sztolu 08.08.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Hej. Buduję dom parterowy, ze stropen drewnianym (wiązary z dolnym pasem), mam wybudowane ściany i zalany wieniec. W przyszłym tygodniu mam montaż wiązarów i dwa krańcowe wiązary przygotowane pod ściane szkieletową. Poddasze nieużytkowe (mały stryszek na graty 30m).Czy ocieplając ściankę szkieletową drewnianą, obitą płytą OSB - na to styropian muszą w jakiś sposób ją zabezpieczać, czy nie przejmować się i kleić klejem w piance bezpośrednio na OSB? Dodaj, że nie będę ocieplał dachu - zastosują 40cm wełny w stropie drewanianym. jeszcze jedno - jaka płyta na tą ściankę szkieletową - 12mm wystarczy? Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 08.08.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Nikt nie odpisuje, bo nie jest to częste rozwiązanie. Większość na forum wybrała jednak szczytówki murowane. U siebie z kolei zrobiłem szkieletową, ale nie ocieplałem jej styropianem, tylko obiłem deskami. Konstrukcyjnie płyta OSB 12mm powinna wystarczyć. Pamiętam we wcześniejszych dyskusjach że niektórzy szczytówki ocieplali tanim styropianem, mimo że na ściany parteru dawali drogi grafit. Izolacja i tak nie jest tu potrzebna, raczej wyrównanie powierzchni całej ściany, jeśli Ci na nim zależy. A może jednak drewno na OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 08.08.2016 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 raczej też wybiorę tani styropian - ciężko by było nabić 20cm desek, aby się zrównać z elewacją muru... Kleć styro bezpośrednio na osb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 08.08.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ja mam szczytówki szkieletowe, obiłem OSB 12mm, na to styropian tańszy mocowany na pianę + "kołkowanie" (same talerzyki od kołków + wkręty ciesielskie odpowiedniej długości) na to klej, siatka, klej, struktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 08.08.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ja mam szczytówki szkieletowe, obiłem OSB 12mm, na to styropian tańszy mocowany na pianę + "kołkowanie" (same talerzyki od kołków + wkręty ciesielskie odpowiedniej długości) na to klej, siatka, klej, struktura. mocując na pianę było konieczne kołkowanie? nie trzymała sie piana OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 09.08.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Trzymała się jak diabli (wcześniej zrobiłem próbę), ale "kołkowanie" to praktycznie żaden koszt, a że nie miałem doświadczenia z pianą i OSB to zrobiłem jak opisałem (mimo pomyślnej próby). OSB oczywiście też nie było przybijane gwoździami tylko przykręcane wkrętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts