Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka - początek

Recommended Posts

Dzień dobry, nabyliśmy z żoną działkę lecz rośnie na niej mnóstwo skrzypu.

Moje pytanie brzmi, jak z tym skutecznie walczyć ale nie zatruć całej gleby na najbliższe 5-10 lat?

Słyszałem już wiele rad takich jak:

- wypalić,

- wyrwać

- wykopywać z korzeniami bo mają bardzo długie i odrastają

- tylko i wyłącznie chemia

- zbadać odczyn gleby i prawdopodobnie nawieźć wapna ponieważ podobno skrzyp nie lubi wapiennego podłoża, ale co wy na to? Podzielcie się swoją wiedzą i doświadczeniem, liczę na was ;-)

polecono mi środki STARANE ROUNDUP... choć czytałem że używając tego drugiego mogę zapomnieć o posadzeniu czegokolwiek przez najbliższe kilka lat...

proszę o nieusuwanie wątku, będę regularnie zamieszczał dodatkowe pytania ponieważ jesteśmy na początku drogi działkowej :-)

Nie jest prawdą, że po użyciu randapu nic nie będzie rosło kilka lat, ale mam gorszą wiadomość : skrzypu polnego nim nie zniszczysz. Nie wiem, czy jest jakikolwiek skuteczny środek na to cholerstwo. Zostawisz w ziemi mały korzonek i dalej bedzie rozwijał się. Także wyrazy współczucia i owocnej walki z tym intruzem. Faktem jest, że skrzyp rośnie na zakwaszonej ziemi a wapnowanie obniża odczyn PH , więc na początek dobra droga.

Faktem jest, że skrzyp rośnie na zakwaszonej ziemi a wapnowanie obniża odczyn PH , więc na początek dobra droga.

Wapno podnosi odczyn pH a nie obniża.

Natomiast skrzyp ma gdzieś wapnowanie działki.

Jedyne rozwiązanie to duszenie. Wyrwać/skosić i położyć czarną folię na dwa lata.

Wapno podnosi odczyn pH a nie obniża.

Natomiast skrzyp ma gdzieś wapnowanie działki.

Jedyne rozwiązanie to duszenie. Wyrwać/skosić i położyć czarną folię na dwa lata.

Czarna folia na dwa lata... czyli przez ten czas mam się pożegnać z działką? Nie pasuje mi ten pomysł biorąc pod pod uwagę że skrzyp porasta praktycznie całą działkę :bash:

polecono mi środki STARANE ROUNDUP... choć czytałem że używając tego drugiego mogę zapomnieć o posadzeniu czegokolwiek przez najbliższe kilka lat...

proszę o nieusuwanie wątku, będę regularnie zamieszczał dodatkowe pytania ponieważ jesteśmy na początku drogi działkowej :-)

W tym roku używałem Roundupa. Po wyschnięciu traw i innych roślin od razu zaorałem ziemię, bronowałem i natychmiast siałem gorczycę na tzw. poplon. Gorczyca rośnie jak opętana. Ponadto w ramach testu zasiałem kilkanaście m2 trawy. Również rośnie jak opętana.

Nie wiem czy ta chemia działa na skrzyp, ale możesz być pewien, że z ziemią nic niepokojącego się nie stanie - no chyba, że chemia będzie się lała strumieniami.

• 2 months później...
Mogę potwierdzić, że po użyciu Roundupa nie trzeba czekać kilku lat... W swoim ogrodzie stosowałam, żeby pozbyć się zielska do powiększenia powierzchni na warzywniak. Gleba była porządnie przekopana i wszystko rośnie bez problemu. W jednym miejscu dosiałam trawę i także nie zauważyłam żeby słabo rosła. Edytowane przez Elfir

ale chciałem żeby w tej prawie martwej glebie znalazło się trochę materiału organicznego

Akurat torf to zły wybór ponieważ słabo się rozkłada, jest jałowy i ma właściwości hamujące rozwój mikroorganizmów z powodu wysokiej zawartości kwasów organicznych.

Obornik jest lepszy, tańszy i bardziej mikrobiologiczne aktywny.