Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem. Rury od rynien dachowych mam połączone rurą wokół domu, która odprowadza wodę do studni chłonnej zbudowanej z kręgów betonowych. W razie bardzo intensywnych opadów , gdy studnia się przepełni, jest w niej otwór, którym woda może płynąć na działkę sąsiada. Zdarza się 2-3 razy do roku. Umówiłem się z sąsiadem, że gdy on skończy budowę to ja połączę studnię ze strumykiem, który płynie wzdłuż granicy działki sąsiada po drugiej stronie. Miałem to zrobić , kiedy sąsiad będzie na etapie robienia ogrodu , kładzenia kostki itp. Sąsiad wybudował SSO i sprzedał działkę z domem. Nowy właściciel nie zgadza się , żebym poprowadził rurę przez jego działkę. Innej drogi nie ma. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Jakoś rozsączyć nadmiar wody? Jak to się robi? Są jakieś systemy?
https://forum.murator.pl/topic/213237-co-zrobi%C4%87-z-wod%C4%85-opadow%C4%85-z-dachu/

Idź do właściwego urzędu i przedstaw sytuację, albo skieruj wody opadowe w kierunku działki tego "mundrego" sąsiada, to może wtedy zmieni zdanie?

Nieraz trzeba destrykcyjne środki powziąć, żeby debil za płotem cokolwiek zrozumiał..

Edytowane przez lotpaj
https://forum.murator.pl/topic/213237-co-zrobi%C4%87-z-wod%C4%85-opadow%C4%85-z-dachu/#findComment-7155629

Najpierw pomyśl i posłuchaj fachowców, zamiast tych pseudoradców z forum.

Idź do właściwego urzędu i przedstaw sytuację, albo skieruj wody opadowe w kierunku działki tego "mundrego" sąsiada, to może wtedy zmieni zdanie?

Nieraz trzeba destrykcyjne środki powziąć, żeby debil za płotem cokolwiek zrozumiał..

Zgodnie z zapisami w Prawie wodnym, deszczówki nie możemy odprowadzać ani na sąsiednią działkę, ani na ulicę, ani do kanalizacji bytowej:

Działka budowlana, na której sytuowane są budynki, powinna być wyposażona w kanalizację umożliwiającą odprowadzenie wód opadowych do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej. W razie braku możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzanie wód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych.”

https://forum.murator.pl/topic/213237-co-zrobi%C4%87-z-wod%C4%85-opadow%C4%85-z-dachu/#findComment-7156084

Zgodnie z niepisanymi zasadami o stosunkach międzyludzkich, należy tępić cebulactwo i wszelkie jego objawy.

Chłopak dogadał się z poprzednim właścicielem działki, co do odprowadzenia wód deszczowych i jego błąd, że nie zawarł tego na piśmie notarialnym, aby to obowiązywało również w przypadku odsprzedaży tamtej działki.

Działkę kupił jakiś nowobogacki cebulak, który na samym wstępie pokazał, gdzie ma sąsiedzkie problemy (czyt. w dupie) i wypiął się na prośbę ezg2014, aby ten mógł tę rurę poprowadzić przez jego działkę.

Tak to wygląda wg opisu ezg2014 i jestem skłonny mu uwierzyć, iż tylko od dobrej woli jego nowego sąsiada, zależy, czy ten cebulak się zgodzi, aby ułatwić życie sąsiadowi.

W większości przypadków, takiemu nowobogackiemu, który właśnie co zakupił działkę, kolokwialnie pisząc odpier dala i chłop myśli, że został, co najmniej, właścicielem takiej posiadłości, że jeszcze herb z cebuli powiesić.

A gdzie dobra wola? ano w d...

Takie zachowania należy tępić, w myśl kodeksu Hammurabiego. - jeszcze żaden system nie wymyślił mądrzejszego rozwiązania problemów międzyludzkich.

Edytowane przez lotpaj
https://forum.murator.pl/topic/213237-co-zrobi%C4%87-z-wod%C4%85-opadow%C4%85-z-dachu/#findComment-7156269