Elfir 08.08.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) ja jednakowoż polecałabym tak:http://static.e-sciany.pl/articles/944f_sciany-zdjecia_1_jpg_dom-nad-morzem-learnnc-org_main.jpg?5 albo w takim systemie, jak "barka" Koniecznego. Betonowy dół nie jest piwnicą, tylko schowkiem dostępnym z ogrodu. http://news.o.pl/wp-content/i/2013/08/arka-koniecznego-brenna-2013-08-09-920x379.jpg?9d7bd4 Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 08.08.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Jakiekolwiek rozwiązanie kolega wymyśli to będzie kosztować kokosy, większe niż sprzedasz tej działki i kupno takiej ponad poziomem wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Gdzie na Żuławach dostaniesz działkę o sensownej rzędnej nad poziomem morza?Chyba, że ma się budować kilkadziesiąt kilometrów od miejsca pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.08.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Jakiekolwiek rozwiązanie kolega wymyśli to będzie kosztować kokosy, większe niż sprzedasz tej działki i kupno takiej ponad poziomem wody. Bez przesady, tam ludzie od setek lat mieszkają, piwnica, parter na wymaganym poziomie i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 08.08.2016 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Niestety - kupno innej działki odpada - jak piszę - będę tam miał 2 hektary ziemi przy domu. Jakoś to trzeba będzie zagospodarować. Jakbym miał kupować działkę dla samego domu, to bym został w mieszkaniu, które mam i tyle, bo dobrze nam się mieszka. Ale chcemy zostać małorolnymi taka głupota wieku średniego Tak czy tak problem się rozwiązał a sprawa się skomplikowała Dostałem dziś interpretację z UM w sprawie tego zapisu warunków. Zapis nie jest obligatoryjny - jest to jedynie zalecenie. A już zdążyłem się oswoić z tą piwnicą. Tak czy tak będę musiał podnieść dom - myślę, że o jakieś 150cm to mi da 50-60cm powyżej poziomu morza - droga jest na 0. Jak drogę zaleje to już i tak kaplica bedę miał poziom 0 tak jak dom ojca czyli popłyniemy razem. I teraz pytanie zasadnicze choć pewnie głupie, czy da mi to istotną oszczędność ? Bo policzyłem sobie w duchu tego zielistka z piwnicą i od ust sobie odejmując jakoś bym go zbudował. wg A całkowity średni koszt I+II 356tys. Normalny zielistek 269 tys. No i w tym momencie na horyzoncie pojawia się zielistek 4 140m2 z ceną katalogową 338tys. Jakbym obciął balkony to pewnie bym te 8 urwał. I masz babo placek... Jakbym kiedyś pomyślał, że będę miał takie zmartwienia... Nie potrafię sobie wyobrazić tych 110 m2 w tej chwili mam 59, tutaj będzie prawie 2 x więcej, ale na 2 piętrach, czyli mieszkalna piętra będzie mniejsza niż ta co mam teraz Ten salon trochę taki wąski, ale z drugiej strony.... po co więcej. Jest nas trójka. Jedyne co może przybyć to jakieś dzieci do rodziny zastępczej bo zajmujemy się tym w ramach dobrego uczynku na tym świecie Ok, bo zaczynam pisać nie na temat. Czas chyba zakładać wątek budowlany zamawiać geodetę i geologa - choć z nim to poczekam, bo chcę zrobić POŚkę a leje już miesiąc i woda pewnie będzie wysoko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 110 m2 na dwa piętra to 55 m2 na kondygnację. Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 10.08.2016 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Muszę stawiać parter+poddasze. I mierzę siły na zamiary. Tak jak pisałem - 140m zielistek katalogowo 70tys więcej. Nie bardzo mnie stać. Każdy inaczej podchodzi do budowy. Ja nie chciałbym się topić w kredycie. Rozglądałem się za projektami - prostej ładnej, niedużej stodoły - i ten mi przypadł w miarę. Usuwając załamania muru dostaję parę metrów więcej. Chyba, że ktoś z kolegów ma wygrzebany gdzieś projekt niedrogiego prostego domu o większej powierzchni, tak żeby za 300ty można było zamieszkać i dalej sobie dłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 poddasze nie musi znajdować się nad całą powierzchnią parteru.Z tego co piszesz po prostu nie stać cię na dom. Za 300 tyś to można zbudować prosty domek, ale bez piwnicy.A tu piwnica będzie kosztowniejsza niż na normalnej działce.Chyba, że masz czas i umiejętności budować samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 10.08.2016 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Nie czytasz dokładnie - nie muszę jednak budować piwnicy - mówiłem o tym kilka postów wyżej. I właśnie o prosty domek mi chodzi.Inna sprawa, że sporo wykończeń jestem w stanie i mam umiejętności zrobić samemu. W zasadzie interesuje mnie SSZ - reszta sam + pojedyńcze ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 10.08.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Masz się zamiar podnieść o 150-160cm. Do tego jeszcze musisz i tak coś wykopać pod fundamenty - 1m?. Więc tak czy siak masz tam na piwnicę. I chcesz to wszystko zasypywać? Policz sobie ile to będzie ton piachu i sprawdź cenę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 10.08.2016 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Piach mam w dużej ilości - pogłębimy staw ojca Ok, załatwiam dalej papiery i projekt zobaczę co architekty powiedzą. Założę już wątek budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts