Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto robi i finansuje ogrodzenie? Sąsiad czy ja ?

Recommended Posts

Witam

Po obu bokach działki mam tymczasowe ogrodzenie, obaj sąsiedzi też jeszcze nie mieszkają. Pytanie teraz kto powinien budować ogrodzenie w granicy? Ojciec mi mówił że kiedyś było tak że zawsze grodziło się swoją prawą stronę działki, lewą robił sąsiad. Czy tak jest i dzis ? Inne wyjście to po 50% finansownia ale zawsze pojawiają się różne zdania co do typu, koloru, wysokości ogrodzenia...

Z ogrodzeniami jest prosta sprawa - jak się dogadacie to robicie w granicy, składacie się pól na pół, każdy dba o swoją stronę, może od śwojej strony przyczepiać do niego co chce (np drewniane osłony), albo każdy buduje na swojej działce i wtedy sąsiad nie ma prawa nic na tym ogrodzeniu wieszać bądź sadzić przy ogrodzeniu

Jeśli nie można dogadać się z sąsiadem, stawiasz ogrodzenie na szerokość kosiarki od granicy.

Powiedzmy że postawisz na granicy.

Za płot nie wejdziesz, nie pomalujesz, stopy nie postawisz.

Szerokość kosiarki, ładnie skosisz trawę za ogrodzeniem, nie będzie szpecić.

Nieskoszona trawa za płotem nie jest estetyczna.

Ja postawiłem sam z każdej strony, boki w granicy tył 0,5m od granicy , przód 4,6m od granicy ale mam drogę asfaltową i niewielki trawnik przed ogrodzeniem. Nikogo nie pytałem nie liczyłem na spółkę od sąsiadów bo wszyscy kupili z myślą, że kiedyś "coś" lub kiedyś "komuś" - inwestycja w działkę :)

Mija 4 rok jak mieszkam i nie mam sąsiadów, okaszam od swojego ogrodzenia kosząc sąsiadom pas szerokości 1,5m raz w roku sąsiedzi najmują rolnika który kosiarką wykasza całość, a po wyschnięciu zbiera siano na krów i tyle.......jak zaczną się budować zobaczymy na razie mam spokój bo nie mam sąsiadów z prawdziwego zdarzenia.

Gminę mam na tyle prężną, że gdy trawa na sąsiednich działkach jest zbyt duża informuje mieszkańców o konieczności wykoszenia.

Pozdrawiam.

Ja mam działkę w mieście, obok już stoją domy w budowie. Wyjątkiem jest tylko działka z tyłu ale tam z tego co wiem też będzie transakcja więc pewnie pojawi się nowy sąsiad. Spróbuje popytać sąsiadów czy chcą sie składać po pół. Na pewno nie bede zmniejszał swojej działki i stawiał ogrodzenia poza granicą. Metr działki kosztuje u nas 350zł.