cactus 09.08.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 WitamPo obu bokach działki mam tymczasowe ogrodzenie, obaj sąsiedzi też jeszcze nie mieszkają. Pytanie teraz kto powinien budować ogrodzenie w granicy? Ojciec mi mówił że kiedyś było tak że zawsze grodziło się swoją prawą stronę działki, lewą robił sąsiad. Czy tak jest i dzis ? Inne wyjście to po 50% finansownia ale zawsze pojawiają się różne zdania co do typu, koloru, wysokości ogrodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Ten grodzi komu zależy. Jeśli sąsiedzi nie dogadają się na dzielenie kosztów pół na pół, to ogrodzenia nie stawia się w granicy, ale po swojej stronie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 09.08.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Czyli podwójna strata- powierzchni działki i kosztów ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ackzay 10.08.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Można się dogadać, ja z sąsiadem na pół brałem razem wybraliśmy firmę, kupiliśmy ogrodzenie i się postawiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 10.08.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Ogrodzenie to część wspólna za którą powinniście się podzielić kosztami wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 10.08.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 ja się z sąsiadem dzieliłem pół na pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 10.08.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Część wspólna to będzie jak postawicie ze sąsiadem w granicy waszych działek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 10.08.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 stawiać na swojej działce to bezsens strata miejsca i pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Część wspólna to będzie jak postawicie ze sąsiadem w granicy waszych działek . A jakie masz rozwiązanie gdy sąsiedzi nie są zainteresowani grodzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 10.08.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 ja z jednym sąsiadem dzieliłem się po pół, drugi sąsiad zafundował podmurówkę pod siatkę co ja kiedyś kupiłem a sąsiad z tyłu miał w nosie że ja coś robię bo to dziadek i kupił działkę bo mu pieniędzy zbywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 10.08.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Z ogrodzeniami jest prosta sprawa - jak się dogadacie to robicie w granicy, składacie się pól na pół, każdy dba o swoją stronę, może od śwojej strony przyczepiać do niego co chce (np drewniane osłony), albo każdy buduje na swojej działce i wtedy sąsiad nie ma prawa nic na tym ogrodzeniu wieszać bądź sadzić przy ogrodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.08.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Jeśli nie można dogadać się z sąsiadem, stawiasz ogrodzenie na szerokość kosiarki od granicy.Powiedzmy że postawisz na granicy.Za płot nie wejdziesz, nie pomalujesz, stopy nie postawisz.Szerokość kosiarki, ładnie skosisz trawę za ogrodzeniem, nie będzie szpecić.Nieskoszona trawa za płotem nie jest estetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.08.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Ja postawiłem sam z każdej strony, boki w granicy tył 0,5m od granicy , przód 4,6m od granicy ale mam drogę asfaltową i niewielki trawnik przed ogrodzeniem. Nikogo nie pytałem nie liczyłem na spółkę od sąsiadów bo wszyscy kupili z myślą, że kiedyś "coś" lub kiedyś "komuś" - inwestycja w działkę Mija 4 rok jak mieszkam i nie mam sąsiadów, okaszam od swojego ogrodzenia kosząc sąsiadom pas szerokości 1,5m raz w roku sąsiedzi najmują rolnika który kosiarką wykasza całość, a po wyschnięciu zbiera siano na krów i tyle.......jak zaczną się budować zobaczymy na razie mam spokój bo nie mam sąsiadów z prawdziwego zdarzenia. Gminę mam na tyle prężną, że gdy trawa na sąsiednich działkach jest zbyt duża informuje mieszkańców o konieczności wykoszenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 10.08.2016 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Ja mam działkę w mieście, obok już stoją domy w budowie. Wyjątkiem jest tylko działka z tyłu ale tam z tego co wiem też będzie transakcja więc pewnie pojawi się nowy sąsiad. Spróbuje popytać sąsiadów czy chcą sie składać po pół. Na pewno nie bede zmniejszał swojej działki i stawiał ogrodzenia poza granicą. Metr działki kosztuje u nas 350zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts