Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie prądu do działki a kara.

Recommended Posts

Witam,

czekam na przyznanie warunków zabudowy. W przyszłym roku chciałbym rozpocząć budowę (maj-sierpień).

Złożyłem wniosek do energetyki i otrzymałem warunki przyłącza. Z tego co się dowiedziałem po podpisaniu umowy maja ok 10 miesięcy na zrobienie przyłącza i jeżeli nie będę wstanie odebrać prądu, zostanie naliczona kara. ok 2 zł za dzień. jednak nie więcej niż koszt przyłącza.

Jak rozwiązaliście ten problem ? 10 miesięcy to jest okres max. równie dobrze mogą przyjść za 2 tyg. Chciałbym uniknąć płacenie niepotrzebnych kar.

Pozdrawiam.

Chyba parę miesięcy temu temat zmiany taryfy z budowlanej na docelową w kontekście odbioru domu był omawiany na Forum i wynikało z tej dyskusji, że praktyka sprzedawców prądu jest różna w różnych miejscach. Niektórzy inwestorzy przeszli na taryfę docelową przed formalnym odbiorem domu.

W warunkach wystąpiłem o przyłącze 16 kW 25 A, zastanawiam się czy nie przesadziłem. Z tego co się dowiadywałem na czas budowy to za dużo, no i po co przepłacać, a jeżeli chodzi o docelowy prąd to zależy. Planuje dom 100m2 ogrzewanie gaz, kuchenka indukcyjna. Reszta standardowo.

W razie czego, nie ma problemu z zwiększeniem mocy ?

Edytowane przez embex

Chyba zwiększając moc w późniejszym okresie koszt 1kw jest taki sam co przy zamówieniu od raz większej ilości, tak ?

Czy 16KW za dużo na budowę, wystarczy 8kW ?

Tego Ci niestety nie powiem, bo ja prąd już miałem i nie musiałem zwiększać. Dowiedz się na wstępie czy nie będziesz miał prądu budowlanego, bo za ten płaci się ze również ze względu na moc. Nie dotyczy to taryf z grupy G.

Tego Ci niestety nie powiem, bo ja prąd już miałem i nie musiałem zwiększać. Dowiedz się na wstępie czy nie będziesz miał prądu budowlanego, bo za ten płaci się ze również ze względu na moc. Nie dotyczy to taryf z grupy G.

Oczywiście że będzie miał prąd budowlany chyba ża istnieje już jakiś obiekt do którego stara się doprowadzić prąd. Do tego co ZE to inna interpretacja;-)

Oczywiście że będzie miał prąd budowlany chyba ża istnieje już jakiś obiekt do którego stara się doprowadzić prąd. Do tego co ZE to inna interpretacja;-)

Na działce postawiłem garaż blaszany i do niego doprowadziłbym prąd. Czy to wystarczy aby odbierać go w zwykłej taryfie ?

Na działce postawiłem garaż blaszany i do niego doprowadziłbym prąd. Czy to wystarczy aby odbierać go w zwykłej taryfie ?

Napisałem, abyś poczytał. Jeśli nabędziesz określonej wiedzy, to oczywiście że tak. Musisz tylko wiedzieć co jest prawem, a co wymysłem pracowników niektórych ZE.

Wystarczy zajrzeć do taryfy operatora. Wszyscy operatorzy mają jednakowe zasady kwalifikowania do grup taryfowych, bo oparte na tym samym prawie.

W skrócie - grupa taryfowa G przysługuje gdy:

- energię zużywasz na potrzeby bytowe,

- nie prowadzisz w tej nieruchomości działalności gospodarczej.

Jasssssne....

A słyszałeś może, że prawo można różnie interpretować?

Podam Ci prosty przykład. Mój sąsiad od stycznia tego roku mieszka w domu który jest odebrany bodajże od grudnia ubiegłego roku , nie ma tam działalności gospodarczej. Energię zużywa tylko na swoje potrzeby bytowe. ZE nie chce mu zmienić taryfy budowlanej na G. Tumany z ZE tłumaczą to jakimiś względami technicznymi , że niby potrzeba nowy transformator itp. mimo że moc przyłącza które teraz jest sie nie zmieni.

Sąsiad jest prawnikiem i to takim grubszego kalibru. Stąd też wiem że ZE w odpowiednim czasie dostanie propozycję z tych nie do odrzucenia wraz z kwotą ugody.

Mi z kolei kierownik regionu ZE podczas rozmowy na budowie poradził bym sobie pociągnął kablem "po cichu" prąd od sąsiada bo do czasu odebrania budynku nie mam szans na taryfę G.

Jak sie wybuduję to od razu dostanę prąd docelowy.

Co też skrzętnie zrobiłem :) Skrzynka z prądem w płocie już jest a sąsiedzki kabel po odbiorze budynku zwinę :)

Jak widzisz to samo prawo a inna interpretacja. U mnie nie można w PGE Pruszków można.

To już zalatuje korupcją. Są na to odpowiednie służby.

Nie dość że nie rozumiesz że to samo prawo może mieć różne interpretacje to jeszcze Cię węch zawodzi ;)

Poza tym korupcja dotyczy stanowisk publicznych a mój operator jest o ile sie nie mylę firmą prywatną wiec odpowiednim służbom nic do tego.

Pisałem że to prawnik grubszej kategorii. Na bieżąco działa z wielkimi korporacjami. Resztę w postaci pozwu lub ugody przedsądowej sobie dośpiewaj.

Jasssne...

Sprawdź sobie kto jest głównym udziałowcem spółek energetycznych. Pewnie Kowalski & Syn.... ;)

Nie brnij dalej...

Chyba że masz ochotę sprawdzić głównych udziałowców RWE Stoen.

Podpowiem, że to niemiecka grupa energetyczna, wiec raczej głównymi udziałowcami może być Herr Mueller und Sohn a nie Kowalski i Syn :p

Trzeci raz napiszę, poczytaj sobie to z mojego linku. Da się i to bez łapówki.

Ja pitole co wy z tymi łapówkami, korupcją ...

Wiem że sie da. Mói sąsiad też wie i jeszcze na tym zarobi z odszkodowania

Pisałem tylko że to samo prawo różnie interpretują. Nie pisałem że jedna firma robi to lepiej inna gorzej. Z tym borykają klienci danego operatora.

Ja nie chcąc kopać sie z koniem mogłem po cichu wybrać kabel przez płot z prądem w taryfie G.

Gdybym nie mógł to brałbym taryfę budowlaną i walczył o swoje.

Tak sie składa że już 3 razy wygrywałem w różnych wyzszych instancjach odwołania od bzdurnych decyzji samorządu wiec tu też bym nie odpuścił.