzie wysoko...

Muszę stawiać parter+poddasze. I mierzę siły na zamiary. Tak jak pisałem - 140m zielistek katalogowo 70tys więcej. Nie bardzo mnie stać. Każdy inaczej podchodzi do budowy. Ja nie chciałbym się topić w kredycie. Rozglądałem się za projektami - prostej ładnej, niedużej stodoły - i ten mi przypadł w miarę. Usuwając załamania muru dostaję parę metrów więcej. Chyba, że ktoś z kolegów ma wygrzebany gdzieś projekt niedrogiego prostego domu o większej powierzchni, tak żeby za 300ty można było zamieszkać i dalej sobie dłubać.

poddasze nie musi znajdować się nad całą powierzchnią parteru.

Z tego co piszesz po prostu nie stać cię na dom. Za 300 tyś to można zbudować prosty domek, ale bez piwnicy.

A tu piwnica będzie kosztowniejsza niż na normalnej działce.

Chyba, że masz czas i umiejętności budować samemu?

Nie czytasz dokładnie - nie muszę jednak budować piwnicy - mówiłem o tym kilka postów wyżej. I właśnie o prosty domek mi chodzi.

Inna sprawa, że sporo wykończeń jestem w stanie i mam umiejętności zrobić samemu. W zasadzie interesuje mnie SSZ - reszta sam + pojedyńcze ekipy.