Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowy podgrzewacz

Recommended Posts

Czy ktoś by podpowiedział jak należy rozumieć poniższą tabelkę?:

http://www.bezel.com.pl/images/instalacje/image254.jpg

U mnie są przewody 3x2,5 mm2 część położona w rurkach na ścianie,część bez rurek w tynku.

Podgrzewacz będzie używany na krótkie prysznice rano i wieczorem.

Normalnie tak jak tam napisane. Przewody wielożyłowe bo takie są, jeśli całość obwodu masz w rurkach na tynku to można ten obwód zabezpieczyć 20A jeśli są przewody korytka w tynku 16A .

wykrot Rozumiem ,że nie podbiłbyś gwarancji chociaż producent dopuszcza minimalną grubość przewodu 2,5mm2 nawet do podgrzewacza 9000W ?

Czy bez znaczenia jest też,że długotrwałe obciążenie przewodu,przy pewnym ułożeniu wynosi 24A ? Tak zrozumiałem tę tabelę.

wykrot Rozumiem ,że nie podbiłbyś gwarancji chociaż producent dopuszcza minimalną grubość przewodu 2,5mm2 nawet do podgrzewacza 9000W ?

Czy bez znaczenia jest też,że długotrwałe obciążenie przewodu,przy pewnym ułożeniu wynosi 24A ? Tak zrozumiałem tę tabelę.

Tabelę należy rozumieć tak, jak rozumie się wytrzymałość łańcucha. On ma wytrzymałość najsłabszego ogniwa, reszta się nie liczy.

Dlatego w instalacjach analizuje się przypadek najmniej korzystny, a nie buja w obłokach, że jakoś to będzie.

W jaki sposób się analizuje te przypadki?Nie ,że się czepiam próbuję zrozumieć,to zagadnienie.

Jak na razie znalazłem taką zależność:

Iz > IB

gdzie:

Iz - dopuszczalna długotrwała obciążalność prądowa dla danego typu i przekroju

przewodu, [A]. Wartość tą można przyjąć z tabel umieszczonych w katalogu

producenta, lub wg normy PN-IEC 60364-5-53:2001

IB - prąd obliczeniowy (roboczy) linii, [A]