Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buduj? tradycyjny a coraz bardziej podoba si? szkielet - czy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może zmiana technologii nie, ale inny projekt mi tak wpadl w oko, że jak jestem przy kompie to go cały czas oglądam. Buduje z betonu komórkowego 24 cm i lada dzień bede lał wieniec. Nie zmieniłbym technologii bo sam jestem jednocześnie murarzem, pomocnikiem i nikogo na budowie oprócz mnie nie ma, więc miałbym kłopot ze szkieletem w pojedynke.

Szkielet drewniany to najszybciej rozwijąca się technologia budowy domów. Jednak u nas tylko ok. 5% domów jednorodzinnych budowanych jest w drewnie. W Niemczech jest to ok. 25%, Skandynawii - 40%.

Na dziś największy rozwój drewnianego budownictwa szkieletowego notuje się w ... Szkocji.

Buduję dom tradycyjny -ceramika. Robią mi teraz lany strop nad parterem. Jak widże te tony materiałów i pot rzetelnych robotników to czytając coraz bardziej podoba mi się szkielet drewniany. Czy ktoś ma podobne odczucia?

Miałem kiedyś szkieletowca, obecnie mieszkam w nowym wymurowanym z BK 36cm. Róznica jest ogromna. Przede wszystkim akumulacyjność budynku. W moim nowym domu gdy na zewnątrz ostatnio przez kilka dni było 26...28 oC w środku temperatura wynosiła 22...23 oC bez klimatyzacji. Następna sprawa to stabilnośc konstrukcji. Jak chodzisz po domu to nic się nie trzęsie nic nie skrzypi, jest cicho. Przed budową nowego domu nosiłem się z zamiarem rozbudowy szkieletowca ale ostatecznie został rozebrany i widzę że bardzo dobrze zrobiłem. Owszem budownictwo szkieletowe rozwija się bo mozna szybko pobudować dom. Tylko te ceny zupełnie nie przystają do wartości takiego domu. Myslę że rozwój technologii szkieleteowej wynika wyłacznie ze względów ekonomicznych np. w USA taki domek szkieletowy jest znacznie tańszy od prawdziwego murowanego domu. W naszym kraju ceny są porównywalne więc racjonalne jest budowanie lepszych domów tradycyjnych w porównywalnej cenie.

Pozdrawiam

Owszem budowanie zgodnie z wymaganiami technologicznymi to sprawa oczywista. Jednak nie bardzo potrafiłbym wskazać zalety szkieletowców poza etapem procesu budowy - głównie szybkość budowy. No ale budowa się kończy i dom głównie służy do mieszkania a nie do tego by go budować. Na etapie mieszkania i eksploatacji nie widzę już przewagi szkieletowca. No może kiedyś tam w przyszłości na etapie rozbiórki.

Pozdrawiam

No widzę, że mieszkałeś w bardzo źle zbudowanym domu szkieletowym.

Myslę, że Ci wszyscy, którzy mieszkają w domach szkieletowych (domach szkieletowych zbudowanych zgodnie z wymaganiami) znaleźliby więcej plusów.

Ze swej strony mogę dodać - domy ekologiczne, domy energooszczędne (żaden dom wybudowany w innej technologii, w tej samej cenie, nie będzie tak energooszczędny jak dobrze wybudowany dom szkieletowy), a tym samym dom szkieletowy będzie zdecydowanie tańszy w utrzymaniu. Jak piszesz, także łatwiejszy w rozbiórce, a co za tym idzie - możliwość odzyskania większości materiałów. A nie da się ukryć - jest to bardzo ważne.

Jaki będzie Twój dom za trzydzieści lat? Będzie spełniał wymagania tamtych czasów? Wątpię. Żaden dom po trzydziestu latach nie będzie spełniał wymagań. Tak jak dziś nie spełnia ich żaden dom zbudowany w latach 70-tych. Domy te podlegają generalnym remontom - wymianie stolarki okiennej i drzwiowej, wymianie wszelkich instalacji, dociepleniu, wymianie pokrycia dachowego. Zatem pozostają tylko mury - mury zbudowane nie zawsze ze zdrowych materiałów. Tak więc - najlepszym wyjściem jest zburzenie takiego domu a w jego miejsce postawienie nowego.

A który łatwiej zburzyć? Sam oceniłeś.

Dodatkowo, w burzeniu domów murowanych jest problem co zrobić z gruzem - wysypiska nie chcą przyjmować.

Gość plaz

Zabiore glos w tej sprawie.Sam zajmuje sie stawianiem domow w tej technologi razem z moim ojciem ktory to robi to od 25 lat(Westchester,Fairfield).Powiaty w stanie NY i CT (USA).Sam posiadam 18 letnie doswiadczenie w tej dziedzinie.Stawiamy rocznie w zaleznosci o roku od 4 do 7 domow,nie liczac remontow.

Co do domow szkieletowych to nie polecam ich nikomu mieszkajacemu w Polsce.Nie mozna porownywac ich do budynkow murowanych.W stanach szkielet jest standartem poza budynkami urzytecznosci publicznej.Co do ostatniej pseldo popularnosci tego typu budownictwa na starym kontynencie jest to zwiazane z globalizacja.Amerykanie na sile wypychaja ta technologie poza granice poniewaz sa najwiekszym producentem wszystkich materialow zwiazanych z ta technologia.

Szkielet nie przewyzsza tradycyjnego budownictwa.Osobiscie rowniez mieszkam w domu szkieletowym jak wszyscy tutaj i nie moge podac nic szczegolnego na strone szkieletu.

Cena szkieletu w Polsce jest szokujaco wysoka.Dla porownania w USA jesli ktos postanowi wybudowac dom murowany jego koszt bedzie od 8 do 12 razy wiekszy od szkieletowego.

house,

cieszę się taką wypowiedzią jak Twoja, gdyż można w ten sposób obalić wiele mitów.

Po pierwsze - żadna globalizacja. W Polsce nie ma ANI JEDNEGO materiału dla lekkiego budownictwa szkieletowego, a więc Twoje hasło globalizacji całkowicie odpada. Drewniane domy szkieletowe w Polsce budowane są w opraciu o polskie materiały.

Po drugie - to że w Stanach budownictwo drewniane jest dużo tańsze od tradycyjnego to nie żadna miara ceny - droższy - tańszy. W Stanach tak się buduje - i tyle. Oni po latach doświadczeń - Amerykanin co 5-7 lat zmieniają miejsce zamieszkania - wybrali taką a nie inną technologię budowy domów. Oni poprostu budują na jedno pokolenia, gdyż tak czy owak po 30-40 latach ten dom (i budowany w każdej innej technologii) nie będzie spełniał wymagań tamtych lat. Posałem o tym wcześniej.

To my budujemy domy na setki lat. I po co?

To my, jeszcze nie tak dawno, czekaliśmy na M3 piętnaście dwadzieścia lat. To w naszej mentalności tkwi budowanie by dziedziczyły to dzieci, wnuki, prawnuki. I po co?

Dziś w otwartej Europie przestanie mieć znaczenie słowo "ojczowizna" - tak jak w Stanach, jak w innych rozwiniętych krajach. Za kilka, kilanascie lat, tak jak w Stanach, nasze dzieci, nasze wnuki będą mieszkać tam gdzie jest praca - w Skandynawii, Hiszpani, Wielkiej Brytanii itp. I po co budować domy na setki lat?

To dzięki budowaniu domów na jedno pokolenie, Ty i Twój ojciec , macie prace, macie zajęcie - remonty domów, rozbiórki domów, budownie nowych domów. Dzięki temu nie macie bezrobocia.

house,

zapraszam Cię na strony http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12551&start=360 dotyczące budowy domów szkieletowych.

Może coś doradzisz z "tamtej" strony tym co budują domy szkieletowe w Polsce.

Zapraszam Cię także na moje strony - http://www.szkielet.com.pl

Może coś poradzisz.

Gość plaz

W moim poscie wyraznie zaznaczylem "pseldo popularnosc" na zachodzie.

Co do budownictwaq szkieletowego w Polsce przytocze stare powiedzenie : Codze chwalicie a swego nie znacie! Jesli chodzi o twoje argumenty to nie jet to prawda.Domy buduje sie tutaj wlasnie dlatego poniewaz jest to standart przyjety w czasie podbijania ameryki.Budowano miasteczko w kilka dni ,mieszkano kilka lat i dalej.Jedynym surowcem dostepnym dla pionierow bylo drewno i tak wiec po 2 stuleciach nic sie tutaj nie zmienilo poza budownictwem publicznym.Caly szkielet pochodzi ze stanow a i tutaj nikt nie buduje na 30-40 lat tylko na dluzej.Czeste remonty domow szkieletowych nie sa zwiazane z migracja ludzi.Domy te sa swiatyniom dla"painting contractors and general contractors"malarzy i budowlancow,dlatego iz ciagle jest cos do naprawy, nie wspomne o" fire department" straz pozarna..Moge podyskutowac na te tematy dolaczajac zdjecia.Dom szkieletowy nigdy nie dorowna murowanemu.Poruszajac ceny w stanach oczywiscie szkielet bedzie tanszy, murowany jednorodziny stawia sie w proporcji 1 murowany do 500000 postawionych szkieletowcow.Udawadnianie wyzszosci szkieletu nad tradycyjna zabudowa europejska jest jak przekonywanie niemca ze "Chevy" lud Ford jest lepszy od swoich rywali w tej samej klasie produkowanych przez Audi czy BMW lub Merca.Fakt jest jeden ze w budynkach szkieletowych ciagle cie cos robi i remontuje,dla porownania w budynkach bardziej zblizonych do europejskich robi sie te same remonty w stosunku 1:4 ,to mowi za siebie.Prosze sprawdzic statystyki co buduja europejczycy dla siebie.

Gość plaz
house,

zapraszam Cię na strony http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12551&start=360 dotyczące budowy domów szkieletowych.

Może coś doradzisz z "tamtej" strony tym co budują domy szkieletowe w Polsce.

Zapraszam Cię także na moje strony - http://www.szkielet.com.pl

Może coś poradzisz.

W ostatnich 10 latach pracowalo u mnie wielu rodakow,kazdy byl wysmienitym fachowcem jak wielu innych powracajacych do kraju.Przytocze jeden fakt nikt z tych ludzi nie postawil szieletu .Sam wybudowalem dom w Polsce i to tradycyjny choc jestem w mojej ojczyznie tylko 8 tygodni co roku.

Nasza dyskusja idzie nie w tym kierunku jakim powinna iść.

Ja nie chcę udowadniać wyższość budownictwa drewnianego nad technologią murowaną. Każda ma wady i zalety. Nie można jednak dyskwalifikować jednej technologi dla drugiej. O tym w jakiej technologii ma być dom decyduje inwestor.

Nie mogę jednak zgodzić się z Tobą że Ameryka stanęła w miejscu i buduje domy tak samo jak budowała 200 lat temu. Muszą być temu jakieś powody. Jakie? Może Ty je znasz?

W Europie, niestety wbrew temu co myślisz, budownictwo drewniane zdobywa coraz więcej zwolenników i to nie dlatego że są to domy tańsze. Poprostu wielu przekonuje się że są to domy zdrowsze, bliższe natury, że są to domy tańsze w eksploatacji.

Czy wiesz że w Polsce działa ok. 250 firm budujących domy w szkielecie drewnianym? Tego kilka lat temu nie było. Nie byłoby tez tych firm gdyby technologia ta zyskiwała zwolenników. A dlaczego zyskuje?

Sprawdź strony http://www.woodforgood.com - to największy w Europie program promocji drewna, w tym budownictwa drewnianego. Zapraszam Cię też na strony http://www.nordictimber.org/ntc/index.asp - największej w Europie organizacji promocji drewna, ze szczególnym uwzglednieniem promocji drewna w budownictwie.

Budownictwo drewniane zyskuje jednak w Europie, w tym i w Polsce, swoich zwolenników. I nic, ani Ty ani ja, na to nie poradzimy. Z tym że my promujemy tę technologię w Polsce, starając się by, jezeli już, domy te budowno zgodnie z wymogami technologii.

Ilość firm które przybywa jest wykładnikiem tego, że jest zapotrzebowanie na tego rodzaju domy. A dlaczego jest? Czyżby dlatego że są gorsze?

Dlaczego sądzisz, że większość materiałów dla budownictwa szkieletowego na rynku polskim jest kiepskiej jakości?

Czy dlatego, że "house wrap" - po polsku - "wiatroizolacja" - najbardziej dotychczas popularna na rynku polskim "Wiatrostop" była produkcji amerykańskiej, mimo iż była firmowana przez szwedzki Gullfiber i z polskimi napisami?. Czy dlatego, że polskie płyty OSB z Kronopolu uznane zostały na najlepsze płyty OSB ze wszystkich produkowanych na świecie?

Nie jest tak źle jak myslisz, chociaż mogłoby być lepiej.

Ani Tyvek - House Wrap, ani Owens Corning - Pink Wrap - nie są dostępne dziś na rynku polskim. Niestety. Ale nie masz na to wpływy i Ty.

Niestety - na rynku polskim wciąż brakuje - nawet angielsko języcznych publikacji na temat budownictwa szkieletowego. Nawet te publikacje co wydał Murator są dziś niedostępne, choć moim zdaniem nie były to standardowe wydawnictwa dotyczęce budownictwa szkieletowego. Znam lepsze.

Za to dostępne bywają publikacje dotyczące domów z bali. Ale tych buduje się zdecydowanie mniej niż domów szkieletowych.

Nie krytykuj tych stron - one dotyczą promocji drewna a nie rozwiązań technologicznych. To inne zagadnienie.

Szukasz rozwiązań? Wejdź na stronę - http://www.traguiden.se/templates/Toolbox.asp?id=1998&OpenPopUpType=3&PopUpId=2109

Gość plaz
Proponuje poszukac w ksiegarniach pozycji zwiazanych z Inspecting a House,Guige for Buyers,Owners i Renovators.W stanach jest tych pozycji setki.Nawiazuja do problemow z domami szkieletowymi.Nie wyglada to tak rozowo jak to przedstawiaja promujacy budownictwo szkieletowe.