marcin.e 11.08.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Dzień dobry, nabyliśmy z żoną działkę lecz rośnie na niej mnóstwo skrzypu. Moje pytanie brzmi, jak z tym skutecznie walczyć ale nie zatruć całej gleby na najbliższe 5-10 lat? Słyszałem już wiele rad takich jak: - wypalić, - wyrwać - wykopywać z korzeniami bo mają bardzo długie i odrastają - tylko i wyłącznie chemia - zbadać odczyn gleby i prawdopodobnie nawieźć wapna ponieważ podobno skrzyp nie lubi wapiennego podłoża, ale co wy na to? Podzielcie się swoją wiedzą i doświadczeniem, liczę na was polecono mi środki STARANE ROUNDUP... choć czytałem że używając tego drugiego mogę zapomnieć o posadzeniu czegokolwiek przez najbliższe kilka lat... proszę o nieusuwanie wątku, będę regularnie zamieszczał dodatkowe pytania ponieważ jesteśmy na początku drogi działkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.08.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Nie jest prawdą, że po użyciu randapu nic nie będzie rosło kilka lat, ale mam gorszą wiadomość : skrzypu polnego nim nie zniszczysz. Nie wiem, czy jest jakikolwiek skuteczny środek na to cholerstwo. Zostawisz w ziemi mały korzonek i dalej bedzie rozwijał się. Także wyrazy współczucia i owocnej walki z tym intruzem. Faktem jest, że skrzyp rośnie na zakwaszonej ziemi a wapnowanie obniża odczyn PH , więc na początek dobra droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 11.08.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 STARANE - sprawdzilem u siebie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Faktem jest, że skrzyp rośnie na zakwaszonej ziemi a wapnowanie obniża odczyn PH , więc na początek dobra droga. Wapno podnosi odczyn pH a nie obniża. Natomiast skrzyp ma gdzieś wapnowanie działki. Jedyne rozwiązanie to duszenie. Wyrwać/skosić i położyć czarną folię na dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.e 11.08.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Wapno podnosi odczyn pH a nie obniża. Natomiast skrzyp ma gdzieś wapnowanie działki. Jedyne rozwiązanie to duszenie. Wyrwać/skosić i położyć czarną folię na dwa lata. Czarna folia na dwa lata... czyli przez ten czas mam się pożegnać z działką? Nie pasuje mi ten pomysł biorąc pod pod uwagę że skrzyp porasta praktycznie całą działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 11.08.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 polecono mi środki STARANE ROUNDUP... choć czytałem że używając tego drugiego mogę zapomnieć o posadzeniu czegokolwiek przez najbliższe kilka lat... proszę o nieusuwanie wątku, będę regularnie zamieszczał dodatkowe pytania ponieważ jesteśmy na początku drogi działkowej W tym roku używałem Roundupa. Po wyschnięciu traw i innych roślin od razu zaorałem ziemię, bronowałem i natychmiast siałem gorczycę na tzw. poplon. Gorczyca rośnie jak opętana. Ponadto w ramach testu zasiałem kilkanaście m2 trawy. Również rośnie jak opętana. Nie wiem czy ta chemia działa na skrzyp, ale możesz być pewien, że z ziemią nic niepokojącego się nie stanie - no chyba, że chemia będzie się lała strumieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
100club 08.11.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Mogę potwierdzić, że po użyciu Roundupa nie trzeba czekać kilku lat... W swoim ogrodzie stosowałam, żeby pozbyć się zielska do powiększenia powierzchni na warzywniak. Gleba była porządnie przekopana i wszystko rośnie bez problemu. W jednym miejscu dosiałam trawę i także nie zauważyłam żeby słabo rosła. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.11.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wapnowanie nic nie daje. Aby odkwasić część terenu kupiłem w Castoramie torf odkwaszony - kilkanaście worów 80l. I teraz mam plantację perzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Firewall - chciałeś odkwaszać torfem? LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.11.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ph 7 to niby kwaśny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 nie, ale i tak się nie daje. Musiałbyś użyć kilkudziesięciu-kilkuset m3 by dało jakiś efekt. O wiele taniej i skuteczniej jest użyć nawozu wapniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.11.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ale chciałem żeby w tej prawie martwej glebie znalazło się trochę materiału organicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 08.11.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wolałabym skrzyp na działce niż rakotwórczy Roundup! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.11.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Tyle tylko że w planach miałem coś innego niż skrzyp A ze skrzypem będę walczył na wiosnę. Mam nadzieję że znajdę jakąś sensowną metodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ale chciałem żeby w tej prawie martwej glebie znalazło się trochę materiału organicznego Akurat torf to zły wybór ponieważ słabo się rozkłada, jest jałowy i ma właściwości hamujące rozwój mikroorganizmów z powodu wysokiej zawartości kwasów organicznych. Obornik jest lepszy, tańszy i bardziej mikrobiologiczne aktywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wolałabym skrzyp na działce niż rakotwórczy Roundup! Akurat Roundap skrzypu nie zwalcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts