Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ściany szczytowej szkieletowej

sztolu

Recommended Posts

Hej. Buduję dom parterowy, ze stropen drewnianym (wiązary z dolnym pasem), mam wybudowane ściany i zalany wieniec. W przyszłym tygodniu mam montaż wiązarów i dwa krańcowe wiązary przygotowane pod ściane szkieletową. Poddasze nieużytkowe (mały stryszek na graty 30m).

Czy ocieplając ściankę szkieletową drewnianą, obitą płytą OSB - na to styropian muszą w jakiś sposób ją zabezpieczać, czy nie przejmować się i kleić klejem w piance bezpośrednio na OSB? Dodaj, że nie będę ocieplał dachu - zastosują 40cm wełny w stropie drewanianym.

jeszcze jedno - jaka płyta na tą ściankę szkieletową - 12mm wystarczy?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Nikt nie odpisuje, bo nie jest to częste rozwiązanie. Większość na forum wybrała jednak szczytówki murowane. U siebie z kolei zrobiłem szkieletową, ale nie ocieplałem jej styropianem, tylko obiłem deskami. Konstrukcyjnie płyta OSB 12mm powinna wystarczyć.

Pamiętam we wcześniejszych dyskusjach że niektórzy szczytówki ocieplali tanim styropianem, mimo że na ściany parteru dawali drogi grafit. Izolacja i tak nie jest tu potrzebna, raczej wyrównanie powierzchni całej ściany, jeśli Ci na nim zależy. A może jednak drewno na OSB? ;)

Ja mam szczytówki szkieletowe, obiłem OSB 12mm, na to styropian tańszy mocowany na pianę + "kołkowanie" (same talerzyki od kołków + wkręty ciesielskie odpowiedniej długości) na to klej, siatka, klej, struktura.

mocując na pianę było konieczne kołkowanie? nie trzymała sie piana OSB?