Remiks 10.08.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Czy ktoś by podpowiedział jak należy rozumieć poniższą tabelkę?: http://www.bezel.com.pl/images/instalacje/image254.jpg U mnie są przewody 3x2,5 mm2 część położona w rurkach na ścianie,część bez rurek w tynku. Podgrzewacz będzie używany na krótkie prysznice rano i wieczorem. Normalnie tak jak tam napisane. Przewody wielożyłowe bo takie są, jeśli całość obwodu masz w rurkach na tynku to można ten obwód zabezpieczyć 20A jeśli są przewody korytka w tynku 16A . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 10.08.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Podgrzewacz będzie używany na krótkie prysznice rano i wieczorem. A jak dzieci urosną, tak za 10 lat? Będzie długo, albo coraz dłużej. I częściej niż piszesz. I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 14.08.2016 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 wykrot Rozumiem ,że nie podbiłbyś gwarancji chociaż producent dopuszcza minimalną grubość przewodu 2,5mm2 nawet do podgrzewacza 9000W ?Czy bez znaczenia jest też,że długotrwałe obciążenie przewodu,przy pewnym ułożeniu wynosi 24A ? Tak zrozumiałem tę tabelę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 14.08.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 wykrot Rozumiem ,że nie podbiłbyś gwarancji chociaż producent dopuszcza minimalną grubość przewodu 2,5mm2 nawet do podgrzewacza 9000W ? Czy bez znaczenia jest też,że długotrwałe obciążenie przewodu,przy pewnym ułożeniu wynosi 24A ? Tak zrozumiałem tę tabelę. Tabelę należy rozumieć tak, jak rozumie się wytrzymałość łańcucha. On ma wytrzymałość najsłabszego ogniwa, reszta się nie liczy. Dlatego w instalacjach analizuje się przypadek najmniej korzystny, a nie buja w obłokach, że jakoś to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 14.08.2016 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 W jaki sposób się analizuje te przypadki?Nie ,że się czepiam próbuję zrozumieć,to zagadnienie.Jak na razie znalazłem taką zależność:Iz > IBgdzie:Iz - dopuszczalna długotrwała obciążalność prądowa dla danego typu i przekrojuprzewodu, [A]. Wartość tą można przyjąć z tabel umieszczonych w kataloguproducenta, lub wg normy PN-IEC 60364-5-53:2001IB - prąd obliczeniowy (roboczy) linii, [A] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts