G69 05.08.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Na stronie czwartej poniższego linku powiedziano że instalacja elektryczna powinna być wyposażona w bezpiecznik różnicowo-prądowy.Jak będzie wyglądał schemat podłączenia RCD w takiej sytuacji?Czy brak przewodu N nie będzie miało negatywnego wpływu na poprawne działanie RCD?https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjtyaK51KrOAhWE_iwKHa76BpAQFgguMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.wijas.com.pl%2Ffiles%2Fmanual%2Fpl%2Fperfect-7000-9000.pdf&usg=AFQjCNGKj1WrFyuD40-sjrN-A4hwSA0E8A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.08.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 W pierwszej kolejności znajdź RCD bez toru N, później martw się o dalsze sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.08.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Podłącz podgrzewacz poprzez różnicówkę trójfazową.Na wejściu podłącz wszystkie fazy i Neutralny który może być konieczny do prawidłowego zadziałania różnicówki i TESTU. Do podgrzewacza wykorzystaj tylko dwie fazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 06.08.2016 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Dziękuję za odpowiedź .A szukam odpowiedzi na jeszcze kilka pytań.Jak się zachowa podgrzewacz,gdy będzie zanik jednej fazy?Czy podgrzewacz będzie dalej pracował,ale z połową mocy?Czy taka sytuacja ,będzie bezpieczna zarówno dla instalacji jak i życia?Zmierzam do tego,czy powinno się zastosować jakiś czujnik,który by uniemożliwił włączenie podgrzewcza przy zaniku jednej z faz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Twój podgrzewacz jeśli dobrze odszukałem jego typ i ową instrukcję jest zasilany z napięcia miedzyfazowego.Biegun Neutralny nie jest podłaczony i nie uczestniczy w jego działaniu.PE służy do zabezpieczenia i ochrony przed porażeniem.Jeśli zaniknie jedna z podłączonych faz podgrzewacz nie będzie działał i grzał wody więc żaden czujnik zaniku fazy nie jest potrzebny.Nawet w przypadku podgrzewaczy mających wewnętrzny przełacznik i możliwość zasilania z 230V oraz 400V podczas zaniku jednej z faz podgrzewacz w zależności od tego która faza ulegnie zanikowi nie będzie działał lub też nie będzie posiadał drugiego biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 06.08.2016 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Do podgrzewacza idą dwie fazy i uziemienie.Moc podgrzewacza,to 7000W. Pytanie jaki bezpiecznik założyć.?Mierzyłem napięcie międzyfazowe i miernik wskazuje 415v-418v.Gdy podzielę 7000W przez 415v wychodzi 16,87A.Czy to znaczy,że mam założyć bezpiecznik 20A? Czy raczej 16A ponieważ bezpiecznik ma jakiś zapas prądu zanim się rozłączy?Gdzieś czytałem ,że wartość bezpiecznika mnoży się przez 1,13,co by dało: 16A x 1,13=18,08A .Czy to możliwe,że bezpiecznik 16 A rozłącza się dopiero przy prądzie 18A ? Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.08.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Zwróć uwagę na charakterystykę czasowo-prądową takiego wyłącznika samoczynnego : Pokazałem strzałą, jaki jest czas i wartość zadziałania przy przekroczeniu progu obciążenia. Taki wyłącznik samoczynny jest w stanie wytrzymać kilkanaście minut wartość prądu przekroczoną o 45 %, czyli ok. 23 A. Dlatego elektrycy tak są przewrażliwieni na właściwy dobór zabezpieczeń dla przekrojów przewodów. (Murarze to olewają) Wartość ta nie dotyczy zwarcia, które może nastąpić w odpowiednim czasie i wielkości 3-5 razy większej od znamionowej. Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.08.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) W instrukcji prąd pobierany jest określony na poziomie 17,5A przy napięciu nominalnym 400V.Jeśli napięcie u Ciebie wychodzi 415V to prąd będzie wynosił odpowiednio 18A.Przy przeliczaniu raczej nie dziel mocy przez napięcie istniejące w sieci ale przeliczaj moc na rezystancję i dopiero z rezystancji i napięcia wyznaczaj płynący w obwodzie prąd tak aby przy wzroście napięcia wzrastał także i prąd płynący w obwodzie.Ze względu na charakterystyki czasowe zabezpieczeń konkretnie zabezpieczenie 16A wytrzymuje prąd nominalny 1In=16A przez czas nieskończenie dług, z kolei prąd 1,13In czyli 18A producent podaje czas w okolicach kilkunastu minut do nawet godziny w zależności od wielu czynników między innymi od temperatury.Ze względu na elektromagnetyczny wyzwalacz zwarciowy oraz bimetaliczny lub też termiczny wyzwalacz nadprądowy stosowany w zabezpieczeniach mogą się pojawić jednak niespodzianki gdyż niekiedy po długotrwałym użytkowaniu tak dopasowanego zabezpieczenia do odbiornika np. przez 30 dni bez żadnego zadziałania, zabezpieczenie zadziała 31-szego dnia od razu po odkręceniu kranu i załączeniu podgrzewacza. Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.08.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Przepraszam, kolego Mareks77, ale ja podałem charakterystykę t-I wyłącznika samoczynnego B 16 (A), nie bezpiecznika, a to wielka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.08.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 A Ty kolego elpapiotr znowu masz jakiś problem.Dla wyjaśnienia w swoim poscie nie odniosłem się w jakikolwiek sposób do Twojego wpisu i użyłem sformułowania zabezpieczenie a nie "bezpiecznik" A TO WIELKA RÓŻNICA.Jako że wyłączniki nadprądowe są przeznaczone są do zabezpieczenia przewodów i odbiorników w obwodach oświetlenia, gniazd wtykowych i sterowania, są one formą zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.08.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Taak ? Mój post - Wczoraj 16:13Twój post - Wczoraj 15:53 ALEOstatnio edytowane przez Mareks77 ; Wczoraj o 16:41 Mogła nastąpić manipulacja ? Mogła !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.08.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Dziwny kolego.............. jeśli dobrze umiem czytać to mój wpis był edytowany o 14:41 , Twój wpis nastąpił o 14:13 .Więc po pierwsze to popraw sobie zegar systemowy w komputerze.Po drugie to według ciebie najpierw poprawiłem swój wpis gdyż zauwazyłem twoją uwagę a następnie czekałem całą dobę aby zareagować i dzień później o 17:53 wpisać ripostę do twojej uwagi. TO JEST CHORE. Manipulacji z mojej strony nie było bo nie jestem typem człowieka uzależnionego od forum internetowego który obserwuje wszystkie wpisy w temacie i reaguje na wszelkie nieścisłości, niedociągnięcia czy też przejęzyczenia.Ty niestety jak już zauważyłem masz tą przypadłość. Moim skromnym zdaniem Elita Forum jaka widnieje przy profilu powinna polegać na 1000 wpisach które pomagają a nie na na 1000 upierdliwych nie wnoszących nic do tematu. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Dziwny kolego.............. jeśli dobrze umiem czytać to mój wpis był edytowany o 14:41 , Twój wpis nastąpił o 14:13 . Więc po pierwsze to popraw sobie zegar systemowy w komputerze. Ja się, pytam, KTO ma poprawić zegar - patrzę na zegarek, jest godzina 16.16. Co się wyświetli pod godziną postu ? Kto tu jest chory ? Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 09.08.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Ja się, pytam, KTO ma poprawić zegar - patrzę na zegarek, jest godzina 16.16. Co się wyświetli pod godziną postu ? U mnie post #13 napisany był o 15:14 Kiedyś wspominałem, że zegar Muratora się rozjeżdża. Ale bez echa. Ale to forum murarzy a nie zegarmistrzów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Nic się nie rozjeżdża - trzeba sobie poustawiać, to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 09.08.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Na innych forach jakoś nie trzeba. Czyli murarzom-akrobatom to nie przeszkadza. Nic dziwnego skoro czas ma znaczenie tylko przy odbiorze wynagrodzenia.... Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Trzeba, trzeba : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.08.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) U mnie post #13 napisany był o 15:14 Kiedyś wspominałem, że zegar Muratora się rozjeżdża. Ale bez echa. Ale to forum murarzy a nie zegarmistrzów.... Rozjeżdżanie zegara jest możliwe ale nie równo o godzinę lub dwie . Wpis o 20.46 publikuje się jako 18:46 Jeśli u elpapiotr jest różnica tylko godziny to już nic nie rozumiem ale z tego też wynika że o manipulacji także nie ma mowy, Jedyna możliwość jest taka że forum muratora mieści się na zagranicznym serwerze gdzieś w kraju oddalonym o 2 godziny do tyłu Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Dlatego przestaw sobie zegar forum, a nie marudź.Pretensje tylko do siebie racz skierować, nie do mnie. Jak to zrobić - podałem w poście #15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 10.08.2016 04:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Czy ktoś by podpowiedział jak należy rozumieć poniższą tabelkę?:http://www.bezel.com.pl/images/instalacje/image254.jpgU mnie są przewody 3x2,5 mm2 część położona w rurkach na ścianie,część bez rurek w tynku.Podgrzewacz będzie używany na krótkie prysznice rano i wieczorem. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts